Cumartesi 20.07.2013

Meyveli bir iftar vakti

"Bol lifli, dinç ve tok tutan kuru meyveleri, kırmızı biberi, antioksidan siyah pirinci, özellikle Ramazan'da çok önerilen inciri iki tarifte birleştirdim. Bol meyveli ve neşeli iftarlar dilerim!"

Siyah pirinçli zeytinyağlı biber dolması

Hazırlanışı
Siyah pirinci bir saat sıcak suda bekletip süzün. Soğanları küp küp, kapya biber ve yeşil biberi ince ince doğrayın. Sarımsakları rendeleyin. Birkaç yemek kaşığı zeytinyağında hepsini birkaç dakika kavurun. Pirinçleri ve pul biberi ekleyin, karıştırarak kavurmaya devam edin. Kuru kayısıları minik küpler şeklinde kesin. Kuş üzümü, kayısı, file badem ve fındıkları, limon ve portakal kabuğu rendesini, portakal suyunu da ekleyin. Yavaş yavaş karıştırarak 10-15 dakika kavrulan pirince, üstünü örtecek kadar sıcak su ekleyin. Baharatları ve tuzu ilave ederek, kısık ateşte, pirinç yumuşayıncaya ve suyunu çekinceye dek pişirin. Yeteri kadar yumuşayınca ateşten alın, ince kıyım maydanozları ekleyin. Dolmaların üst kısımlarını kapak olacak gibi kesin. İçlerine tuz serpin ve dolma içinden doldurun. Dolmaları bir tencereye dizin, bir parmak zeytinyağı ve birkaç bardak su ekleyin. Bir taşım kaynatın ve ardından kısık ateşte, üstü kapalı şekilde yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Malzemeler:
6 adet dolmalık biber
2 su bardağı siyah pirinç
1 büyük boy soğan
6 diş sarımsak
2 adet kırmızı kapya biber
2 adet yeşil biber
Yarım su bardağı file fındık
1/4 su bardağı file badem
1 avuç kuş üzümü
3-4 adet kuru kayısı
Yarım portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
Yarım çay bardağı portakal suyu
1 tutam pul biber
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı sumak
1 çay kaşığı tatlı biber
1 avuç ince kıyım maydanoz
Çilek soslu incir teleme tatlısı
Hazırlanışı
Sütü ve şekeri, şeker erinyinceye dek, parmağınızı değdiremeyecek kadar ısıtın. Dörde böldüğünüz incirlerin üzerine, bir-iki kepçe sıcak süt dökün ve mikserden geçirerek püre haline getirin. Kalan sütü de ekleyin ve tekrar mikserden geçirin. Koyu bir sıvı kıvamındaki tatlıyı, kaselere boşaltın. Üzerleri kapalı olarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ardından en az dört-beş saat buzdolabında soğutun. Soğudukça tatlınız, muhallebi kıvamına gelecektir. Çilek ve inciri çok yakıştırdığım için bu tatlıyı, çilekli sosla servis ettim. Ve çileğin en yakın dostu Antep fıstığını da üstüne serpiştirdim. Çilekli sos için, çilekleri ve şekeri mikserden geçirin. Küçük bir tencereye koyup, karıştırmaya devam ederek, şekerler eriyinceye dek ısıtın. Ateşten alıp başka bir kaba dökün ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Buzdolabında da kısa süre soğuttuğunuz sosu, servis etmeden önce tatlıların üzerine ekleyin. Genellikle kuru incirle ya da taze siyah incirle yapılan bu tarifi, tadını daha çok sevdiğim beyaz incirle denemeyi seçtim. Eğer siyah incir kullanırsanız, şeker miktarını biraz azaltmanız gerekebilir.
Malzemeler:
7-8 adet incir
500 ml süt
Yarım su bardağı toz şeker
Sos için:
18-20 adet orta boy çilek
Yarım su bardağı şeker

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.