Padişah sofrasından seçmeler
Fatih Sultan Mehmed'in sabah ve akşamları sofrasında neler olurdu merak ediyor musunuz? İşte birkaç örnek: Yumurtalı lapa, yoğurtlu mantı, kestaneli bulgur, koruk sulu balkabağı çorbası...
SABAH ÖĞÜNLERİ DAHA ZENGİN
Akşamları neredeyse aynı yemekleri yiyen padişahın sabah öğ ZEYNEP AĞAOĞULLARI
ünleri çok daha çeşitli ve boldur. Bu öğünlerde en çok yumurtalı lapa, yoğurtlu mantı, kestaneli bulgur, yoğurtlu erişte ve yedi tavuk göğsü kullanılarak hazırlanan muhallebiye rastlanıyor. 29 günlük sürecin iki günü dışında, her seferinde mantı menüde yer alıyor. Yer almadığı günlerden birinde, Fatih, ayda sadece bir gün balık yiyor. Bazı sabah öğünlerinde mantıya, 'mutancana' denen kayısı, üzüm ve erikli koyun eti yahnisi ya da 'kabuni' denen pirinçli koyun etli nohut yemeği eşlik ediyor. Adları geçen diğer yemekler arasında ise soğanlı, yumurtalı tavuk kavurması; tavuklu ve yumurtalı börek; peynir, süt ve balkabağaından yapılan çendelemeye rastlanıyor. 30 Haziran'a denk gelen tarihten sonra ise menüye yaz mevsiminin vazgeçilmezi yoğurtlu, yumurtalı patlıcan kızartması ekleniyor.
KITIR KITIR BİR PATLICAN
Patlıcan kızartması, mevsimin en sevilen atıştırmalıklarından biridir. Ama patlıcanın kızarırken çok yağ çekmesi, kararması ve evin kızartma kokması da her mutfakseverin korkulu rüyasıdır. Fırında yapılan bu tarif sayesinde, yağ kullanmadan hem kıtır kıtır hem de çok sağlıklı bir lezzet elde edeceksiniz.
Malzemeler
Yapılışı
Patlıcanı soyun ve parmak patates gibi 1 cm kalınlığında baton şeklinde kesin. İki kat havlu kağıt üzerine yayın ve üzerlerine tuz serpip 10 dakika bekletin. Tuzun etkisiyle, patlıcanlar içlerindeki acı suyu salarlar ve renklerini korurlar. Suları dışarı çıkan patlıcanları güzelce kurulayın. Bir kaba unu koyun, başka bir kaba yumurtaları kırıp çırpın. Kalan bütün malzemeleri karıştırıp pane harcını hazırlayın. Patlıcanları önce una, sonra yumurtaya sonrada pane harcına batırın. Fırın ızgarasına pişirme kağıdı yayın, üzerine bir fırça yardımıyla azıcık sıvıyağ sürün. Patlıcanları dizin. Daha güzel bir renk almaları için, elinizin altında varsa, bir sprey yardımıyla üzerlerine incecik bir katman oluşturacak kadar yağ sıkabilirsiniz. 220 derece fırında güzel bir renk alıncaya dek, 10-12 dakika pişirin. Sarımsaklı yoğurt ve domates sos eşliğinde servis edin.
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler