Hafif ve yumuşacık bir kek
Bazı tariflerde kabartma tozu, bazılarında karbonat ya da her ikisi birden kullanılır. Peki ya bu tozların arasındaki fark nedir?
MİLYONLARCA BALONCUK
Karbonat ve kabartma tozu arasındaki fark da kimyayla açıklanabilir. Karbonat, tek bir kimyasaldır, saf sodyum bikarbonat. Kabartma tozu ise karbonatla bir ya da birden fazla asidin birleşimidir. Ancak ikisinin de amacı aynıdır: Kabartmak, milyonlarca karbondioksit gazı baloncuğu yaratmak! İkisi de nemlendikleri anda bu baloncukları oluşturmaya başlar. Fırında bu baloncuklar, ısının yardımıyla genişler ve hapsedilir. Sonuçta pufidik, hafif bir kek oluşur. Karbonat, asitli olan herhangi bir sıvıyla birleştiği anda CO2 üretmeye başlar. Bu sıvılar yoğurt, limon suyu, süt, krema olabilir. Kabartma tozu ise asit içerdiği için, içerisinde asitli malzemeler olmayan tariflerde kullanılır. Bazı tariflerde ise hem karbonat hem kabartma tozu kullanılır, bunun sebebi asit oranını dengelemektir. Bir tarifte asitli sıvılar yoksa, kesinlikle kabartma tozu kullanmalıyız. Karbonat kullanırsak, görevini yerine getiremez. Kabartma tozunuz yoksa, azıcık limon suyu ekleyin, karbonata yardımcı olur. Kek kabartmak dışında karbonattan buzdolabınızda da faydalanabilirsiniz. Ağzı açık, küçük bir kapta buzdolabına konulan karbonat, kötü kokuları önlemeye yardımcı olacaktır.
Malzemeler :
HAVUÇLU KEK
YAPILIŞI:
Fırını 180 dereceye ısıtın. Yumurtaları çırpın, şekeri ekleyin ve bir çırpma teli yardımıyla bir-iki dakika karıştırmaya devam edin. Şeker ve yumurta köpürmeye başlayacaktır. Sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin. Unu, toz bademi, karbonatı, kabartma tozunu, baharatları ayrı bir kapta karıştırın. Rendelenmiş havuçların yarısını toz karışıma, diğer yarısını yumurtalı karışıma ekleyin ve iki karışımı birbirine iyice yedirin. Bu keke, birkaç avuç kurutulmuş yaban mersini ekleyince de çok güzel oluyor. Yağlanıp unlanmış kek kabında, 180 derecede yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Eğer muffin kaplarında pişirirseniz, 20-25 dakika yeterli olacaktır. Kekinize kürdan batırın, eğer temiz çıkarsa pişmiştir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve ondan sonra kalıptan çıkarın. İki yumurta beyazını, birkaç damla limon suyu ve dört-beş tepeleme kaşık pudra şekeriyle el mikserinde çırparsanız, parlak beyaz bir glazür elde edersiniz. Kekiniz soğuduktan sonra ince bir tabaka glazür ve şekerli suda yumuşayıncaya kadar kaynatılıp soğutulmuş havuç rendeleriyle tamamlayabilirsiniz. Vaktiniz yoksa, üzerine ince bir tabaka eritilmiş çikolata ya da kremayla inceltilmiş fındık ezmesi sürmek, birkaç çilekle süsleyip servis etmek de hoş olacaktır.
Kabarık bir kek için...
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler