Şarap gibi 30 yıllık çaylar var
Çay deyip geçmeyin, binlerce çeşidi var. Siz klasik Türk çayından vazgeçemeyebilirsiniz ama Uzakdoğulular'ın çay kültürü de, farklı lezzetler ve incelikler sunuyor
YEŞİLİ DE SİYAHI DA AYNI BİTKİ
Halil Ulaş'tan ilk önce çayın bilimsel adını öğreniyoruz: camelliasinensis... Beyaz çay, yeşil çay ve siyah çay hepsi de bu bitkiden üretiliyormuş ve sadece işleniş biçimleri farklıymış meğer. Bitkinin martta çıkan tomurcuğu toplanıp buharla soldurulduğunda buna beyaz çay deniyor. Az işlemden geçtiği için besin değeri en yüksek olan çay, beyaz çay. Yeşil çayın ise tavada şok kurutmayla soldurulduğunu, siyah çayın ise fırınlandığını anlatıyor Ulaş. Darjenik adlı bir çay çeşidi varmış örneğin. Bunun çayın şampanyası olduğunu söyleyen Ulaş şunları ekliyor: "Rengi şampanyaya benzer ama sert bir tadı vardır. Yetiştiği bölge, topraktaki mineraller, güneşin vurduğu yön bile etkiler. Çin'in Yunnan bölgesindeki Puer diye bir bölgeden çıkan ve bölgenin ismini alan bir çay var. Bu çay mağaralarda yıllandırılıyor. En az üç yıl... 30 yıllık olanları da var. Bunun 30 gramı 40 euro. Tadı çok farklı."
KAYNAMIŞ SUYLA ÇAY DEMLENMEZ
Asia Chai Art'ta çayın sunumu da farklı. İsteyenler için çay seramonisi yapılabiliyor. Ya da çay masanıza cam demlikle getiriliyor. Demleme tekniklerinin çayın lezzetini çok etkilediğini belirten Halil Ulaş, çayda 100 derece kaynamış su kullanmayın diyor: "100 derece aromayı yakıyor. Bu kahve için de geçerli. Demleme süreleri ise maksimum altı dakika."
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler