Organik fıstık, çağı yakalayacak
Antepfıstığının üretiminde kaliteyi artırmak için Gaziantep ve Şanlıurfa'da üç yıldır yürütülen çalışmaların sonunda, verim yükseldi, zarar azaldı
ABD NASIL BİR NUMARA OLDU?
Uzun, ABD'nin modern yöntemler uygulayarak nasıl bir numaraya yükseldiğini de şöyle anlatıyor: "İran ilk sıradayken, 1970'ten sonra ABD de antepfıstığı üretimine girdi ve şimdi dünya sıralamasında ABD birinci, İran ikinci, Türkiye ise üçüncü sırada. ABD'de verimli pamuk alanlarına antepfıstığı ekilip, modern teknikler kullanılınca üretimi yükseldi."
750 YAŞINDA FISTIK AĞACI VAR
"Kadayıf, baklava ve dondurmada kullanılan fıstık için kabuğu henüz ayrılmamış, boz içli, erken dönem hasat yapılıyor. 10 gün sonra meyvesi için hasat edilen ve iç zarı alınanlar çikolatada kullanılıyor. Fıstığın tam olgunlaşmış yapılan hasadı, kavrularak, çerez olarak değerlendiriliyor. Antepfıstığı ağacı çok uzun ömürlü, ama yetiştirmek zor. Eskiden ağaç 10 yılda ürün vermezdi, şimdi bilinçli su ve gübre verilince beş yılda fıstık veriyor. 750 yaşında ağaç var. Geçen yıl 150 bin ton antepfıstığı üretildi. Bu yıl ise 50 bin ton civarında. Fıstık da bir periyodik ürün ve bir yıl ürün verip, bir yıl az veriyor. Fiyatlar da bir yıl artıyor, diğer yıl düşüyor. Ürün az olduğu için bu yıl fiyatlar daha yüksek."
EN SON HABERLER
- 1 Yavuz Bingöl halk ozanı olan annesi 'Şahsenem Bacı'yı anlattı: Yanlış giden kariyerime şekil verdi...
- 2 Dört ünlü aktör ile erkek modasını konuştuk: Giyinirken eşlerimizin fikrini alırız
- 3 Ayrılık hayatın gerçeği aslolan yaşamın kendisi
- 4 Annem Alzheimer’dı en son beni unuttu
- 5 Kronik inflamasyonu doğal beslenmeyle yenin
- 6 Çocuklar için güneş kremi ve gözlük vakti geldi
- 7 İlham kaynağım İstanbul
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 10 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi