Giriş Tarihi: 28.09.2013

Karadeniz mutfağının hası

Türk halkının yeme içme alışkanlıklarını bilimsel açıdan incelemekte geç kaldık. Gerçi Güneydoğu kökenli yurttaşlarımızın kendi mutfaklarını temsil eden mekanlara gösterdikleri ilgi, her köşe başında hizmet veren kebapçılardan belli. Buna karşılık İstanbul'da Karadeniz yemekleri sunan restoranların sayısı Karadeniz kökenlilere oranla devede kulak kalıyor. Sebep Karadenizliler'in kendi yöresel yemeklerini tercih etmemeleri mi, yoksa dışarıda yemek yeme alışkanlıklarının olmaması mı, üniversitelerin gastronomi bölümleri bu ve benzeri konulara açıklık getirmeli. İyi Karadeniz lokantalarına merakımı bilen bir dostum geçende beni Eyüp Demirkapı'da, Vezir Sofrası adlı bir mekana götürdü. Yaklaşık 10 yıldır burada hizmet veriyormuş. Alt kat tipik esnaf lokantası görünümünde. Merdivenlerle bir üst kata çıktığınızda sizi modern, şık bir salon karşılıyor. Ayrıca arka tarafta özel toplantılar için 20 kişilik bir mekan daha var.
SIRRI TEREYAĞINDA
Gerçek Karadeniz lokantası burası; pideci değil. Dolayısıyla Karadeniz pidesi bulunmuyor. Menüde Akçaabat köftesi başta olmak üzere ızgara çeşitleri de var. Karadeniz mutfağının vazgeçilmez malzemelerinden hamsi ise ızgarası ve tavasının yanı sıra özel pilavıyla yer alıyor. Biz iki kişi lokantadaki yerel yemeklerin önemli bölümünü azar azar tattık. İlk gelen karalahana çorbası, daha sonra yiyeceklerimizin habercisi gibiydi. Bugüne dek hiçbir lokantada bu kadar iyisini tatmamıştım. Aynı şeyi turşu kavurma için de söyleyebilirim. Ilık servis edilen kavurmanın böylesine lezzetli oluşunun sırrı içine biraz tereyağı katılmasındaymış. Karalahana sarmalarının her biri kalem inceliğindeydi. Hamsili pilavı tattıktan sonra ayrıca tava hamsi ısmarlamadık. Keza başarılı Akçaabat köftesi dışında başka bir ızgara çeşidi de istemedik. Çoban kavurma lokum gibiydi; kuru fasulye de çakma ithal İspir fasulyesiyle değil, hakikisiyle yapılmıştı. Azar azar tattığım halde mıhlamadan ancak bir çatal alabildim. Yine de yemeğin üstüne fırın sütlaç ile Laz böreğini paylaşmadan edemedim. Ev hanımları bütün ustalık isteyen yerel yemekler gibi Laz böreğini de profesyonel aşçılardan daha iyi yapar. Lokantanın sahibi Hakan Bey gerçekten çok başarılı bulduğum bu güzelim tatlıyı eli lezzetli bir ev hanımına yaptırdığını söyledi. Davetli olarak gittiğim için hesabı ben ödemedim ama göz ucuyla arkadaşımın kişi başına 40 TL civarında hesap bıraktığını gördüm. Vezir Sofrası uzun zamandır aradığım düzeyde, iyi bir Karadeniz lokantası çıktı; buradan çok mutlu ayrıldım.
BEĞENDİKLERİM
Birçok çeşit tattığım ve hepsini de çok başarılı bulduğum restoranların sayısı fazla değildir. Vezir Sofrası'nda ısmarladığımız bütün yöresel yemekler dört dörtlüktü. Bu Karadeniz lokantasını öneririm.
BEĞENMEDİKLERİM
İyi restoranların kentin belli başlı semtlerinde yer aldığı yolunda bir yanlış görüş var. Vezir Sofrası ise alışılmadık bir yerde. Hala pek çok kişinin burayı keşfetmemiş oluşu ise bu lokantanın kabahati değil.
Mutfak *****
Servis ****
Ambians ****
Vezir Sofrası Rami Kışla Cd. No: 2, Demirkapı, Eyüp Tel: (212) 613 95 55

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.