Eski bayramlardan onlar kaldı yadigar
Eminönü'ndeki Kıble Çeşme Caddesi, 100 yıllık şekercilere ev sahipliği yapıyor. Onlar eski bayramların adeta yadigarları, sağlıklı ve el emeği göz nuru ürettikleri şekerlerle kıvanç duyuyorlar...
İstanbul'un en eski şekercisi
Şeker formülleri Topkapı Sarayı arşivlerinde kayıtlı olan Hicipoğlu Şekerleme, 1745 yılından beri Kıble Çeşme Caddesi'nde. Yedinci kuşak olan 78 yaşındaki Cemal Hicipoğlu imalathanelerinde sattıkları şeker ve lokumları hâlâ kendi elleriyle yapıyor. Kapının önünden geçerken eski müşterileri ve yerli esnaf Cemal Amca'ya selam vermeyi ihmal etmiyor. Bayramlarda özellikle yurtdışı ve Anadolu bölgesinden yoğun talep oluyor. Bayramlarda en çok lokum satıldığını söyleyen Hicipoğlu "Şeker pişerken benimle, kavanoza girince de müşteriyle konuşur. Bizim kapımızdan glikoz girmez" diyor. Ayakta kalabilmesinin sebebini samimiyete ve para hırsı olmamasına bağlayan Hicipoğlu, bayram heyecanına şimdiden girmiş. Sadece bayramda değil sırf selam vermek için uğrayan dostlarına bolca ikramı var. En pahalı ürünü badem ezmesi olan dükkanda fiyatlar 5 TL'den başlıyor.
Sohbete gelen müşterim çok
Kurtuluş Savaşı sonrasında, 1942 yılında Mustafa Demirtaş'ın açtığı Özsoy Şekerleri'ni, dördüncü kuşaktan torun İhsan Demirtaş (49) ayakta tutuyor. Dükkana olan bağlılığını anlatan Demirtaş "Büyük dedem, babamın babası ve babam bu dükkanda yaşamlarını yitirdi. Benim için de böyle olacak" diyor. Her yerde şeker satılmasından dolayı işleri kötü giden Özsoy Şekerleri'nin imalathanesi kapanmış. Demirtaş şimdi tanıdığı yerlerden aldığı ve yine şeker şurubu kullanılmadan üretilen ürünler satıyor.
Kesinlikle glikoz kullanmıyoruz
1865'ten bu yana Kıble Çeşme Caddesi'nde yer alan Altan Şekerleme, ailenin dördüncü nesli olan Ahmet Altan (52) tarafından işletiliyor. Hazır şekerlerin piyasayı ele geçirmesiyle eski şekercilerin piyasaya yenik düştüğünü anlatan Altan, dükkanının kapanma riski taşıdığını söylüyor. Özellikle Osmanlı usullerine göre yaptıkları akide şekerleri bayram zamanı müşterilerinin gözdesi. Gıda üretiminde sağlığın önemini vurgulayan Altan "Çoğu ve en bilindik yerlerde satılan şekerlemelerin ve tatlıların içerisinde karaciğer ve pankreas kanserine neden olan glikoz ya da şeker şurubu kullanılıyor. Biz pancar şekeri kullanıyoruz" diyor. Dedesinden kalma müşterilerinin sırrını sağlıklı ürünlerine ve samimiyetine bağlıyor. Şeker fiyatlarının kilosu 7 TL'den başlarken lokum fiyatları 20 TL civarında.
EN SON HABERLER
- 1 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 2 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 3 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler
- 4 Yelkovan kuşlarının peşi sıra
- 5 Üstümüz başımız leopar
- 6 Bu oyunun seyircileri, cesaretli insanlar
- 7 Zamanın ötesinde bir albüm
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sınırları koruyalım
- 10 Dümdüz bir karın, incecik beden için bahar diyeti kılavuzu