Cumartesi 12.10.2013

Genç şefin yerel tatları 10 numara

İstanbul'un genç şeflerinden Civan Er mutfak sanatına yüksek lisans için gittiği Londra'da Hüseyin Özer'in Sofra restoranlarında çalışırken gönül verdi. Yüksek lisans yerine, İngiltere'nin en iyi gastronomi okullarından birini bitirip döndü, müzedechanga'ya şef oldu. Beyoğlu'nda açıp mutfağını yönettiği Yeni Lokanta'ya üç arkadaşımla gittim. Burası 40 kişilik, apartman dairesinden bozma küçük bir mekan. Taş fırın bir odanın yarısından fazlasını kaplamış; mutfak kapalı bir kapının ardında. Önce kendi yaptıkları ekşi maya ekmeği ve Trakya'daki bir mandıranın tereyağı getirildi. Kızarmış ekmekler nefis, tereyağı İstanbul'da tattıklarımın en iyisiydi. Yemek listesinde Maraş'ın sumak ekşisi, Gaziantep'in kuru patlıcan ve biberi, cevizli et sucuğu, Denizli'nin yanık, Antakya'nın tuzlu yoğurtları gibi yöresel malzemeler dikkatimi çekti. Er yerel tatları yorumluyordu. İki kişi tadım menüsünü paylaştı. Onlara Denizli'nin yanık yoğurduyla çalı fasulye, vişneli kısır, zeytinyağlı ayvalı kerevizle başlayan muhallebili kadayıf kızartmasıyla devam eden menü servis edildi. Bir kişi de alakart menüden hellimli köfte ve fırında patates salatasıyla odun fırınından, isot ve kimyonlu ıslama dana kaburgayla yetindi. Üstüne muhallebili kadayıf kızartmasıyla Er'in ikramı fındık kremalı sütlaç, çilek ve pişmaniye tabağını paylaştık ve içki dahil kişi başı 110 TL ödedik. Klasik aşçılık eğitiminin üzerine Sofra'da öğrendiği Doğu Akdeniz yemekleri ve Changa'da uyguladığı füzyon tekniklerini de katması, Er'i genç yaşta kentin en başarılı şefleri arasına yerleştirmişti.
Beğendiklerim
Civan Er, Türk mutfağına saygısızlığa kaçmadan, tanıdık ama yine de farklı lezzetler yaratmış. Yeni Lokanta çok yeni ama bugün İstanbul'un en iyi restoranları arasında. Fiyatları da gayet makul.
Beğenmediklerim
Mekan küçük, tavan alçak, duvarlar parlak yüzeyli. Masaları hep olan restoranda hafif sesle konuşulduğunda bile büyük bir uğultu oluşuyor, sohbet zorlaşıyor.
Mutfak *****
Servis ****
Ambians ****
Yeni Lokanta Kumbaracı Yokuşu No: 66, Beyoğlu-İstanbul Tel: (212) 292 25 50

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.