Cumartesi 19.04.2014

Etin baldır hali

Geçen gün Batı Ataşehir'de küçük bir restoranın adına gözüm takıldı. Kocaman harflerle "Baldır" yazıyordu. Dönüp, "Tandır" mı diye bir daha baktım. Hayır, değildi. Evde Türk Dil Kurumu sözlüğüne göz attım: "1. Bacağın dizden ayak bileğine kadar olan bölümü" deniyor. Nihayet baldırın yeme içmeyle ilgili karşılığını buldum: İncik. Biz inciği fırında pişen kuzunun kemiğe yapışık tombul etinden biliriz. Dana inciği ise ancak haşlama ette kullanılır. Eğer hayvan kart ise, et aşırı lifli olur, o zaman et suyu çıkarmaya yarar. İlk fırsatta Baldır restorana gittim. Konsepti son zamanlarda et lokantalarıyla ünlenen Özgür Şef geliştirmiş. Sığır baldırını düşük ısıda 18 saat fırında pişirip, eti didikledikten sonra çeşitli boylarda sunuyorlar. Porsiyonlara ilginç isimler bulmuşlar. Örneğin 100 gram etin adı İnsan Porsiyonu (13 TL), Onu 150 gramlık Erkek Porsiyonu (18 TL) izliyor. Delikanlı Porsiyonu 200 gram (23 TL) ve Yavaşşşş 250 gram (28 TL) ardından Haddi Bbe 300 gram (33 TL) ile baldır serisi sona eriyor ama bununla da yetinmeyip biraz daha et yemek isteyenler 5 TL ilave ile garsona "Oğlum Getir" diye sesleniyor. Ekmeksiz 30 gram et daha getiriliyor. Yemeğin en önemli öğesi ekmeği. Patates, kavrulmuş soğan ve tam buğday unuyla yoğrulup üzerine taze baharatlar ve zeytinyağı gezdiriliyor. Restoranın menüsü çok sade. Etin yanında karamelize soğan, mantar, yumurta istenebiliyor. Bunların üçüne 9 TL, ikisine 7 TL, sadece birine de 4 TL ödüyorsunuz. Ayrıca önden Çubuk'tan getirtilmiş salatalık turşusu (4.5 TL), nar ekşisiyle lezzetlendirilmiş çoban salatası (4.5 TL) Menüde Közzz diye geçen, fırında yumuşacık pişirilmiş 4 adet biber, 8 adet arpacık soğan (4.5 L) ya da kızarmış patates (5.5 TL) de istenebiliyor. İçinde kıyılmış salatalık parçacıkları yüzen "Baldır ayranı" öneriliyor (4 TL). Tatlı ise üzeri incecik bir tabaka puding ile kaplı, altı şekerli sütü iyice çekmiş bir tür pandispanya. Keçi, koyun ve inek sütlerinin karışımı tatlının adı üç süt anlamına gelen İtalyanca "tri leche" tatlısıymış. Nefisti. Doğrusu 18 saat de pişse, sığırın baldır eti bir bonfile değil. Ama burası birbirinin karbon kopyası steak house'lardan bıkanlar için ilginç bir alternatif olabilir.
BEĞENDİKLERİM
Fırınlanıp tiftiklenmiş sığır inciğini bir konsepte dönüştürmek başarı. Ayrıca garnitürler ve tamamlayıcı yemek malzemelerine de özenilmiş. Tatlısı insanda bağımlılık yaratabilir.
BEĞENMEDİKLERİM
Fırınlanmış kuzu inciğini sevenler hemen heyecanlanmasınlar; sığırın inciği ya da anatomik adıyla baldırı, kuzununki kadar lezzetli değil. 18 saat pişirilse, iyi bir ekmekle sunulsa bile kolay yutulmuyor.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ***
Baldır Barbaros Cd., Timur Sk, No: 2, Batı Ataşehir Tel: 0216 470 54 56

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.