Hem uyumlu hem de aromatik
Her malzemeyle uyum sağlayan, ender aromatik otlardan olan maydanozu ilk olarak Romalılar yemeklerde bol bol kullandı. Anadolu'da yaygın olarak tüketilen maydanoz aynı zamanda vitamin ve mineral açısından çok zengin
BAHARI SİMGELEYEN LEZZET ODAĞI: TABULE
Maydanozun geçmişi çok eskilere gittiği halde, bizim Güneydoğu bölgemizden bütün ülkemize de yayılan, kebapçıların vazgeçilmez maydanoz salatası, tabulenin tarihi çok yeni. Onun izini sürmek için fazla uzağa gitmek de gerekmiyor. Lübnan'ın Bekaa vilayetinin merkezi Zahle kentine bir göz atmak yeterli. Zahle, Lübnan mutfağının da merkezi. Lübnan'ın İsviçresi olarak bilinen bu dağlık bölge, cafeleri, irili ufaklı içkili lokantaları ve kaliteli restoranlarıyla ünlü. Her şey 1920 yılında bu dağlık bölgenin eteklerinde, Barada nehri kıyısında iki cafenin müşterilerine arak denen Lübnan rakısı yanında kuruyemiş, zeytin, bir parça peynir, taze meyve ikram etmesiyle başladı. Bugün bölgedeki sayısız içkili lokantanın çekirdeğini işte bu cafeler oluşturuyor. Tabule, kibbe, humus, mutabbal gibi ünlü Lübnan mezeleri işte buradan bütün dünyayı kapsayan fetih yolculuğuna çıktı. Baharın renklerini ve tazeliğini taşıyan maydanoz salatası tabulenin şimdi tam zamanı.
Malzemesi:
125 gram köftelik orta-ince taneli bulgur; 2 ya da daha fazla limonun suyu; tuz ve karabiber; 1 kahve fincanı sızma zeytinyağı; 3 büyük demet (yaklaşık 300 gram) maydanoz, sapları ayrılmış; 1 büyük demet (yaklaşık 75 gram) taze nane; 6 sap taze soğan ya da 1 beyaz soğan, ince kıyılmış; 3 domates, küçük doğranmış; bir marulun göbek yaprakları.
Hazırlanışı:
Servise çıkarmadan bir saat önce yapmaya başlayın. Böylece bulgur taneleri sosu iyice içine çeksin. Bulguru bol soğuk suda 15 dakika kadar kabarmaya bırakın, sonra süzüp suyunu kağıt havlu üzerinde çektirdikten sonra limon suyu, tuz ve karabiberle birlikte bir kaseye aktarın. Sosu iyice emip, kabardığı zaman, zeytinyağını da katın. Sonunda, servisten hemen önce otları kıyın. Blender ile çok daha çabuk yapılabilse de, elle kıymak daha iyi sonuç verir. Yine de blender kullanacak olursanız, yaprakların püre haline gelmemesine çok dikkat etmelisiniz. Kıyılmış yaprakları taze soğan ve bulgurla karıştırın, tadına bakıp gerekli ilaveleri yapın. İhtiyaç duyarsanız biraz daha limon suyu ekleyin. Büyük, düz bir tepside servis yapın. Domates parçacıklarını üzerine serpin. Küçük marul dilimlerini ya köşelere yerleştirin ya da ayrı bir kasede sofraya getirin. Geleneksel Lübnan sofrasında yapraklar kaşık yerine kullanılır.
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler