Bir bardak buğday çimi suyuyla sağlık depolayın
FAYDALARI NOBEL ÖDÜLÜ ALDI
Buğday... Anadolu topraklarında geçmişi 13 bin yıl öncesine kadar giden bu sihirli ürünü her gün soframızda ekmek olarak tüketiyoruz ama bu yeterli mi? Gerçekten buğday, sağlık için bu kadar önemliyse başka hangi yöntemlerle tüketmeliyiz? Zaman zaman ortaya atılan 'buğday çimi suyu' mucizesi ne kadar doğru? Bütün bu soruları Türkiye Aktarlar Federasyonu ikinci başkanı, ziraat mühendisi Hande Polat'a sordum. Yanıtlarına bakılırsa, bu güzel bahar aylarında buğday tohumlarımızı saksılara ekip, haziran ayından itibaren de çiminin suyunu içmenin tam zamanı: "Buğday çiminin içinde aminoasitler, demir, çinko, iyot, fosfor, selenyum, potasyum, bakır vitaminleri (A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E, F, H, K) ve bir de yüzde 70 oranında klorofil bulunur. Bu maddelerin çoğu buğday tanelerinde yer alır. Buğday çimini özel kılan özellikler içeriğinden kaynaklanır. Birçok araştırma, buğday çimi suyunda bulunan yüksek miktarda klorofilin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kanıtlıyor. Buğday çimi suyu, kandaki asidi azaltarak vücudun alkali olmasını sağlıyor. Bu özelliğinden dolayı, kan damarlarında oluşabilecek damar sertliğinin önüne geçilmektedir. Kan değerleri düşük kişilerin buğday çimi suyu içerek kısa sürede düzelme olduğu Nobel ödüllü Dr. Hans Fischer tarafından ispat edildi. ABD'de yapılan çalışmalarda da özellikle kan kanseri olan hastalara vücut dirençlerini artırmak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için buğday çimi suyu tavsiye ediliyor. Taze buğday çimi suyunda birçok sebze ve meyveden çok daha fazla E vitamini bulunur. Yoğun C vitamini içerir ama bu özellik buğday tanelerınde bulunmaz. Ufak bir bardak buğday çimindeki kalsiyum miktarı ise sütten çok daha fazladır. Hemoroit, anemi, depresyon, kalp hastalıkları, astım, ülser, gastrit, zona, kolestrol ve bagırsak rahatsızlıkları, romatizma şikayetlerinde destekleyici tedavidir."
EVDE YETİŞTİREBİLİRSİNİZ
Hande Polat buğday çimi suyunun çok kısa sürede okside olduğundan asla bekletilmemesini, iki dakika içinde sıkıldıktan sonra tüketilmesi gerektiğini hatırlatıp evde hazırlama formülü veriyor: "Kaliteli tohumluk buğday alın. Bir saksının içine mümkünse ormandan temin edilen siyah humuslu toprak yerleştirin. Evdeki çiçekler için kullanılan toprak, buğday çimi için elverişli değildir. Tohumlar ekilmeden önce toprak, suyla ıslatılıp 12 saat dinlendirilir. Yağmur suyu veya klorlanmamış su en ideali. Tohum ekildikten sonra saksının üstü bir naylon ile örtülür ve hava akışının kesilmemesine özen gösterilir. Dört gün sonra naylon kaldırılır, saksı sulanır. Buğday çimi filizleri 10-12 gün arasında yeşerir. Çimleriniz sıkma işlemine hazırdır. Çim suyunu sıkmak için de özel makineler var."
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler