Hatay'da Akdeniz'in gastronomi ruhu
Hatay'daki Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri, Akdeniz'i çevreleyen ülkelerin gastronomi ruhunu ortaya koydu. Türk şefler üç ayrı konseptte lezzetlerini sundu
ORTAK NOKTA YENİLEBİLİR OTLAR
Hıdırbey Köyü'ndeki Defne Yolu'nda yürüyüş sonrası yerel ürünlerle hazırlanan kahvaltı, Cezayirli şef Farid Zadi'nin hazırladığı öğle yemeği ve ardından Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretleme konulu panelle ikinci gün etkinlikleri sürdü. Hatay'ın simgelerinden Medeniyetler Korosu da hayatını kaybeden şef Figueras anısına programını değiştirdi ve çeşitli dinlerin ilahilerinden oluşan konserini sundu. Akdeniz mutfaklarının ortak özelliklerinden biri de yenilebilir otların kullanımıydı. Bu bağlamda Fas asıllı "Baharat Kraliçesi" lakabı ile tanınan Choumicha Chafai, ülkemizin bu alandaki ilk ve tek müzesi olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi'nde bir sunum yaptı. Dolu dolu geçen günlerde Samandağ ilçesindeki Hıdırbey köyünde yeni hizmete giren Defne Yolu'ndaki yürüyüş sonrası köyün kendi ürünleriyle yapılan kır kahvaltısı ve Toma ailesinin çiftliklerinde yerel ürünlerini ikram ettikleri kahvaltı da anılarda iz bıraktı. Çocuklar da unutulmamıştı. Özyeğin Üniversitesi Le Cordon Bleu mutfak sanatları okulu şefleri düzenledikleri pastacılık atölyesinde kentin anaokulu öğrencilerini lezzet yaratma sanatıyla tanıştırdılar. Yakında kapılarını açacak olan yeni arkeoloji müzesinde 41 bin yıl önce Hatay'da yaşamış insanlarının kullandığı el aletlerini görmek mümkün. Hatay, o tarihlerden bu yana çok sayıda uygarlığın beşiği olmuş. Bunlar Hatay insanını, kültürünü, bu bağlamda mutfağını belirlemiş. Hatay mutfağında geçmişten süzülerek günümüze ulaşan 600 civarında farklı yemek bulunduğu söyleniyor. Bu mutfağın içinde Arap, Ermeni, Roma ve Osmanlı-Türk öğeleri belirgin olmakla birlikte, hepsi, Akdeniz'i kucaklayan ülkelerin ortak mutfak anlayışı çerçevesinde dengeleniyor. Hatay'da geçirdiğimiz dört gün, bizlere farklı pasaportlar taşıyan ama aslında aynı uygarlıklar potasında biçimlenmiş, aynı lezzetlerden mutluluk duyan büyük bir ailenin bireyleri olduğumuzu hissettirdi. Bize bu duyguları yaşatanlara gönülden teşekkür borçluyum.
EN SON HABERLER
- 1 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 2 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 3 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler
- 4 Yelkovan kuşlarının peşi sıra
- 5 Üstümüz başımız leopar
- 6 Bu oyunun seyircileri, cesaretli insanlar
- 7 Zamanın ötesinde bir albüm
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sınırları koruyalım
- 10 Dümdüz bir karın, incecik beden için bahar diyeti kılavuzu