Cumartesi 20.09.2014

Kalabalığın ortasında bir lezzet vahası

İstanbul'dan 8634 kilometre uzaklıkta, ekvator çizgisinin 137 kilometre kuzeyinde, sadece 582 kilometrekarelik bir mini şehir devletinde bundan 127 yıl önce açılmış, bugünkü standartlarda 'butik' denebilecek boyutlarda bir otelin dünyanın en ünlü konaklama yerleri listesinde yer aldığına inanmak kolay değil. Sözünü ettiğim şehir 3 milyon nüfuslu Singapur ve buradaki tarihi otelin adı da Raffles. Raffles açıldığı dönemde Singapur, İngiltere'nin Güneydoğu Asya'daki sömürgelerindendi ve ancak 1965'te bağımsızlığına kavuşabildi. Raffles oteli ise başından beri ününe ün kattı. Bugün Raffles'ın içinde yer alan, dünyanın en ünlü kokteyllerinden Singapore Sling'in doğduğu Long Bar'ı ziyaret eden yılda yarım milyondan fazla insan bu kokteyli yudumlamayı sürdürüyor. Gerçi Raffles artık 19. yüzyıldaki görünümünden çok farklı. Küçük otel yerinde durmakla birlikte konuklar daha çok bahçeye 1990'larda dikilen çok katlı modern binada ağırlanıyorlar. Long Bar talebe cevap vermediği için bir üst katta çok daha geniş bir ortama taşınmış ve bugün bu kocaman komplekste 11 restoran ve bar hizmet veriyor. Ayrıca Singapur'dan dünyayı fethe çıkan Raffels'ın, çoğu Asya'da olmak üzere şubeleri var. Başlangıçtan beri değişmeyen ise Raffles'ın "Lüks ne yaptığınız ile ilgili değil, nasıl hissettiğiniz ile ilgilidir" ilkesi. Bu ay başından itibaren Zorlu Center'da da hizmete giren İstanbul Raffles'ın içinde de biri Long Bar, öteki Library Bar olmak üzere iki bar, iki de restoran bulunuyor. Ben geçen hafta bu iki restorandan konsepti modern Türk mutfağı olan Rocca adlı mekanda öğle yemeği yedim. Restoran son derece ferah ve şık. Buradaki elde yapılmış cam duvarlar ve aydınlatma elemanları ile bronz kapılar da duvardaki tablolar gibi birer sanat eseri. Akşam yemekleri, mekanın ortasındaki geniş bir alana yerleştirilmiş piyanoda çalınan müzik eşliğinde yeniyor. Önce içki menüsünden ve Türk şaraplarından başlayayım; buradaki çok iyi bir seçimle oluşturulmuş şarap listesinde, fiyatlar, İstanbul'un nice şık restoranına göre daha uygun. Ayrıca Long Bar ve bu restoranın 12 çeşit olan şampanya listesi de çok zengin. Bu sayının önümüzdeki aylarda katlanarak artacağı söyleniyor. Otelin ve bu restoranın executive chef'i, yıllarca Ritz Carlton'un mutfağını yöneten Ali Ronay, yardımcısı ise ilk kez katıldığımız büyük Bocuse d'Or yarışmasında Türkiye'yi temsil eden şef Gürcan Gülmez. Bu kadar önemli bir dünya otelinin üst düzey restoran mutfağının yabancı şeflere değil de Türk ekibine teslim edilmesi doğrusu sevindirici. Biz, çok zengin açık büfeden seçim yapmak yerine alakart menüyü tercih ettik ve dört kişi olabildiğince çok yemek tadabilmek için, her yemekten bir porsiyon ısmarlayıp, paylaştık. Önce küçük küçük tabaklarda Orkoz Bar menüsünden mayonezli levrek salatası, tost Melba eşliğinde tarama, keçi sütünden tereyağı ve ekşi maya ekmeği ile Bottarga, pancar ile marine edilmiş Akya balığını tattık (50 TL). Hepsi birbirinden iyiydi ama mayonezli levrek bir başkaydı. Ardından işkembe ve nohut yahnisi eşliğinde buğulama fener balığı (60 TL) geldi. Daha önce itici bulduğu için hiç işkembe yememiş olan bir arkadaşım bile bayıldı. Et yemeği olarak Trakya Kıvırcığı'ndan kuzu incik ısmarlamıştık (60 TL). Lezzeti kadar mürdüm eriği ve pazı yaprağı ile sunumu da etkileyiciydi. Yemeğin üstüne bir porsiyon yanında bademli krokanlı dondurma ile ev yapımı balkabaklı ve elmalı baklavayı (18 TL) ve taze orman meyveleri ile sunulan sütlü kadayıfı (18 TL) da tattık. Bu kadar yemeği eğer dört kişi paylaşmasaydık bitirebilmemiz mümkün değildi. Zira burada porsiyonlar oldukça büyük. Kısacası, yeni açıldığı halde 40 yıldır hizmet veriyormuş izlenimi bırakan bu çok şık ve huzur dolu restoran Zorlu'nun kalabalık ve hareketli ortamında huzur dolu bir lezzet vahası gibi. Kalite fiyat dengesi de mükemmel.
BEĞENDİKLERİM
Dünyada en beğendiğim otellerden biri olan Raffles'ın İstanbul şubesinde şimdi bu ünlü markaya yakışır bir modern Türk restoranı var. Burası gurur duyulacak bir mekan. Darısı yenilerinin başına.
BEĞENMEDİKLERİM
Otel restoranları pahalı olur, atmosferi sıkıcıdır, yemekleri donmuş malzemeyle yapılır gibi önyargılar vardır. Burada yemek yiyen bu önyargıları unutur. Ben hiçbir olumsuzluk bulamadım.
Mutfak *****
Servis *****
Ambiyans *****
Rocca Raffles İstanbul, Zorlu Center, Beşiktaş Tel: (0212) 294 02 00

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.