Cumartesi 04.10.2014
Son Güncelleme: Cuma 03.10.2014

Zayıflamak isteyenlerin kurtarıcısı: Balık

Balık en önemli Omega 3 kaynaklarından. Araştırmalara göre haftada en az iki ya da üç kere balık yemek hem şişmanlığı önlüyor hem de kalp, şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıklardan korunmamızı sağlıyor

Eylül demek balık mevsimi demek. "Hangi balıkların mevsimi?" diye sorarsanız; palamut, sardalye ve istavrit mevsimin en değerli balıkları derim. Bugün balığın beslenmedeki farklı bir yerini sizlerle paylaşacağım.
Araştırmalar sadece balıktan alınan çoklu doymamış yağ asitlerinden olan Omega 3'ten zengin beslenmenin hücrelerdeki yağ sentezi yapan enzimleri baskıladığını belirtiyor.
Peki, nasıl ve ne kadar yemeliyiz? İşte bu konunun sırrı Harvard Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Beslenme Bölümü raporlarında yayınlandı. Rapora göre; haftada en az iki ya da üç kere ve her defasında 200 gramı geçmeyecek kadar balık yemek şişmanlığın oluşumunda en önemli engelleyici besin olarak vücutta görev yapıyor.
Sağlıklı beslenme tanımında artık tabağının yarısını taze sebze, dörtte birini yağsız protein kaynakları ve diğer yarısını da bir öğünde süt grubu diğer öğünde tahıl grubundan bir besinin oluşturması gerektiği görüşü oldukça hakim.
Bu tip beslenme yaşam kalitesinde artış meydana getirerek birçok hastalıktan korunmada ve hastalıkların iyileştirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Yağsız ana protein kaynaklarında da balık ve deniz ürünleri tüketimine öncelik tanımak gerektiğinin altı çiziliyor.
Balığın sağlıklı beslenme listelerinin tercih edilen gıdalarından olmasının nedeni içerdiği uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri. Çoklu doymamış yağ asitleri (linoleik ve linolenik asit) insan vücudu tarafından üretilemez, bu nedenle besinler yoluyla alınmaları gereklidir.
Bu yağ asitleri Omega-3 ve Omega-6 olarak sınıflandırılır. Omega-3 yağ asitleri yetişkinlerde, özellikle kalp ve damar hastalıkları, kanser, astım, romotoid artirit ve obezite gibi hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Bebeklerde gözde yer alan retinanın ve beynin gelişimini sağlayan önemli etkilere de sahiptir.
Ayrıca Amerikan Kalp Birliği (AHA) de haftada üç kez deniz balık yenmesini öneriyor.
Balık, içerdiği yüksek protein nedeniyle et grubunda yer alır. Ancak diğer etlerden farklı olarak karbonhidrat içermez.
Çeşitli balıkların protein miktarları benzerken yağ içerikleri farklılık gösterir.
Ayrıca aynı balık türü, mevsim farklılığı, balığın beslenmesi, suyun tuz oranı ve suyun ısısı sebebiyle farklı miktarda Omega 3 içerebilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.