Müslüman mahallesindeki salyangozun hikayesi
Türkiye'de salyongoz yemek çok da olağan değil. Ama Türk salyangozları Batılı gurmelerin de ağzını sulandırıyor. Türkiye dünya salyangoz ticaretinin yüzde 40'ını elinde tutuyor. Önyargılar ya da dinsel kaygılar bir yana bırakılırsa, doğru biçimde hazırlanmış ve iyi pişmiş salyangoz etinin tiksindirici bir yanı yok
AVRUPA'DA NESLİ TÜKENİYOR
Salyangoz Müslüman mahallesinde satılmazken, Müslüman ülkede toplanan salyangozlar dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Türkiye dünya salyangoz ticaretinin yüzde 40'ını elinde tutuyor ve yılda 1000 ton civarında canlı, haşlanmış, doldurulmuş, konserve veya boş kabuk olarak ihraç edilen salyangoz 13 milyon dolara yakın döviz getiriyor. Avrupa'da ise yenilebilir salyangozun soyu tükenmek üzere ve toplanması yasak; sadece çiftliklerde üretilebiliyor. Bu nedenle henüz serbestçe toplanabilen Türk salyangozları Batılı gurmelerin ağzını sulandırıyor. Yumuşakçalardan salyangoz ailesi 63 milyon yıllık evrim süreci içinde 43 bin farklı çeşide ulaşmış. Kimileri tuzlu ve tatlı sulara uyum sağlamış, kimileri karada varlıklarını sürdürmüş. Salyangozların ahtapottan midyeye kadar pek çok akrabası var. Yeryüzünün hemen tüm bölgelerinde görülebilen kara salyangozları ancak nemden yoksun çöllerde ve çok soğuk kutuplarda yaşamıyor. Bu kadar çok çeşitten, başta bağ salyangozu olmak üzere sadece birkaçı yenebiliyor. İri bağ salyangozlarının hazırlanması da bilgi ve beceri gerektiriyor. Sümüksü bir salgı çıkardıkları ve etleri çok sert olduğu için önce birkaç gün aç bırakılıyor, böylelikle sindirim sistemleri tümüyle boşalıyor. Ardından sirkeli suda temizlenip, kaynar suda yaklaşık 15 dakika haşlanıyor, soğuk sudan geçiriliyor. Bundan sonra ucu kıvrık bir iğne ile yuvalarından çıkarılmalarına sıra geliyor. İç organları keskin bir bıçak darbesiyle ayrılıp atılıyor. Tuzlanarak kalan sümüksü salgının tümü temizlendikten sonra, bir kez daha bol su ile yıkanıyor; tarife göre, bir daha haşlanıyor, kızartılıyor ya da fırınlanıyor. Burgonya usulü salyangoz, onun, pişirildikten sonra kokulu otlarla hazırlanmış, bol sarımsaklı, tereyağı sosuyla, kabuğu içinde servis edilen klasik yemeği. Genellikle kabukların yerleştirilmesine uygun oyuklar bulunan özel bir tabakta sunuluyor. Fransa'da taze baget ekmeği ve beyaz şarap eşliğinde yeniyor. Çok sıcak servis edildiği için, salyangozlar özel maşasıyla tutuluyor ve yine özel ince uçlu bir çatalla kabuklarından çıkarılıp yeniyor. Önyargılar ya da dinsel kaygılar bir yana bırakılırsa, doğru biçimde hazırlanmış ve iyi pişmiş salyangoz etinin tiksindirici bir yanı yok. Tadı ve dokusu iyi pişmiş kalamarı andırıyor. Lezzetini bol sarımsaklı otlarla zenginleştirilmiş tereyağı sosundan alıyor. Bu sos, bırakın salyangozu, parmağınızı banıp yemeye kalksanız, onu bile lezzetli bir spesiyalite haline getirebilecek kadar nefis.. Yılbaşının yaklaştığı şu günlerde herkes yılbaşı hindisi üzerine yazılar kaleme alırken "Bu salyangoz da nereden çıktı?" diyenlere itiraf ederim: Bir kerecik, içinde hindi geçmeyen, aykırı bir yılbaşı yazısı olsun istedim; bağışlayın!
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler