Cumartesi 14.02.2015
Son Güncelleme: Cuma 13.02.2015

Artık parti başlasın!

14 Şubat Sevgililer Günü de geldi çattı işte yeniden. Herkese kutlu mutlu olsun. Ziller çalınsın, hediyeler alınsın ve pahalı restoranlara rezervasyonlar haftalarca önceden ayarlansın. Peki ya sevgilisi olmayanlar? Onlar ne yapsın?

Son birkaç yıldır yalnız ve sevgilisiz olanlar da düşünülerek organize edilen partiler ve konseptler tüm dünyada Sevgililer Günü'ne alaycı bir bakış açısı getirdi. Bu partilerde tanışıp arkadaş olanlara bile rastladım. Ancak öyle bir günde 'sevgilisizler' diye sınıflandırılmış bir gruba dahil olma fikri zat-ı alimi çok cezp etmeyebilir. Kaldı ki kendisi bile benim için korkulu rüya olan, kıpkırmızı bir günde kalkıp barlarda, sazlarda ve cazzda dans etmek hiç bana göre değil. Bu sebeple kendi evimde çok yakın arkadaşlarımı davet ederek düzenleyeceğim parti daha sıcak ve samimi geliyor bana. Hem de tekmiş, çiftmiş ayırt etmeden, en sevdiklerimle... Fonda ise Deniz Seki serzenişte, 'iyisin tabii' tek bir ağızdan ve avaz avaz. Ancak bir yandan da pijama giyip, televizyonun karşısında battaniye altında uyuma fikri ile de savaşıyorum aklımın bir köşesinde... Ah benim yengeç yanım... Eğer siz de böyle bir günde tanımadığınız bir sürü insanla aynı ortamda cüzdan dolusu para harcamak istemiyorsanız, kendi evinizde sevdiğiniz arkadaşlarınızı davet ederek ve atıştırmalık minik lezzetler hazırlayarak bu günü daha anlamlı hale getirebilirsiniz. Hem de daha lezzetli ve daha az maliyetli bir menü ile. Akılda kalıcı bir parti menüsü için nelere dikkat etmek gerekir? Eğer siz de benim gibi partinizde servis edilen yemeklerle konuşulmak istiyorsanız söyleyeceklerimi iyi dinleyin. İşte birkaç önemli ipucu... Yapmanız gereken şey aslında çok basit. Öncelikle davet edeceğiniz kişilerin listesi ile başlamak lazım işe. Daha sonra davetli listesindeki arkadaşlarınızın yemekten keyif almadığı veya alerjik olduğu ürünler var mı yok mu onları öğrenmeniz gerekli. Zira misafirlerinizde hoşnutsuzluk oluşturacak veya herhangi bir alerjik reaksiyon gösterecek gıdalar servis etmek istemeyeceğinizi düşünüyorum. En az bir adet vejetaryen seçenek bulundurmak ise günümüz davetlerinin modası... Yenilebilir çiçeklerle dekore edilmiş aperatifler ise adeta ünlü bir modacının ilkbahar-yaz koleksiyonunu masanıza taşımışsınız izlenimi uyandıracak. Minimal sunumlar ve renkli kompozisyonlar, misafirlerinizin ikinci tabaktan itibaren yemeklerinizi konuşmaya başlamasını sağlamak için birebir. Pahalı kıyafetler giyerek, davetinizi şıklaştıran misafirlerinizin üzerine, tabağınızda bulunan ince/likit bir sos dökülerek onların kıyafetine imza atmaktansa, pancar veya tatlı patates gibi renkli sebzelerin püresi ile hem tat hem de şık bir sunum yakalayabilirsiniz. Bu sebeple çok fazla yağlı, kremalı ve soslu ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ederim. En sonuncusu ve bence en önemlisi ise yemekten keyif aldığınız malzemeleri seçin. Unutmayın ki, bu sizin davetiniz ve ne istiyorsanız yapmakta serbestsiniz. Yerken sizi mutlu eden şeyleri dostlarınızla paylaşınız. Ancak servis etmeden önce mutlaka her şeyin tadına bakın! Böylece tuzu az, limonu çok gibi eleştiri okları size yöneltilmeden önce durumu fark etmiş ve çoktan gerekli önlemlerii almış olacaksınız.
Kahveli ve çikolatalı ganaj
170 gr sütlü çikolata n 350 gr krema
3 kaşık granül hazır toz kahve
1 fincan su n 1 çay kaşığı vanilya esansı
1 çay kaşığı kahve esansı n Bir tutam tuz
2 çay kaşığı toz granül kahve
Yapılışı:
1 fincan su ve 3 kaşık hazır kahveyi karıştırın. Daha sonra krema, vanilya ve kahve esansı, tuz ve erittiğiniz kahveyi de tencereye koyarak orta kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatıp çikolatayı ekleyin. Tamamen eridikten sonra bir kapa alıp dolapta 1 saat soğutup dinlendirin. Yaptığınız ganaj kremayı sade servis edebileceğiniz gibi dilerseniz benim tarif edeceğim şekilde de servis edebilirsiniz. Öncelikle kapların yarısına gelecek kadar doldurun. Taze meyvelerle, ya da marketten aldığınız bisküvi, marshmellow benzeri ürünlerle üzerini kaplayabilirsiniz.
Karamelli Popcorn
1 su bardağı beyaz toz şeker
2 kaşık glikoz şurup
Yarım bardak patlamamış kuru mısır
2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı
3 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
Yapılışı :
Ayçiçek yağını tencereye koyun ve kızdırın. Mısırları tencereye koyup bir tutam tuz atın. Kapağını kapatıp sallayarak pişirmeye başlayın. Piştikten sonra bir kaba alıp soğumaya bırakın. n Başka bir tencerede şeker, glikoz şurubunu ve 1 bardak oda sıcaklığında suyu kaynatın. Tencereye tereyağı ekleyip çok koyu renkli olmayan bir karamel elde edene kadar pişirin. Daha sonra patlamış mısırlarınızı ekleyip hepsi karamelle kaplanana kadar çevirin ve yağlı kağıdın üzerine alıp soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra istediğiniz büyüklükte kırıp parçalara bölebilirsiniz.
Füme antrikot ve peynir dolgulu fırında pişmiş taze patates kabukları
10 adet taze patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
150 gr füme antrikot, ince şeritler halinde doğranmış
Çedar (cheddar) peyniri
Üzeri için ince doğranmış frenk soğanı
Yapılışı:
Patatesleri birkaç yerinden delip önceden ısıtılmış 200 C fırında yaklaşık 50-60 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra ortadan ikiye kesin ve bir kaşık yardımı ile içini oyun. Eritilmiş tereyağı ile her yerini güzelce yağladıktan sonra tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Burada damak tadınıza göre dilerseniz rende muskat veya tütsülenmiş paprika da ekleyebilirsiniz. Daha sonra oyuk kısımları altta kalacak şekilde tekrar fırına koyup 4-5 dakika daha pişirin. İyice çıtır olabilmesi için ters çevirin ve şimdi oyuk yüzü üste gelecek şekilde 2-3 dakika daha pişirmeye devam edin. Yanmaması için sürekli kontrol edin. Sonra fırından çıkarıp istediğiniz her malzeme ile doldurabilirsiniz. Füme etler ve balıklar ile oldukça güzel sonuç alacağınız bir lezzet. Ben füme antrikot ve bol peynir ile doldurup servisten önce peynirler eriyene kadar bir kez daha fırınladım. Siz sadece füme somon koyup soğuk da servis edebilirsiniz. Yanında servis edeceğiniz sosların reçetesine ise daha önceki yazılarım da paylaşmış olduğum reçetelerden ulaşabilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.