Cumartesi 05.09.2015

Sonbahar enerjisi her yerde

Tatiller yapıldı, yılın yorgunluğu atıldı ve herkes ufak ufak şehre döndü. Eylülle birlikte hayatın her alanı hareketleniyor. Yeni sezonun bereketi sokağa, sinemaya, konserlere, sahnelere, kitaplara ve TV'ye yansıyor. Enerjik bir sonbahar bizi bekliyor. Peki ne vaat ediyor? İşte dört dörtlük bir sonbahar kılavuzu!

Star Wars'u bekliyoruz
OLKAN ÖZYURT
Yeni sezonda yerli yabancı birçok film izleyeceğiz. Sonbaharda vizyona girecek en merak edilen filmleri seçtik! Amy'nin son Günleri Amy: Müzisyen Amy Winehouse'la bir kez daha buluşmak için 25 Eylül'ü iple çekiyoruz. Çünkü, onun son günlerine odaklanan Asif Kapadia imzalı Amy belgeseli Türkiye'de bu tarihte vizyona girecek. Demirkubuz'un Bulantı'sı BulantıUsta yönetmen Zeki Demirkubuz geçen sezon önce Bulantı sonra da Kor'u çekmişti. Kendisiyle birlikte Şebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel, Çağlar Çorumlu, Cemre Ebuzziya, Ercan Kesal ve Nurhayat Demirkubuz'un rol aldığı Bulantı 2 Ekim'de vizyonda. Sürpriz bir ilk film: Mustang Mustang: Deniz Gamze Güler'in beş kız kardeşin öyküsünü anlattığı yılın sürpriz filmlerinden Mustang, açılışı Cannes'da yaptıktan sonra Saraybosna Film Festivali'nde de en iyi film seçildi. Altın Koza sonrası 23 Ekim'de vizyonda olacak. CEM YILMAZ İLE Bir yıl sonra yine yeniden Ali Baba Ve 7 CücelerCem Yılmaz, Pek Yakında'dan yaklaşık bir yıl sonra, yazıp yönettiği bir filmle yine karşımıza çıkacak. Konusu bilinmiyor, tam bir sürpriz. Ama bize seyirlik keyfi yüksek bir film izleteceği konusunda Yılmaz'a güvenimiz tam! 29 Ekim'i bekliyoruz! Venedik, Toronto ve Ada na'DAN sonra vizyonda Abluka: Emin Alper bol ödüllü Tepenin Ardı filminden sonra Abluka ile karşımıza çıkacak. Bu sefer İstanbul'u mesken tuttuğu filmi önce Venedik'te Altın Aslan için yarışacak sonra da Toronto'ya gidecek sonra da Adana'ya gelecek. 6 Kasım'da da vizyona girecek. James Bond örgüt peşinde! Spectre: Son macerası Skyfall'da İstanbul'a da yolu düşen James Bond, Spectre'de gizli bir örgütün peşine düşüyor. Yine soluksuz bir macera vaat eden, 6 Kasım'da vizyona girecek filmin yönetmeni yine Sam Mendes var. SpIlberg'le Soğuk Sava ş günleri Casuslar Köprüsü/ Bridge of Spies: Yıllar sonra bir araya gelen Steven Spielberg ile Tom Hanks, bizi Soğuk Savaş'ın gerilimli günlerine götürecek. Yılın iddialı politik gerilimlerinden olan film 27 Kasım'da vizyonda. Güç bizimle olsun! Yıldız Savaşları Bölüm VII-Güç Uyanıyor/ Star Wars: Episode VII-The Force AwakensHer şey bir yana Star Wars'çular olarak tedirgin bir bekleyiş içerisindeyiz. J. J. Abrams bir efsaneye yeni halkalar eklemenin peşinde. İyi bir şey mi yaptı yoksa kötü mü bilemiyoruz. Çünkü her şey sır gibi saklanıyor. Film 18 Aralık'ta vizyonda. O tarihe kadar güç bizimle olsun!
Abant'tan Kyoto'ya rotalar çeşitli
MELTEM FIRATLI

Sonbahar denince akla, rüzgarın tatlı esintisi, aniden bastıran yağmurun şaşkınlığı, ama en çok da sararıp dökülen yaprakların yarattığı büyülü atmosfer geliyor. Bu yüzden bu sonbaharda yurtiçinde ve yurtdışında mevsimin tadını çıkaracağınız rotaları tercih edin. Abant: Bolu'ya bağlı bu doğa harikası bölge sonbaharda renk cümbüşüne sahne oluyor, çok da romantik görünüyor. Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Abant'ta yürüyüş yapmak çok keyifli. Instagram hesabınızı için bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyin. Abant'a günübirlik gidilebilir ya da bir haftasonu kaçamağı için tercih edebilirsiniz. Yedigöller: Sonbahar renklerinin en canlı örneklerinin sergilendiği yerlerden biri de Bolu'daki Yedigöller. Burası özellikle fotoğraf meraklılarının akınına uğruyor. Vadiler arasındaki gölleri çevreleyen patika yollar bitki çeşitliliği açısından da çok zengin. Likya Yolu: Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş yolu arasında gösterilen Likya Yolu, sadece yurtiçi değil yurtdışındaki yürüyüşçülerin de gözdesi bir rota. 509 km uzunluğundaki yolun tamamlanması ortalama 25 günü buluyor. Fethiye'den başlayıp Antalya'da sona eren parkur boyunca antik kentleri, o topraklarda yaşamış farklı medeniyetlerin izlerini, endemik bitki türlerini ve kuş popülasyonlarını gözleme şansınız var. Kyoto: Japonya'nın bu etkileyici şehri ilkbaharda açan kiraz çiçekleriyle ünlü olsa da aslında sonbaharı da ayrı güzellikte. Sararan, kızaran yapraklar şehri sarıyor, tipik Japon mimarisine sahip evlerle birlikte etkileyici manzaralar oluşturuyor.
Raflarda her tür kitap var
NECLA BAYRAKTAR

Sonbaharın kendini göstermesiyle birlikte yayın dünyası da hareketlendi. Yayınevleri birbiri ardına kitapseverleri sevilen yazarların kitaplarıyla buluşturacak. Ümit ve Kulin'den yeni kitap Genç bir okur grubuna sahip olan İpek Ongun'un Nerde Kalmıştık, Ayşe Kulin'in Tutsak Güneş, Mario Levi'nin Bu Oyunda Gitmek Vardı, polisiye romanlarıyla bilinen Ahmet Ümit'in Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları sonbaharda Alfa Yayınları'ndan çıkıyor. Stephen KI ng sürprizi Remzi Yayınevi'nin sürprizi Stephen King'in Finders and Keepers adlı kitabı. Hazırlanmakta olan roman ekim ayında rafta olacak. Korat'ın rüyası Yapı Kredi Yayınları şimdilik eylül ayında yayınlayacağı kitapları belirledi. İşte YKY'nin eylül kitaplarından bazıları: Şenay Eroğlu Gece Çığırtkanları, Gürsel Korat Rüya Körü, Alberto Manguel Beş Şehir, Zekeriya Sertel Mavi Gözlü Dev. Bekiroğlu'da n MÜ CEL Â Nazan Bekiroğlu'nun son kitabı Nar Ağacı'nın ardından merakla beklenen Mücellâ Timaş Yayınları tarafından çıkarılıyor. Bekiroğlu Mücellâ'da bir genç kızın kadın olmaya giden hüzünlü ve çarpıcı hikâyesini anlatıyor. Ha rper Lee'den fuar sürprizi Bülbülü Öldürmek yazar Harper Lee'nin yayımlanmış tek romanı olarak biliniyordu. Fakat 2014'te yazarın Go Set a Watchman adlı bir romanı daha keşfedildi. Go Set a Watchman'i okumak için Türkiyeli okurlar fazla beklemeyecek. Kitap bu yıl TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nda Sel Yayıncılık'tan çıkacak. Grass'TAN Soğanı Soyarken Mayıs ayında yaşamını yitiren Nobel'li yazar Günter Grass'ın 2. Dünya Savaşı öncesi ve sonrası yaşadıklarını, sanat ve yoksullukla dolu günlerini, aşkları ve yolculukları anlattığı, yayımlandığında tartışmalara neden olan Soğanı Soyarken önümüzdeki günlerde Kırmızı Kedi'den çıkacak. Tüyap'ta mizah va r TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı 7-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuarın bu yılki teması Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak olarak belirlendi. Karikatürist Tan Oral fuarın Onur Çizeri olacak. Fuarın onur konuğu ise bu yıl Romanya. Türk okur bu sayede Dan Lungu, Doina Ruşti, Florin Bican, Dumitru Tepeneag gibi Romanyalı yazarlarla tanışma fırsatı bulacak. Sarah Jio da fuarın sürprizlerinden.
Yeni diziler, yaz dizileri derken dizi seçmek zor!

YÜKSEL AYTUĞ
Sonbahar aslında dizi seyircileri için en zor mevsim. Bir yanda yazdan kalan dizilere devam zorunluluğu, diğer yandan geçen sezondan takip ettikleri dizelerle vuslat zamanı ve yeni başlayacak sıfır kilometre diziler arasında tercih yapma sıkıntısı, seyirciyi yine zorlayacak. Bu yaz ekran bereketliydi. Kırgın Çiçekler, Adı Mutluluk, İnadına Aşk, Güneşin Kızları, Tatlı Küçük Yalancılar, Baba Candır gibi dizilerin kış dönemine sarkma olasılığı son derece yüksek. Peki sonbaharda ne izleyeceğiz? Yeni sezonun en fazla merak edilen dizileri arasında atv'nin Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'ı ile Evli ve Öfkeli adlı yapımları geliyor. İlki, özellikle erkek izleyicileri, ikincisi ise kadınları ekran başına mıhlayacağa benziyor. Akıbeti merak edilen bir başka dizi ise Star'ın Muhteşem Yüzyıl: Kösem Sultan adlı prodüksiyonu. Meryem Uzerli ile Murat Yıldırım'ın başrolünde oynayacağı, Arap ortaklı dizi de merakla bekleniyor. Show TV için çekilen Mayıs Kraliçesi ise telif tartışmalarıyla medyada kapladığı yer kadar reyting alabilecek mi, o da ayrı bir merak konusu. TRT 1'in en çok konuşulacak dizisinin ismi ise Aynadaki Gökyüzü... 60'lı yılların siyasi gelişmelerini fon alan dizide Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan'ın hayat hikayelerinden de kesitler yer alıyor. Eğlence, talk show, yarışma programlarında ise tv8'in En Zayıf Halka girişiminden başka kayda değer bir atılım yok gibi. Her kanala sıçrayan doğaçlama güldürü programları salgını ise kısa dönemde sona ereceğe benziyor. İzleyici yeni sezonda da "Acun yarışmalarına" mahkum görünüyor.
Kızılcık içip, mantı yiyeceğiz

BURCU ALDİNÇ
Yeni nesil, geleneksel Türk mutfağını keşfediyor. Elbette bilmiyor demiyoruz ama sonbaharda açılacak trendy mekanların ortak noktası, geleneksel Türk mutfağının modern şekilde yorumlanacak olması. Özellikle Pera bölgesinde modern meyhane konseptlerini görmeye hazırlanın.
Öğlenleri mantı arası: Kanyon AVM'de açılan Tazele, beyaz yakalıların öğlen yeme alışkanlıklarını değiştiriyor. Sonbahar rüzgarları adeta insanlara mantı aşerdiriyor.
Zincir restoran kavramı yeni sezonda yavaş yavaş etkisini yitiriyor. Butik ve özel menüler sunan restoranlar ön plana çıkıyor.
Karaköy'ün şaşaası sonbaharda da devam ediyor. Herkes merakla Turgay Yıldız'ın açacağı mekanı bekliyor. Colonie, Karaköy'ün gözde mekanı olmayı sürdürüyor. DJ performanslarından tanıdığımız Murat Tokuz'un semtte açtığı Goya da mekan savaşlarını hareketlendireceğe benziyor.
Fransız Sokağı'ndan da eğlence sesleri yükseliyor. Zira Cezayir yenilendi ve kapılarını yeniden açtı. Tamirane ekibine emanet mekan, iki ayrı katındaki iki ayrı menüsüyle dikkat çekiyor.
Alışveriş merkezinde partilemeye hazırlanın. Zira sonbaharda İstinye Park, Kanyon ve Zorlu arasında kıyasıya rekabet yaşanacak.
Yeşil detoks içecekleri kafelerin olmazsa olmazı. Spor sonrası sosyalleşen kitle bu tarz içeceklere büyük önem veriyor.
Bu sezonun en öne çıkan detayı kızılcık şurubu. Özellikle kızılcık suyu ile hazırlanan kokteyller çok revaçta.
Kekik, biberiye, kakule, salatalık ve Hindistan Cevizi'ni kokteyllerde görmeye hazırlanın.

Shekespeare de var Gogol de

CEREN ARSEVEN

Yeni oyunlar çeşitli, oyuncular iddialı. İşte farklı tiyatro topluluklarının yepyeni oyunları... İkincikat Kar Küresinde Bir Tavşan: İkincikat'ta 9 Eylül-3 Ekim arası Kar Küresinde Bir Tavşan sahnelenecek. Ahmet Sami Özbudak'ın yazdığı, Firuze Engin'in yönettiği oyunda Defne Halman ve Pınar Çağlar Gençtürk başrollerde. Evinde masallar doğuran bir anne ve camdan içeri giren bir kızın; Kadife ve Şelale'nin hikayesini anlatan oyun Karaköy'de. Entropi Sahne Ebedi Barış: Yurdaer Okur'un öncülüğünde kurulan Entropi Sahne yeni sezonda Kadıköy'deki yeni mekanında. Burada sergileyeceği ilk oyun İspanyol yazar Juan Mayorga'nın kaleme aldığı Ebedi Barış. Moda Sahnesi En Kısa Gecenin Rüyası: Moda Sahnesi bu sezon bir Shakespeare uyarlaması ile seyirci karşısına çıkıyor. Bir Yaz Gecesi Rüyası adlı oyununun uyarlaması En Kısa Gecenin Rüyası adıyla sahnelenecek. Kemal Aydoğan'ın yönettiği oyunda Timur Acar, Didem Balçın, Mert Fırat, Melis Birkan rol alıyor. Oyunun 1 Ekim'de seyirciyle buluşacak. Oyun Atölyesi Köprüden Görünüş: Oyun Atölyesi'nin yeni oyunu Köprüden Görünüş. Arthur Miller'ın yazdığı oyunun yönetmeni Hira Tekindor. Oyunda Bülent İnal, Kubilay Karslıoğlu, Zeynep Ekin Öner, Nazlı Bulum rol alıyor. Sahne tasarımı Zerrin Tekindor'a ait oyun ekimde prömiyer yapacak. Ti yatro Ke di Müfettiş: Tiyatro Kedi yeni sezonu ünlü Rus yazar Gogol'ün en sevilen klasiklerinden biri olan Müfettiş ile açıyor. Oyunun yönetmeni Cenk Tunalı. Başrollerini ise Haldun Dormen ve Tolga Güleç paylaşıyor. 2-3 Eylül'de Zorlu Center PSM'de sahnelenecek oyun, 18 Eylül'de İzmir Karşıyaka'da izleyiciyle buluşacak. Oyun ekim ayından itibaren Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde. Çolpan İlhan & Sadri Alışık Ti yatrosu Frankenstein: Mary Shelley'nin romanından Nick Dear tarafından uyarlanan Frankenstein Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu'nun 20. yıl sürprizi. Şakir Gürzumar'ın yöneteceği oyun prömiyerini kasımda yapacak. Yeni sezonda sergilenecek bir başka oyun da Guguk Kuşu. Des tar Ti yatro Dil Kuşu: Destar Tiyatro yeni sezonda Dil Oyunları projesinin üçüncü prodüksiyonu olan Dil Kuşu adlı oyunu sergiliyor. Pelin Temur'un yazdığı, Ayşenil Şamiloğlu'nun yönettiği oyunda Tülin Özer oynuyor. Destar'ın sahneye koyacağı bir diğer oyun da Mirza Metin'in yönettiği Dı Tuwalete de. Kürtçe oyun Türkçe üst yazıyla oynanacak. Theatre Re publIque The Tiger Lillies Perform Hamlet: , The Tiger Lillies'in zengin hayal gücüyle görsel ve müzikal bir deneyime dönüşüyor. Oyun 15-17 Ekim arasında üç akşam Zorlu Center PSM'de. İstanbul Şe hir Ti yatroları Şehir Tiyatroları'nda sahnelecek oyunlardan bazıları şunlar: Kuvayı Milliye Destanı, Emre'm Yunus, Leningrad Çıkarması, İki Arada Bir Yerde, Üç Kuruşluk Opera, On İkinci Gece, Devekuşu Kabare.

Lara Fabian ve Jessie J konserleri gözde

MELTEM FIRATLI
Eylül ayının gelmesiyle yeni mekanları, konserleri ve albümleriyle müzikte de hareketli günler başladı.
1.5 milyon euro harcanarak inşa edilen Babylon Bomonti 10 Eylül'de açılıyor. Mekanın ilk konuğu Avustralyalı DJ ikilisi Flight Facilities olacak. Babylon Bomonti açılış festivali programında bulunan isimler arasında Lee Fields, Brooklyn Funk Essentials, My Brightest Diamond, Erol Alkan ve Oh Land de var.
Salon İKSV de sonbahar için iddialı bir program açıkladı. Yeni sezonun ilk performansı Luis Vasquez'in solo projesi The Soft Moon'a ait. ABD'li Zola Jesus 6 Kasım'da, Waxahatchee ise 26 Kasım'da aynı sahnede olacak.
Yazın ertelenen Jessie J konseri nihayet 11 Eylül Cuma günü Volkswagen Arena'da gerçekleşiyor. 15 Ekim'de ise Zorlu Performans Sanatları Merkezi Turkcell Sahnesi'nde Je t'aime şarkısıyla üne kavuşan Lara Fabian'ın konseri var. Amy Winehouse ve Bruno Mars ile çalışmalarıyla tanınan Mark Ronson ve elektronik müziğin ilham veren ismi Roisin Murphy ise Superga Presents People of Istanbul festivali kapsamında 19 Eylül'de Life Park'ta olacak.
Sonbaharda albümü çıkacak isimler arasında ilk sırada Murat Boz geliyor. Duman'ın solisti Kaan Tangöze'nin solo albümü de merakla bekleniyor. Aşkın Nur Yengi, Pamela ve Aslı Gökyokuş da yeni albüm hazırlıkları içinde. Bir de single çıkaracak isimler var. Soner Sarıkabadayı, Gripin gibi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.