Cumartesi 27.02.2016

Seyyah olur şu alemi gezerim

Türk kadını yollarda. İrili ufaklı gruplar kuran kadınlar adım adım dünyayı geziyor. Kültür turları ise en çok tercih edilenler. Öyle ki bu turların katılımcılarının yüzde 80'i kadın. Üstelik bu durumdan eşler ve çocuklar da memnun

Türk kadını yeni bir akıma imza atmış gibi... Kadın arkadaşlar birlikte gezmeyi keşfetti. Kadın grupları özellikle kültür turlarını tercih ediyor. Tabir uygunsa kadınlar adım adım hem Türkiye'yi hem de dünyayı geziyor. Bu tespitimi tur operatörleri ve ortaya koydukları rakamlar da onaylıyor. Neredeyse kültür turlarını kadınlar ayakta tutuyor. Hal böyle olunca irili, ufaklı kadın gruplarıyla konuştuk. Gördük ki, seyyah kadınlar bazı ortak özelliklere sahip: Seyyah kadınlar ortalama 50 ve üzeri yaşlarda, çocukları belli bir yaşa gelmiş ya da evlenmiş. Genellikle emekliler, zamanları var yani. Bir de eşini kaybetmiş, yalnızlığını arkadaşlarıyla gezerek gidermeye çalışanlar var. Kadınlar, birlikte gezmekten oldukça memnunlar. Seyyah kadınlar evlerine, kocalarına mutlu dönmelerinin bunun kanıtı olduğunu söylüyor. Hatta eşleri, çocukları onları teşvik ediyor: "Gidin, gezin" diye destek oluyor. Tüm seyyahların olduğu gibi onların da motivasyonları merak ile değişik kültürleri ve coğrafyaları, farklı mutfakları keşfetmek. Bu noktada şunu da belirtmek lazım; çoğu kadın gezilere birlikte gidiyor, ancak yine birlikte korolarda şarkı söylüyorlar, birlikte tiyatro, spor yapıyorlar. Yani birkaç aktiviteyle yaşamlarına yaşam katıyorlar. "Sağlığımız iyiyse, evden çıkabiliyorsak gezeceğiz" diyen keşifçi kadınlar, bunu herkese de tavsiye ediyorlar... Hatta tavsiyenin ötesinde seyahat karelerini sosyal medya arıcılığı ile arkadaşlarıyla paylaşarak tüm arkadaşlarını gezmeye teşvik ediyorlar.

ANKARA

Erkekler evde oturmayı tercih ediyor ŞEBNEM
GADA (EMEKLİ, 64):
Biz de beş kişilik bir kadın grubuyuz. Yurtiçi ve yurtdışına seyahat ediyoruz. Geçen yaz İspanya, daha önce Viyana-Prag- Budapeşte turuna katıldık. Kadın grubu olarak çok eğleniyoruz, mutlu oluyoruz. Eşlerle olmaktan daha hoşnutluk duyuyoruz. Kadınlar yaşamayı daha çok seviyor, keşfetmeye de daha meraklılar. Yaşlarımız birbirine yakın, o nedenle kolay anlaşıyoruz. Eşlerimiz yaşındaki erkekler daha çok evde oturmayı tercih ediyor. Yorgunluktan mı, gezmek angarya mı geliyor, bilemiyorum. Kadınlar ülkeyi de yurtdışını da keşfetmeye başladı. Tabii, bizim yaşımızdaki kadınlar daha çok geziyor. Çünkü, küçük çocuğu olanlar, çocuklarını bırakamaz. Hepimiz artık müsait yaşlardayız.
İSTANBUL
Gezme konusunda erkeklere fark attık
SERAP ALAKUŞ (EV KADINI, 62): Üç çocuk annesiyim. Çocuklarım yuvasını kurduktan sonra annelik görevlerim biraz hafifleyince ben de gezmeye vurdum. Vaktimizi güzel değerlendirmeye çalışıyoruz; kültür gezileri, doğa gezileri gibi... Gittiğimiz yerlerin kültürünü, tarihi mekanlarını görmeye çalışıyoruz. İnsanlarını gözlemliyoruz. Amacımız bu. Turla da gidiyoruz, kendimiz de ayarlıyoruz. Birkaç arkadaş bir araya geldiğimiz zaman muhakkak kendimize göre uygun bir gezi ayarlıyoruz. Üç, beş günlüğüne gidiyoruz, günü birlik gidiyoruz. Hiç olmazsa stresten kendimizi uzak tutmaya çalışıyoruz. Çünkü yaş ilerledikçe hastalıklar vs. başlıyor. Onları hissetmemek, üzüntüyü yaşamamak için gezmeye vuruyoruz. Allah'a şükür sağlığımız yerindeyken gezelim, ağzımızın tadı varken yiyelim, gözümüz görüyorken görelim. Böyle hissediyoruz, böyle de yapıyoruz. Evden çıkabiliyorsak mutlaka gezeceğiz. Gezip, görme konusunda erkeklere yıllar önce fark attık. Kadınlar olarak kültüre de daha meraklıyız.
Günlerde boşuna karbonhidrat alıyorlar
ZERRİN KARNAK (EV KADINI, 46): 27 yaşında bir çocuk annesiyim. Kadın grubumla gezmeyi çok seviyorum. Uzun yolculuklar, kafa dengi arkadaşlarla, gırgır şamatayla güzel geçiyor. Çok farklı kültürlerle bezenmiş olan tarihimizi yerinde görmek çok ilgimi çekiyor. Seyahat sonrası çok mutlu bir şekilde evime, eşime, çocuğuma, dönüyorum. Eşim bir şey demiyor çünkü ona çok mutlu dönüyorum. Son durağımız Malatya, Mardin olacak. Gittiğimiz şehirlerin yemeklerini, tarihini, çarşılarını gezip, oraya özgü tatları keşfediyoruz. Otantik takılarını, örtülerini alıyoruz. Medeniyetlerin yaşanmışlığına tanıklık etmek çok güzel bir duygu. Gezip, görmekle ufkunuz açılıyor, vizyonunuz genişliyor. Gördüğümüz yerleri kendimize saklamıyoruz. Sosyal medyada paylaşıyoruz. Çok beğeni alıyoruz. Kadınlar altın günlerinde boşuna karbonhidrat alıyorlar.
Seyahat olsun, at arabasıyla bile giderim
LİBAS YALÇINSOY (EMEKLİ, 57): Karı koca emekliyiz. Çocuğum da yok. İmkanlarım da müsait. O nedenle kadın arkadaşlarla gezmek bir ayrıcalık. Daha serbest mi oluyoruz bilmiyorum ama paylaştığımız şeyler daha güzel ve daha çok oluyor. Kadınlar arasında anlaşmazlıklar olmuyor. Çünkü, o tarzdaki kişileri aramıza almıyoruz. "Çok gezen mi okuyan mı bilir" demişler, bence çok gezen, bilir. Ben gezmeyi çok seviyorum. Paralı parasız fark etmiyor. Yeni yer görmek, keşfetmek benim için önemli. "Vasıta yok, at arabasıyla gideceksin" desinler, yine giderim. Yeter ki, gezmek, öğrenmek, görmek olsun. Yeni insanlar tanıyor, yeni yerler görüyorsunuz. Oradaki yaşanmışlıkları hissetmek çok güzel bir şey. Türk kadınlarından korkmak lazım. Gezmek maliyetli ama herkes kesesine göre gezebilir.
Artık evde daha mutluyuz
MİNE KOMAR (EMEKLİ, 59): İki çocuk bir torun sahibiyim. Eşimle de gezmek isterim ama çalıştığı için her yere gidemiyoruz. Grubumuzda hemen hemen aynı şartlardayız. Sorunlar aynı. Aramızda eşi olan da olmayan da var. Mesela biz, 45 yıllık evliyiz. Eşim bana "Gidin, gezin" der. Gezince ruh sağlığımız düzeliyor, evde daha mutlu oluyoruz. Gittiğimiz yerlerde, turlarda da çok sayıda kadın grupları görüyoruz. Hatta onlarla tanışıp kaynaşıyoruz. Kadınların kültür turlarına yoğun ilgi göstermesini de, kültür merakımıza bağlıyorum. Bu kültür turlarından çok şeyler öğrendim. Mesela, Urla civarında dağda Atatürk'ün resmini gördüm, zeytinin ilk çağlarda nasıl yapıldığını öğrendim. Bu öğrendiklerimizi gördüklerimizi arkadaşlarıma da öneriyorum.
Vallahi ilaç gibi geliyor
EMİNE KURTARICI (EMEKLİ, 63): Gezmeye 14 yıl önce, kültür turlarıyla başladım. Hâlâ da geziyorum. Kadın arkadaşlarımızla gezme grubumuz bazen 10-15 kişi oluyor bazen de bir otobüsü bile doldurabiliyoruz. Türkiye'nin her yerine gittik, gidiyoruz. Karadeniz'e üç, Güneydoğu Anadolu'ya iki, Pamukkale'ye dört kez gitmişliğimiz var. Arkadaşım Zehra'yla birlikte geçen yıl, Belçika'da yaşayan kardeşine gittik. Orada da turlara katıldık. Köln, Paris ve diğer Avrupa kentlerini gördük... 17 gün gezdik. Önceden araştırıyoruz, gezdiğimiz kentin neyi meşhursa onu yiyoruz, sonra kentin kültür yerlerini geziyoruz. Bursa'da yaşıyoruz. Vallahi gezmek ilaç gibi geliyor. En azından senede iki kez bir yere gittiğinizde, o sene o hatıralar sizi o kadar canlı tutuyor ki. İnsanın vizyonu genişliyor, kültürü artıyor, görüşü farklı oluyor. Gezmeye alıştığınız zaman gezmek istiyorsunuz. Kızım 33, oğlum 30 yaşında... Çocuklarım belli bir yaşa geldi. Onlar diyor "Anne git, gez." Eşim de müsaade ediyor. Tabii, çocuklar küçükken gezmek olmuyor. Şimdiki şartlarımız gezmeye daha uygun.

BURSA
Kadınlar dünyayı keşfediyor
ZEHRA ATAGÜN (EV KADINI, 64): Eşimi altı yıl önce kaybettim. Eşimin maaşını alıyorum. Çok güzel bir evliliğimiz vardı, vefat edene kadar eşimle gezdim. Eşim bana "Git, eğlen" derdi. Ben onu bırakamazdım. Ancak eşimin vefatından sonra kadın arkadaşlarla gezmeye katıldım. Benim için muhteşem. Tabii, eşim de gezmeyi sevdiği için biraz hüzünleniyorum da. Bence de kadınlar dünyayı keşfediyor gibi. Eskiden böyle bir şey yoktu.
SOSYAL MEDYA ETKİLİ
Jolly Tur Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe: Rezervasyonlarımıza göre, kadın misafirlerimizin toplam seyahat edenler içindeki oranı yüzde 75. Kadınlar daha çok grup ve dernek çatısı altında katılım gösteriyor. Turların tarih ve doğanın keşfi kadar yöresel ürünler ve yöresel tatlara odaklı olmasının büyük bir etken olduğunu düşünüyorum. Ayder, Kars, Edirne-İğneada, Gaziantep, Şanlıurfa, Giresun-Ordu, Şebinkarahisar, Kaçkar turları çok ilgi görüyor. Okuma oranının giderek artması önemli nedenlerden. Bir diğer neden ise, sosyal medyadaki araştırma ve etkileşimler.
ANADOLU'DA DA
ARTIŞ VAR
Etstur Kültür Turları Müdürü Serdar Eşmeli: Uzun yıllardır gerçekleştirdiğimiz İstanbul çıkışlı turlarda, misafirlerimizin yüzde 65'i kadın. Yaş aralıklarına göre değerlendirdiğimizde ise; Karadeniz Bölgesi'ne düzenlediğimiz turları genellikle 40 yaş ve üzeri kadın misafirlerin tercih ettiğini görüyoruz. Ege ve Akdeniz bölgelerine gerçekleştirdiğimiz turlarda ise 20 ila 50 yaş arasındaki kadın misafirlerin yoğunlukta olduğunu söylemek mümkün. Son yıllarda Anadolu'daki illerden katılan kadın gruplarında da artış var.
KADIN KATILIMI YÜZDE 80'LERDE
Anı Tur Yurtdışı Turlar ve Kültür Turları Koordinatörü Hakan Öksel: Turlarımızdaki kadın katılımcı oranları ve yaş skalası tur programının hangi bölgeye ve tur süresine göre değişkenlik gösteriyor. 30-55 yaş aralığındaki kadınların tercihi çoğunlukla Karadeniz turu oluyor. Karadeniz turlarındaki kadın katılımcı oranı yüzde 80. Daha ileri yaştaki kadın katılımcılarımız ise Şeb-i Arus Konya, Batı Karadeniz (Safranbolu- Amasra) ve Kapadokya gibi daha kısa süreli ve daha yakın bölgeleri kapsayan turları tercih ediyor. Bu turlardaki kadın katılımcı oranı ise yüzde 90. Kadınların kültür turlarına bu kadar yoğun katılmasının öncelikli sebebi, alışverişe olan yatkınlıkları, her ne kadar öyle değilmiş gibi görünse de Türk ailelerinde karar verici konumda kadının olması. Yurtdışı turlarında katılımcıların yüzde 80'i kadınlardan oluşuyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.