Organik işini çok sevdik
MELENGEÇ Mİ YEŞİL KAHVE Mİ?
Pazarın girisinde macuncu, pamuk helvacı sizi karsılıyor. Ben gittigimde yagmur dolayısıyla bazı tezgahlar açılmamıstı. Ama açılanlar bile yeterliydi. Giriste kocaman ekmekler hemen dikkat çekiyor. Bir tanesi tam 10 kilo geliyor. Adı Balina ekmegi. Rize'den geliyormus ve eksi maya ile yapılıyormus. Dilerseniz kestirip daha ufak porsiyonunu da alabiliyorsunuz. Ama satıcılar "Aylarca bayatlamıyor" diye tamamını almanız için ikna etmeye çalısıyor. Bir baska tezgahta Kahramanmaras'tan gelen yerel üreticiler sogukta üsüyenlere ısınmaları için menengiç kahvesi ikram ediyor. Biraz tatlı. "Içinde seker mi var?" diye soruyorum. Keçiboynuzu pekmezi oldugunu ögreniyorum. Zayıflamak isteyenler içinse yesil kahve var. Satıcı "Biraz sert" diyor ama 'zayıflama' kelimesi bir kere agızdan çıkmıs durur muyum, paket paket alıyorum.
HAKİKİ BAL DONAR
Gerçek bal donarmıs... Bunu da pazardaki organik bal üreticilerinden ögreniyorum. Zaten pazarda peynirciler ve balcılar çogunlukta. Hava soguk, donmus, kristallesen bal kavanozunu gösteriyor. Ballar Erzurum'dan geliyor ve Tarım Bakanlıgı'ndan onaylı. Kilosu da 100 TL. En ilginç tezgah ise Izmit'ten gelen pismaniye standı. Pismaniyeyi gözünüzün önünde yapıyorlar. Kakaolu gibi farklı çesitleri de var. Seker yasak ama hazır organigini bulmusken dayanamıyor insan, ondan da paket paket alıyor. Karadut surubu trend olmus, herkes tadına asinaymıs da haberim yokmus... Ufak pazarda üç tane karadut surubu satan yer var. Hepsi Hatay'dan geliyor. Pazarın en can alıcı yeriyse Kastamonu'ndan gelen sucukların, pastırmaların satıldıgı yer. Hemen yanında ise Beypazarı tezgahı var. Menemen, çorba, et yemekleri için farklı kuru sebze karısımları satılıyor. Bir de kusburnu, visne marmelatları... Bu tezgahta ayrıca Beypazarı sarmasıyla, ev yapımı baklava satılıyor.
KARNI ACIKANLARA
Karnı acıkanlar için de yöresel yemekler yapan seyyar kafeler kurulmus. Bunlar arasında en istah kabartanı süphesiz kuyu kebabı ve etli ekmek satanı.
FESTİVAL TADINDA GÜNLER
12 Mayıs Perşembe günü Kastamonulular Dayanışma Derneği ve Kastamonu Belediyesi ev sahipliğinde İstanbul Bakırköy Botanik Park'ta Kastamonu etkinlikleri yapılacak. Kastamonu yemekleri, sergi ve panellerle ziyaretçiler dört gün boyunca keyifli saatler yaşayacak. Bakırköy'de yapılacak etkinlikte de çekme helva, çemensiz pastırma, etli ekmek, banduma, tirit, samsı ve muhlama gibi farklı lezzetleri tatma imkanı bulabilirsiniz. Yazarken bile iştahım kabardı, haydi o zaman bir an önce gelsin 12 Mayıs...
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler