Cumartesi 25.06.2016
Son Güncelleme: Cumartesi 25.06.2016

Büyük cümleler kurmamayı öğrendim

39 yaşında, iki çocuk annesi. Ve şu anda, Türkiye Güzeli seçildiği 20’li yaşlarından çok daha güzel, çok daha fit... Elbette yılları geriye sarmak o kadar kolay değil. Demet Kutluay, sağlıklı yaşamın beden ve ruha neler kattığını anlattı

Her daim güzel, her daim fit, her daim gülümseyen... Demet Kutluay yılda bir kere, kıramadığı bir modacının defilesinde boy gösterince onunla ilgili ilk akla gelenler bunlar oluyor. Yıllardır kendisini çocuklarına adamış bir kadın o. Sanki annelik için doğmuş. Ama artık kızı İrem ve oğlu Ömer büyüdü... Annelerinden bağımsız hale geldi. Böyle olunca yıllar içinde annelikle birlikte kendini de eğiten Demet Kutluay'ın, öğrendiklerini anlatma zamanı geldi. Yıllardır sağlıklı ve sporla dolu bir yaşam tarzı kuran Kutluay, bu alanda tüm bilgisini diyetisyen Selahattin Dönmez ile birlkte NTV ekranlarına taşıyacak. İkili ekran başındakilere, kendileri gibi olmanın sırlarını anlatacak. Biz de program çekimlerinden birinde yakaladık Demet Kutluay'ı... Ve yılları geriye sarmayı nasıl başardığını sorduk.
- Her daim fit ve güzelsiniz. Bedene iyi bakmanın psikolojiyi de iyi eden bir yanı var mı?
- Yüzde 100. Her şey birbirine yansıyor. Hep derler ya, "İçinin güzelliği yüzüne yansımış" diye... Bunlar doğru şeyler. Kaliteli bir hayat yaşayınca, doğru beslenince, doğru gıdaları alınca, güzel uyuyunca, stresten uzak durmaya çalışınca, kendini sevince bu durum her haline yansıyor. Yüzüne ve gözlerine yansıyor öncelikle... Sizin de şimdi gözleriniz ışıl ışıl. Belli ki sevdiğiniz bir hayatı yaşıyorsunuz. Tabii ki herkesin problemleri var. Hayat toz pembe değil. Önemli olan bunları nasıl kaldırıp, karşılıyorsunuz... Bazısı minnacık bir şeyi kendine büyük bir yük yapabilir, bazısı büyük olayları içine sindirip, "Olur böyle şeyler" diyerek atlatabilir. Önemli olan, bunun lafta değil özde olması.
- Bunlar bir anda öğrenilecek şeyler değil... Siz bir dönüm noktasından sonra mı böyle hissettiniz?
- Aslında genelde pozitif bir insanım. Ama çocuklar insana çok büyük bir enerji ve neşe veriyor. İnsan çocuklarıyla birlikte yeniden doğuyor gibi. Çocuklar çok şey öğretiyor, hayatı gösteriyor. Çünkü saf ve temiz enerji onlarda. İnsana o kadar güzel ayna oluyor ki, birçok şeyi görmeniz kolaylaşıyor. Her zaman iyi kalpli olmaya inandım. İyi kalpli ve doğru insan olmanın geri dönüşünün uzun vadede çok iyi sonuçları olduğunu düşünüyorum. O yüzden her şey birbirine bağlantılı. Yaşamak, iyi beslenmek, hareket etmek, spor yapmak, psikolojinin düzgün olması hepsi birbirine bağlı. Yüzünde ve ruhunda bunların izlerine rastlanıyor.
- 39 yaşınızdasınız... O yaşta hissediyor musunuz?
- 39 da çok genç bir yaş... Artık yaş algıları değişti. Artık hedef sağlıklı olmak ve uzun yaşamak. Bunlar da hayat tarzı ve beslenmeyle doğru orantılı. İnsan içindeki çocuğu hiçbir zaman kaybetmemeli. Bu yaşam enerjisini ayakta tutuyor. Ben de yeri geliyor çocuklarla yerlerde yuvarlanıyorum, yeri geliyor oyunlarına uymaya çalışıyorum. Eskiden hatlarım, karakterim daha sivriydi. Şimdi çok daha yumuşadı. "Kesinlikle bunu yapmam" gibi cümlelerim yok. Hayat bir şekilde o durumu karşınıza getiriyor ve "Yapmam" dediğiniz şeyi bir güzel yapıyorsunuz. Bir şeylere sabit fikirle bakmak yerine, çeşitlendirmek gerekiyor hayatı. Hayatta kurallar elbette önemli ama asıl önemli olan şey denge. Yoga yaparken bunu çok iyi öğrendim. Eskiden çekimde biraz beklesem daha çabuk sinirlenirdim, artık hiç önemli değil. Her şeyi daha kolay karşılıyorum.
- Çocuklarınızla ilişkiniz her zaman takdir edilesi... Bizzat şahidi olduğum bir durum hatta. Hep çocuklarınızın yanındasınız. Sanki anne olmak için doğmuş gibisiniz...
- (Gülüyor) Annem hep böyle söylüyor, "Çok iyi bir anne oldun" diyor. Bu çok hoşuma gidiyor. Çünkü rol modelim annem. Onun gibi bir anne olmaya çalıştım hep. Çünkü o hep bizim yanımızdaydı. Okuldan geldiğimde annemi hep evde görürdüm, her tür gelişmede yanımdaydı. Bunlar çocuğa çok büyük güven veriyor. O yüzden benim için çocuklarımın mutluluğu, huzuru, mutlu bireyler olarak yetişmeleri çok önemli... Bunun için de emek vermek gerekiyor.
- Bakıcıya bırakmakla olmuyor yani...
- Olmuyor tabii. Ama ben bunu büyük zevk alarak yapıyorum. Çocukların her anına tanık olmak, başarılarında yanlarında olmak çok güzel bir duygu. Çünkü zaman çok çabuk geçiyor ve onlar çok hızlı büyüyor. Artık 18'ine bile gelmeden kendi hayatlarını yaşamaya başlıyorlar.
- Ailenizle zaman paylaşımınız nasıl?
- İrem okulda tenis takımında, belli antrenman saatleri var. Ömer de öyle, İbrahim'in basket okuluna gidiyor. Programları belli olunca, iyi organize olunca her şeye yetişebiliyorum. İrem'in yaz döneminde turnuvaları var... Zamanı doğru kullanınca her şeye yetişebiliyorum. Sabah çocuklarımızla kahvaltı ettik, saçımı makyajımı yaptırıp çekime geldim, akşam yine onlarla sofrada olacağım. O arada zaten aktiviteleri, sosyal hayatları ve programları var.
- Evliliğiniz dahil 15 yıldır birliktesiniz İbrahim Kutluay'la. O denge nasıl oturtuluyor?
- Özel hayatıma dair konuşmak istemiyorum ama evliliğin kuralı diye bir şey yok. Her ilişkinin kendi dinamiği var. Bununla ilgili ahkam kesmemek gerekiyor. Her insanın karakteri, her tür ilişkinin dengesi farklıdır. Sizin kabul etmeyeceğiniz bir şeyi ben kabul edebilirim belki. Herkese göre değişir. Büyük cümleler kurmamayı öğrendim. Beş senedir böyleyim.
- Çok mutsuzsunuz ve dibe vurdunuz. Kendinizi nasıl iyi edersiniz?
- Hayatımdaki güzel şeyleri düşünürüm. Hayatın aslında o anki üzüntümden ibaret olmadığını düşünürüm. Güzel şeyler düşünerek, bunun bir şekilde geçeceğine kendimi inandırırım ve bir şekilde de geçer zaten. Allah büyük acılar vermesin, her şey geçiyor sonuçta.
- Tipik bir Türk kadınısınız. Ailesini, çevresini sahiplenen ve koruyan bir yapınız var.
- Kesinlikle. Her zaman dostlarımı, ailemi, kendi kurduğum aileyi, yaptığım işi... İnanıyorsam laf söyletmem. Böyle gördüm, böyle davranıyorum.
MOTİVASYON KOÇU OLACAK!
- Sonrasında başka projeleriniz olacak mı birlikte?
- Selahattin Dönmez: Sağlıklı beslenme koçluğu adı altında, bireylere sağlıklı yaşam, doğru beslenme ve hızlı beslenmenin yollarını birlikte anlatacağız. Klinikte birlikte çalışacağız. Yeni grupların evlerine yemek göndermekten tutun, motive etmeye kadar geniş yelpazede bir hizmet vereceğiz. Beslenme uzmanlığını ben yapacağım, Demet motivasyon koçluğu yapacak. Kendi yaşam tarzımızı anlatacağız.
- Var mı etrafınızda böyle motive ettiğiniz kişiler?
- Demet Kutluay: Çok insan var. Mesela üç buçuk yıldır yanımızda çalışan yardımcım Ayşe 20 kilo verdi. Benim yediklerimi yiyerek, dediklerimi yaparak yaptı bunu. Tanımadığım insanlara da faydalı olmak istiyorum. Bu insanlarla buluşacağız, birlikte spor yapacağız, birlikte mutfağa gireceğiz, psikoterapi yapacağız, evlerine de yemeklerini göndereceğiz.
- Motivasyon önemli mi bu konularda?
- S.D: Herkes nasıl zayıflaması gerektiğini bir kitaba bakarak öğrenebilir. Uygulama aşaması en zor olanı. İnsanların ancak yüzde üçü kendi kendine motivasyon sağlayabilir, geri kalanının bir desteğe ihtiyacı var. Demet'le biz yıllarca birbirimizi eğittik. Ben onu beslenme açısından, o beni egzersiz açısından eğitti.
?İNSAN KENDİNE SAYGI DUYMAYI BİLMELİ
- Epey zamandır ortalarda yoktunuz. Çocuklarınızla ilgileniyordunuz, şimdi yeniden göz önünde mi olacaksınız?
- Çocukların bana ihtiyacı olduğu dönemde, kendi tercihimle onlarla beraber olmayı seçtim. Çok şükür, mutlu, huzurlu çocuklarımız var. Ama tabii ki, artık onların da kendi sosyal hayatları, aktiviteleri, okulları var. Çocuklarla birlikte olduğum dönemde, kendimi de çok geliştirdim.
- Sadece onların yanında olmakla kalmadınız yani...
- Tabii çok okudum, çok araştırdım. Özellikle belli konularda çok bilgi edindim. 11 yıldır yoga yapıyorum mesela.
- Bu süreçte sadece bedeninize mi yatırım yaptınız?
- Olur mu... Bence insanlığıma da yatırım yaptım, herkese eşit davranma, olaylara daha yumuşak bakma, herkese saygı gösterme konusunda da kendimi çok geliştirdim. Enerjimi mümkün olduğunca yükseltip, mutlu olduğum hayatı yaşıyorum. Kendimi geliştirmek beni çok rahatlattı. Kendi kendime mutlu olmayı da öğrendim.
- Uyguladıklarınızı artık insanlarla da mı paylaşmak istiyorsunuz?
- İnsanların rol model olarak aldığı biriyim. Selahattin Dönmez'le dedik ki, "Bunca şey öğrendik, deneyimledik... Bunu insanlara aktaralım." NTV'yle yola çıktık ve sağlık, spor, hayat tarzı programı fikri ortaya çıktı.
- Etrafımız zayıf olmak adına neredeyse anoreksiya sınırında dolaşan kadınlarla dolu... Çok mu önemli bu kadar zayıf olmak?
- Zayıflıktan ziyade, kıyafeti dolduran hatlara sahip olmak önemli. Bu da sahip olduğun kas kütlesiyle mümkün. Bir dönem ben de böyle olduğunu bilmiyordum. O dönem bana öyle görünmek doğru geldi belki de... Ama şu anda kendimi çok iyi hissettiğim bir dönemdeyim. Dışarıya dönük değil kendime dönük yaşıyorum.
- Asla yemem dediğiniz şeyler var mı?
- Bir yerde çok keyifli, kızarmış bir şey gelirse önüme, yerim ama tercih etmiyorum. Yüzde 80 güzel beslenip, güzel yaşayıp, yüzde 20 kaçamaklarım oluyor.
- Sağlıklı yaşam ve beslenme adına verebileceğiniz tüyolar var mı?
- Beslenme düzenlerinde muhakkak zamanında yenecek sebze ve meyveler olmalı. Şekerden uzak durmak lazım. Güneşe çıkmamak önemli. Ben de gördüğünüz gibi bembeyazım. Düzenli uyku önemli. Ve hareket etmek. Hiçbir şey yapamıyorsanız bile açık havada yürüyün. Esmer ekmekle besleniyorum, beyaz ekmek yemiyorum. Kendi enerjimizi kendimizin yükseltmesi lazım.
- Bunları yapınca gerisi çorap söküğü gibi geliyor mu?
- Aynen. En önemlisi insanın kendine saygı duyması. Kimse dört dörtlük değil, kimse mükemmel değil. Kendinizde sizi çok rahatsız eden bir şey varsa değiştirebilirsiniz. İnsanoğlu çok güçlü, bunu fark etmemiz lazım.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.