Cumartesi 28.10.2017

Menüde tek çeşit yemek var

2012’de moda oldu, o sıra tutmadı, yok oldu. Tek konsept yemek sunan mekanlar şimdi yeniden in oldu. En popüleri avokado restoranları. Yurtdışında sadece tartar ya da poke satan mekanlar bile var. Bizde ise henüz taco ve bun ile sınırlı

Yalnızlık, teklik kavramları yeni dünya düzeninde ön plana mı çıkıyor? Daha geçen hafta yazdım: "Tek başına yemek yiyenlerin sayısı" artıyor diye. Oysa sadece tek yiyenlerin değil tek yemek sunanların sayısında da ibreler yukarıyı gösteriyor. Artık ucuza kaçma mı dersiniz, tek konseptte uzmanlaşma mı yoksa trend mi bilemem. Ama tüm dünyada tek bir yiyecek konsepti sunan mekanlar yükselişte. Guardian gazetesi bu konuyla ilgili dosya yapmış, uluslararası yiyecek ve restoran araştırma şirketi 2018'in trend raporuna tek yemek sunan restoranları üst sıradan eklemiş. O halde dünyada ve bizde neler açılmış bakalım.
EN POPÜLERİ AVOKADO
2012 yılında da vardı bu tek seçenek yemek satan mekanlar. Bu kez çok daha iddialı giriş yaptı tek yemek konsepti gastronomi piyasasına. Bir döndü pir döndü dediğimiz türden.
Örneğin New York'ta krem peyniri kafesi açıldı. Krem peynirli tartlar, kurabiyeler, pastalar... Krem peynirli dondurmalar ve tatlılar da cabası.
XO Marshmallow ise Chicago'da açılan, adından da anlayacağınız üzere bir marshmallow kafesi. Bisküvi arası marshmallow bile var bu kafede. Ama en çok latte üzerinde ve dondurma ile kahve karışımı affagato üzerinde tercih ediliyormuş.
2018'in gastronomi alanındaki rengi yeşil madem, avokadonun yükselişi de devam edecek demektir. En popüler avokado restoranı Amsterdam'daki The Avocado Show. Yeşil duvarları, pembe koltukları görünce insanın canı zaten yeşil pembe bir şeyler yemek istiyor. Menüde hamburger, sosisli gibi seçenekler de var. Ama ekmek yerine avokado kullanılıyor. Avokadolu kokteyller de cabası.
Londra'daki avokado barı Belli Freschi de şehrin popüler adreslerinden biri oldu bile. Avo-burger, kızarmış avokado cipsi gibi seçenekler var menüde. Brooklyn'deki Avocaderia'da ise avokadolu salatalar, smoothie'ler ve tostlar servis ediliyor.
Braised Chicken and Rice ise yalnızca tavuk ve pilavın servis edildiği bir zincir. New York'taki köfte restoranı Meatball Shop'un Londra'da ikinci şubesi açıldı bile. Restoranda domates soslu köfteler servis ediliyor. A Tartare ise ton, et ve somon, üç farklı tartar sunan bir restoran konsepti.
San Francisco'daki Liholiho Yacht Club'ta ise Hawaii adasının meşhur yemeği poke dışında bir şey yok. Hong Kong'taki Uncle Padak'ta Kore usulü kızarmış tavuk servis ediliyor.
BİZDE NELER VAR?
Henüz bizde avokado, poke ya da tartar gibi iddialı konsept mekanlar yok. Bu vesileyle 2018 yılında işletmecilerden bir avokado mekanı dilemiş olalım ve bizdeki örneklerine bir bakalım.
Kuruvasan: Nişantaşı'ndaki Kuruvasan'da hem çikolatalı, marmelatlı seçenekler hem de peynirli, salamlı sandviçler yapılıyor.
Taco Department: Maslak'taki Taco Department bir Meksika restoranı. Etli, tavuklu ya da sebzeli taco'lar servis eden restoran epey popüler.
BunCo: Hani şu sıralar hemen hemen her kafenin menüsünde görmeye başladığımız, minik, pofidik ekmeklerin yani bunların sunulduğu bir kafe BunCo. Çıtır tavuklu, tandırlı gibi seçenekleri var. Hem lezzetli hem yemesi pek keyifli.
Hub Ekmek: Ekmeğe dair her şey var bu dükkanda. Hatta evde kendi ekmeğini yapmak isteyenler için malzeme bile satıyorlar. Bir de bu enfes ekmeklerden dileyenlere sandviç hazırlıyorlar.

KEŞİF NOKTASI
Münhasır Et&Kebap Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde bir mekan... İçeri adım attığınızda esnaf lokantasına gelmiş gibi hissediyorsunuz. Yukarı çıkıp arka tarafa geçince ise bambaşka bir mekan çıkıyor karşınıza. Fonda Edit Piaf'lar kebap keyfinize eşlik ediyor.
Ne yemeli? Yemeklerin hepsi lezzetli. Döner, Adana, şaşlık. Ama benim favorim küşneme oldu. Hiç beklemiyordum ama sanırım şehrin en iyi kebapçılarından biri İstiklal'de karşıma çıktı.

OYNAYIN
Bu kez çocuklar değil, biz oynuyoruz. Nerede mi? 3-5 Kasım tarihlerinde KüçükÇiftlik Park'ta düzenlenecek Big Boyz Festivali'nde. Drone, maket uçak, tekne gibi ilgilendiğiniz oyuncakları test ederken bir taraftan da alışveriş yapıp workshop'lara katılabileceğiniz bir aktivite Big Boyz.
IN/OUT
Atölye çalışmalarına katılmak, mum yapmayı, cam üflemeyi öğrenmek In. Yemek kurslarına katılmak ise sıradanlaştı, out.
DJ'leri takip etmek, çıktıkları mekanlara onları dinlemek için gitmek In. Ünlü popçuların haftada biriki kez sahne aldığı günler geride kaldı, OUT.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.