Eğlenmenin de adabı var!
Kulüp kapısında kuyrukta beklemeyi sevmiyor, hemen “Sen benim kim olduğumu biliyor musun?”a bağlıyoruz. DJ’e 5 TL gönderip şarkı isteyen de var, caz gecesinde Gesi Bağları türküsünün söylenmesini isteyen de.... İşte eğlence ve gastronomi hayatında yapmamamız gerekenler...
Hemen yan masamdaki grup doğum günü kutlamasına gelmiş. "İstek şarkımız var" diye bağrışıyorlar. "Louis Armstrong mu yoksa Frank Sinatra şarkısı mı?" isteyecekler diye merak ediyorum. Ya da Ayten Alpman, Nükhet Ruacan isteği bekliyorum.
Bu arada düşünmeden edemiyorum, "Sahnedeki şarkıcıya istek göndermek bir tek bizim ülkemize mi özgü?" diye. New York, Londra veya başka bir yerde şarkı isteyen müşteriye niye rastlamıyoruz? İsteği duyunca bu durumu daha fazla düşünmeyi bırakıyorum. Maalesef istemekten daha önemli bir sorunumuz var o da istenen şarkı.
CAZ GECESİNDE TÜRKÜ İSTEĞİ
Kayserili olan doğum günü sahibi Gesi Bağları türküsünü istiyor. Sahnedeki grup şaşkın. "Ama doğum günüm" diye tutturuyor bir kere müşteri. Bizde hizmet sektörü belli. Müşteriyi geri çevirmek olmaz. Sahnedeki ekip tablet bilgisayardan Gesi Bağları'nın sözlerini ve notalarını indiriyor. Bir anda caz gecesi oluyor size türkü dinletisi.
Bununla da bitse iyi. Madem Gesi Bağları var "Ordu'nun Dereleri de vardır" diyor doğum günü olan hanımefendinin nişanlısı. Sahnedeki solist bu kez "O repertuvarımızda yok" diyerek nazik bir şekilde reddediyor.
Grup sahneye 10 dakika ara veriyor ve dönüşte aralıksız şarkılarını söyleyip erkenden geceyi sonlandırıyor.
Benim de aklıma bu soru takılıyor: "Biz gastronomi ve eğlence hayatında adaptan, görgüden bihaber miyiz!"
NEREDE PRADA, AL SANA ZARA
Uzun girizgah ve bizzat yaşadığım hikayeden de anlayacağınız üzere konu, eğlence ve gastronomi hayatında kuralları ne kadar bildiğimiz... Arıyorum işletmeci, restoran ve kulüp sahibi tanıdıkları soruyorum bu soruyu.
Meğer tam da yaralarına basmışım. Bir soruyorum bin ah işitiyorum. İşte eğlence hayatında yapılmaması gereken ama yaptıklarımız.
Vestiyer konusu çözülemeyen bir denklem misali problemli alanlarda hep ilk sıralarda. Fazla para ödemek istemeyen arkadaş grupları tek askıyı paylaşmak istiyor. Bunu anlayışla karşılayabiliriz. Malum vestiyer ücretleri de bir tabak yemek kadar.
Bir de montu, kabanı, ceketi kaybolunca olay yaratanlar var. Bu gibi durumlarda işletme kaybolan eşyanın parasını ödüyor.
Harbiye'deki bir kulüpte tanıdık bir şarkıcımızın deri ceketi kayboluyor. Çıldırıyor şarkıcı "Prada ceketim..." diye başlıyor söylenmeye. Binlerce euro ödediğini de ekliyor. Kamera kayıtları izleniyor ve ceket bulunuyor. Markası da Prada değil, Zara çıkıyor.
Mekanların ve kulüplerin en çok ağızlarının yandığı konu rezervasyon meselesi. Aynı akşamda birden çok mekana rezervasyon yaptırıyoruz ama diğerlerini asla iptal etmiyoruz. Hatta mekanlar "Müşteriyi aradığımızda telefonlarımızı açmıyorlar" diye serzenişte bulunuyorlar. Haksız da değiller, yurtdışında rezervasyonla birlikte kredi kartı numarası alınıyor. Gitmeyip, bir de iptal etmezseniz belli bir ücret alınıyor.
HESABA İNDİRİM İSTİYORUZ
En absürt şikayetler yemeği ve şarabı geri gönderirken, bir de kapıdan içeri girerken yaşanıyor. İşte radarıma takılan bazı garip olaylar.
LEZZET DÜNYASININ BUDAPEŞTE ÇIKARMASI
Gastronomi günümüzde devlet politikalarına bile girdi. Ülkeler şehirlerini gastronomi üzerinden dünyaya tanıtmaya başladı. Bunun en önemli örneği şüphesiz 1983'ten itibaren Lyon'da iki yılda bir düzenlenen dünyanın en önemli gastronomi fuarı Sirha.
"Darısı başımıza" derken Sirha, Cenevre, Sao Paulo, Meksika ve Budapeşte ile birlikte İstanbul ayağını başlattı. Bol lezzet ve gastronomi dünyasındaki yeni gelişmeler dışında trendler, inovasyonlar ve şeflerin müthiş mücadelelerine platform sağlayan bir fuar Sirha...
İstanbul'daki fuar 29 Kasım-1 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Geçen hafta ise Budapeşte ayağı gerçekleşti. Macaristan'ın başkentinde 11 bin metrekarelik alana yayılan fuarın yine en dikkat çekici kısmı tatlı, dondurma bölümü ve inovasyon kısmı oldu. Tüm Sirha'larda olduğu gibi Sirha Budapeşte de birçok ulusal ve uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Açılışta gerçekleşen İnovatif Ürün Yarışması Töreni'nde glutensiz ve alerjen olmayan, fırında ya da mikrodalgada ısıtılarak sıcak ya da soğuk servis edilen hazır tatlı ödüle layık görüldü.
NEDEN SİRHA İSTANBUL?
2018 yılında İstanbul'da gerçekleşecek fuar yerel üreticilere daha fazla destek vermeyi planlıyor. Türkiye'nin belli bir bölgesi fuarda ağırlanacak. Ve o bölgenin mutfağı tanıtılacak. Kaybolmaya yüz tutan tarifler gün yüzüne çıkarılacak.
20 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler