Cumartesi 29.02.2020

Bu festivaller çok lezzetli

Bahar kapıda ama karda mangal için hâlâ şansınız var. Peki şarküteri çeşitlerini tatmaya ne dersiniz? Üstelik hepsi yöresinden... Ege’de ot yemeklerini kaşıklamak kulağa nasıl geliyor? Peki kahve ya da kahvaltıya dair her şey var desem... Sözü uzatmayalım ve bahar ayında ülkemizde gerçekleşen yemek festivallerine bakalım

Eskiden moda haftalarının müptelasıydım. Artık gitmesem de medya üzerinden takip ediyorum. Yeni takıntılarım ise sanat ve yemek fuarları... Mesela iki yılda bir Lyon'da ve artık İstanbul, Budapeşte gibi pek çok yerde düzenlenen Sirha Fuarı'nı soluksuz, saatlerce gezebiliyorum. Eylül, ekim aylarında Almanya'ya sadece Oktoberfest için gidebilirim. Rusya'daki Pancake Festivali'ni de merak etmiyor değilim.
Ama bu kez radarımda yurt içi var. Zira ülkemizin dört bir tarafında özellikle de bahar ayında yemek festivalleri düzenleniyor. Aslında liste daha uzayıp gidiyor. Ama ben takvimime almak istediklerimi sizler için bir araya getirdim. Şimdiden afiyet olsun!
AFYON'UN SUCUĞU, SİİRT'İN BALI!
Bu yıl ikincisi düzenleniyor Şarküteri Festivali'nin. Fatih'te, dünyanın da ilgisini çekebilmek amacıyla Orient Express konseptinde Marmaray Sirkeci Tren İstasyonu'nda düzenleniyor.
Her tezgahta farklı tatlar ve kokular... Tam bir lezzet şöleni anlayacağınız. Afyon'un sucuğu, Siirt'in balı, Trabzon'un mısır ekmeği ve daha yüzlercesi olacak 12-15 Mart tarihlerinde düzenlenecek fuarda. Ülkenin dört bir yanından katılımcılar, esnaf ve sektörün liderleri burada olacak. Siz de ekonomik fiyata yöresel lezzetlere "Hayır" diyemeyenlerdenseniz bu festival kaçmaz.
OT BÖREĞİ VE AYRAN
Muğla'da bir ot festivaline dümeni kırıyoruz. Göcek'teyiz. Bu yıl dördüncü kez düzenlenecek olan Göcek Ot Yemekleri Festivali'nde... 200'ün üzerinde stand kuruluyor festival kapsamında. Ve çevre illerden köylüler standlarında hem otlarını satıyor hem de yöresel yemeklerini. Geçen sene katılımcılara ot çorbası ve ayran ikram edilmişti. Bu yıl otlu börek ve ayran var menüde. Sadece ot da yok standlarda, evlerde pişen baklavalar ve tatlılar da cabası. 27-29 Mart tarihlerinde düzenlenecek fuar şeflerin gösterileri ve yemek yarışmalarına da ev sahipliği yapacak.
KARLI DAĞDA SUCUK KEYFİ
Kahramanmaraş'ta karla kaplı dağlarda yan yana onlarca mangal yansa ve sucuklar hazırlansa, ne dersiniz? İrişkit Festivali bu kez radarımızda olan. İrişket Maraş'a ait bir tür sucuk. Bol baharatlı, bol acılı ve sarımsaklı. Mangaldan kokusu öyle bir yayılıyor ki benim gibi sucuk çok sevmeyenleri bile baştan çıkarıyor. Festivalin ilki geçen yıl düzenlendi. Mehter Takımı gösterisi ile başladı, yöresel dans gösterileriyle devam etti. Bu yıl da Yedikuyular Kayak Merkezi'nde 21 Mart'ta gerçekleşecek olan büyük sucuk festivali saat 10.00'da başlıyor ve 18.00'e kadar da devam ediyor.
KUZUGÖBEĞİ ZAMANI
Bu yıl 12. düzenlenecek olan Fethiye Dastar ve Kuzugöbeği Mantarı Festivali artık bir klasik. Öyle ki sadece Türkiye'den değil yurt dışından da kuzugöbeği toplamak ve satın almak için geliyorlar. Kuzugöbeği bahar aylarında çıkıyor. Doğru yerde düzenleniyor festival. Ayrıca bölgeye özel dokuma bezi dastar da böylelikle tanıtılmış oluyor. Katılımcılara her yıl kuzugöbeği çorbası gibi mantardan yapılan farklı yemekler ikram ediliyor. Bir tarafta yöre halkının topladığı mantarlar satılıyor. Diğer tarafta ise kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu dastarlar... Çok ziyaretçi çeken festivaller bu yıl 3-5 Nisan tarihlerinde Fethiye'de düzenleniyor.
YAŞASIN ANADOLU
Slow Food akımı artık hayatımızın vazgeçilmezi. Besinlerin sadece besin değeri, fiyatı değil önemli olan. Bu besinler çevresel, kültürel, politik ve tarımsal alanlar gibi pek çok farklı yere dokunuyor. Ve Bodrum Ortaca ilk kez Slow Food Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Sloganları da "Yaşasın Anadolu". Amaç doğal ve yöresel ürünlerin kalıcılığını sağlamak. Festivalin bir diğer ismi ise Gocamandan Toruna. Yöresel otlarla, sebzelerle hazırlanan envaiçeşit yemeği bu festivalde tadabileceksiniz. Festival 18-19 Nisan tarihlerinde Ortaca Dalyan Kaunos Çay Bahçesi'nde.
KAHVEYE DAİR HER ŞEY
Adana'ya sanırım ilk kez kebap ya da Portakal Çiçeği Festivali dışında gitme nedeni olacak bir festival geliyor. Bu yıl ilk kez düzenlenecek Kahve ve Tatlı Festivali. Ayrıca seramik bardaklar ve farklı ürünlerin satışı da gerçekleşecek. En güzel tarafı ise bol bol tatlı ikramı olacak. Bir de farklı atölyeler yer alacak. Festival 28-29 Mart tarihlerinde Adana Atatürk Parkı'nda gerçekleşecek.
ZİYARETÇİ AKINI YAŞANIYOR
Aslında yazmaktan çekindiğim bir etkinlik Alaçatı Ot Festivali. Ama atlamak da olmazdı. İlk kez 2010 yılında düzenlenmişti. O zamanlar "Ege'nin ot olmayan tek yerinde ot festivali" diye eleştirmiştim. Sonra ünü o kadar aldı başını gitti ki etkinlik tarihinde Alaçatılılar evlerini kapatıp çevre illere kaçar oldular. Hatta fırında ekmek kalmadığı bile oldu festival süresince. İlgi, alaka o kadar fazla anlayacağınız. Tabii Alaçatı'nın yazın yükselen yıldızının da bunda payı büyük. Festival oldukça renkli karelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Yarışmalar düzenleniyor, pazar yeri adeta panayıra dönüşüyor. Enfes yemekler insanın iştahını kabartıyor. Bu yıl 9-12 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. Yalnız talep o kadar fazla ki oteller haftalar öncesinde doluyor. Eğer gitmeye karar verirseniz rezervasyon yaptırmak için geç kalmayın.
KAHVALTIYA BEKLERİZ
18-22 Mart tarihlerinde Antalya- Aksu'da gerçekleşecek olan Brunchers Fest'in sloganı "Kahvaltıya Bekleriz". Daha önce hiç duymadınız mı? Oysa geçen sene büyük ilgi görmüştü. Üst segment tedarikçiler, kahvaltı sunan kafeler, fırınlar, pastaneler, küçük esnaf, büyük zincirler... İster modern ister geleneksel kahvaltı sunan pek çok işletme burada olacak. Kahvaltıya dair tüm ürünlerin satışa çıkarılacağı etkinlikte ayrıca workshop'lar, sabah sporları, zumba dersi ve çocuklar için farklı aktiviteler de yer alıyor.
ACI OT FESTİVALİ
Bu yıl Bodrum'da üçüncüsü düzenlenecek olan Acı Ot Festivali'ne ilgi büyük. Peki ama nedir bu acı ot? Tilkişen, yabani kuşkonmaz adları ile de biliniyor. Ağızda bıraktığı acı tattan dolayı bu isimle de anılıyor. Aynı zamanda çok şifalı olduğu söylenir. Festival bu yıl Bodrum Ortakent-Köyiçi'nde 14-15 Mart tarihlerinde düzenlenecek. Sadece acı ot da yok, yöresel pek çok otu bulabilirsiniz. İşin en keyifli tarafı ise bu otlarla hazırlanan enfes yemekleri tadabilmeniz... Deli kenker dolması, külür, çetimek pidesi, Mart mantarı kavurması, lokum pilavı ve çok daha fazlası... Bu yemeklerin birçoğunu hiç duymadıysanız Bodrum'a gitmek için iyi bir bahaneniz var demektir. Hem baharda Bodrum ayrı güzel oluyor. Festivalde ayrıca yerli üreticilerin ürettiği çökelek peynirinden zeytinyağlı sabuna kadar farklı ürünler de var.

***

ŞEHİRDEN HAVADİSLER
Meksika mutfağı sevenlerden misiniz? Kim "Hayır" diyebilir ki. Nachos olmasa fajita, o da olmasa taco ya da burrito'sunu seversiniz. Gençlik yıllarımda Yeşilköy'de adını hatırlamadığım ama ailece gitmekten büyük keyif aldığımız bir Meksika restoranı vardı. Ondan sonra uzun yıllar şehirde Meksika mutfağı sevememiştim. Ta ki Ranchero açılına kadar. Ataşehir'de, Suadiye'de ve Nişantaşı'nda birer şubeleri var. Bilindik Meksika mutfağı dışında geleneksel yemekler de var menüde. Ayrıca arada Mariachi Geceleri düzenliyorlar. Bu da üç saat süren müzik demek...
Akmerkez bünyesine kattığı yeni markalarla yeniden yıldızını yükseltiyor. En yeni mekanı ise Happy Moon's Grup bünyesinde açılacak olan Happy Moon's Icon. Hem açık hem kapalı alanı olacak mekan 200 kişilik oturma kapasitesine sahip. Menüsü yine İtalyan ağırlıklı. Çilekli granola gibi fit seçenekler de unutulmamış. Ama menünün öne çıkanları kalamar tava, Jumbo karidesli avokado salata, beş peynirli ravioli, kokoreç pizza gibi seçenekler. Ayrıca yıl sonuna kadar biri Galataport projesinde olmak üzere iki Happy Moon's Icon daha açılacakmış.
Yazmakta geç kaldığım ve gitmek için sabırsızlandığım bir mekan Emaar'da açılan Cantinery at the Square. Menüsünde hem sokak lezzetleri hem de gurme lezzetler var. Dekorasyonu ve enerjisi sanki biraz daha pop. Menünün öne çıkan lezzetleri arasında kış sebzeli risotto, çıtır tavuk burger, chipotle pizza var. Özellikle chipotle hastası olarak bu pizzayı tatmayı gerçekten de bekleyemiyorum.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.