Cumartesi 03.10.2020

Çocuklarınızı ders arası doğru besleyin

Sonbaharla birlikte grip mevsimi de başladı. Çocuklarımızı virüslerden korumak için bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek şart. Bu da doğru beslenmekten geçiyor. İşte uzmanından hem güçlü bağışıklık hem de ders başarısı için doğru beslenmenin püf noktaları...

Soğuk havaların başlaması ile birlikte mevsimler grip ve soğuk algınlığı vakaları da arttı. Koronavirüsün de devam etmesi aileleri büyük bir korku içine itti. Çünkü belirtiler birbirine benziyor ve ayırt etmek oldukça zor. Çocukların çoğu belirli günler okula da gidiyor ve bağışıklık sistemlerinin güçlü olması çok önemli. Uzaktan eğitim alan öğrencilerde de dikkat eksikliği annelerin en çok şikayet ettiği noktalardan... Peki, çocuklarımızın bağılıklık sistemini güçlendirmek için onları nasıl beslemeliyiz? Evde ders dinlerken daha zinde olmaları için ders aralarında neler yedirebiliriz? Bu soruların cevabını Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş 'tan aldık.
Çikolata ve şekerden uzak tutun
"Çocuklarınızın bağışıklığını desteklemek için mutlaka beslenmelerine özen gösterin. Doğru bir beslenme olmadan bağışıklık sistemi güçlenemez. Tüm hastalıklara karşı dirençli olmanın en önemli koşulu, toksik beslenme modelimizden vazgeçmektir. Sağlığın temeli gerçek besinleri tüketmekten ve doğal beslenmekten geçer. Hem kendi hem çocuğunuzun beslenmesinden işlenmiş yiyecekleri çıkarıp, mevsim sebzeleri tüketir, sofranızı soğuk sıkım zeytinyağı, halis tereyağı, serbest gezen tavuğun eti ve yumurtası gibi gerçek besinlerle donatırsanız, bağışıklık sisteminize ihtiyacı olan desteği vermiş olursunuz. Çocuklarınız karbonhidrattan, işlenmiş gıdalardan, çikolatalardan tatlılardan uzak tutun. Bağışıklık sistemini korumak için bol bol kelle paça çorbası, kemik suyu, ev yoğurdu, ev sirkesi ev turşusu yedirin."
D vitamini şart
"Unutmayın ki D vitamini bağışıklık sistemini aktive eder. D vitamini rezerviniz boşsa sizi istilacı virüslerden, bakterilerden koruyan savaşçı T hücreleri faaliyete geçemez. Ayrıca D vitamini çocuğunuzun başarısını da etkiler. D vitaminin beyindeki metabolik izlerini takip eden bilim insanları, bu yaşamsal vitaminin beynin planlama, bilgiyi işleme ve hafızayı kontrol eden merkezlerinde önemli bir role sahip olduğunu gördüler. Maalesef D vitamini eksikliğine çok sık rastlanıyor. Koronavirüs de dâhil olmak üzere tüm viral enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmak için, hastalığa yakalansanız bile basit bir gribi bile atlatmak için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri D vitamini rezervinizi dolu tutmaktır. Peki D vitamini takviyesi için neler yemeliyiz? Kırmızı et, yumurta, tereyağı ve yağlı balıklar en değerli D vitamini kaynaklarıdır. Suni yemle beslenen hayvanın etinde, güneş görmeden büyüyen tavuğun yumurtasında D vitamini bulamazsınız. Yaz aylarında güneş banyosu yapmak besinlerle vücudunuza aldığınız D vitamininin aktive olmasını sağlar."
Ceviz, fındık, badem atıştırsınlar
"Bağışıklık sisteminin etkin çalışması gerekli yapıtaşlarından biri de omega-3 yağ asitleridir. En zengin omega-3 kaynağı yağlı balıklardır. Bitkisel omega-3'leri de unutmayın. Ceviz, badem, fındık sofranızın olmazsa olmazı, çocuklarınıza sıklıkla yedirin. Salatalarınıza, çorbalarınıza taze öğütülmüş keten tohumu ekleyin. Çocuğunuzun diyetinde uskumru, sardalye, palamut, somon gibi yağlı balıklar olmasına özen gösterin, abur cubur yerine, ona tuzsuz badem, fındık ya da ceviz yedirin."
Püf nokta çinkoda
"Tüm aileniz için çinko zengini besinleri artırmaya özen gösterin. Kırmızı et ve ciğer hem D vitamini hem de çinkoyu bir arada bulunduran mükemmel besinlerdir. Bağışıklık sisteminin etkin bir şekilde çalışması için vücudunuzda yeteri miktarda çinko olması gerekir. Çinko eksikliği sık sık gribe ve soğuk algınlığına neden olur. Koronavirüs tehdidi altındayken bu mineral daha da önem kazanıyor. Sağlıklı olmak, bağışıklık sisteminin etkin bir şekilde çalışması için mevsimine göre beslenme ve bol sebze tüketmek çok önemli. Bu, bağırsaklardaki probiyotiklerin serpilip, gelişmesi için de hayati bir önem taşıyor. Dost bakterilerin ana kaynağı sebzelerde, meyvelerde bulunan lif, yani posadır. Çocuklarınızı sebze yemeye, tatlı yerine meyve tüketmeye alıştırın. Ama hangi sebze, hangi meyve? Tabii ki o mevsim doğal olarak ne yetişiyorsa onu. Serada yetişen sebzeler, meyveler bol miktarda tarım ilacı ve hormon içerir. Bitkisel besinler vücuttaki tüm metabolik faaliyetlerin pürüzsüz bir şekilde çalışmasını sağlayan vitaminler, mineraller ve fitobesinlerle doludur."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.