Giriş Tarihi: 11.7.2009

Türk kadını yemek tarifini nette arıyor

Kadınlara yönelik bir yemeiçme sitesi kurmak için 'Türkiye'de internet kullanımı' araştırması yapan gıda markası, halkın yüzde 37'sinin internet kullandığını, bu oranın da yüzde 37'sini kadınların oluşturduğunu ortaya koydu. Kadınları internetle buluşturan öncelikli nedenlerden biri ise yemek tarifleri

Kadınlar ne ister? Bu sorunun 'mutfaktaki' yanıtlarından biri, her gün "Ne pişirsem?" sorusunun yanıtını almak olur herhalde. İşte burada bahsedeceğimiz internet sitesinin amaçları arasında, bu yanıtı vermek önemli bir yer tutuyor. 2002 yılından bugüne hazır çorba, bulyon, ketçap, mayonez, bakliyat, yağ gibi ürün çeşitleriyle mutfaklara giren, bir süredir de Demet Akbağ'lı reklam filmleriyle dikkat çeken gıda markası Bizim Mutfak; www.bizimmutfak.com.tr internet sitesini, kadınların pek çok açıdan yararlanabileceği, fonksiyonel bir mecra olarak hazırlamış. Ancak siteyi hayata geçirmeden önce yaptıkları araştırmalarda ilginç sonuçlarla karşılaşmışlar. Yıldız Holding Yağ ve Mutfaktan Sorumlu Pazarlama Genel Müdürü Derya Sevgin, kendisi de yemek yapmayı çok seven bir yönetici olarak siteyle ilgili şunları anlatıyor: "Bizim vizyonumuz, Türk mutfak kültüründen iyi anlayan ve Türk kadınlarının mutfaktaki ihtiyaçlarına en iyi cevap veren uzman mutfak markası olmak. Bu doğrultuda ilerlerken de hep kendimizi tüketicinin yerine koyduk. Ve neye ihtiyacımız olduğunu görmeye çalıştık. Kadınları dinlediğimiz zaman mutfakla ilgili söyledikleri şeylerden biri de 'Yeni yemekler denemeyi çok seviyorum,' oldu. 'Nereden deniyorsunuz?' diye sorduğumuzda da 'İnternetten,' yanıtını aldık..." Bunun üzerine Türkiye'deki internet kullanımı ile ilgili bir araştırma yapmışlar. Bu araştırmada Türkiye'nin dünyada, internet kullanıcı sayısı olarak 11. sırada olduğu ortaya çıkmış. Buna göre ülkemizde yaklaşık 26 milyon kişi internet kullanıyor. Bu da halkın yüzde 37'si demek. Bu yüzde 37'nin yüzde 37'si ise kadın. Kadınların interneti kullanma sebeplerinden ilk beşi arasında ise 'yemek tarifi aramak' geliyor. Bizim Mutfak da, kadınların nelere ihtiyaç duyduklarını öğrenerek sitesini oluşturmaya karar vermiş. Şu an sitede yaklaşık bin adet yemek tarifi var. Bu sayıyı yıl sonuna kadar iki bine çıkarmayı hedefliyorlar. Tarifleri Leziz dergisinin katkılarıyla derlemişler, çoğu tek tek yeniden denenmiş. Tarifleri alt başlıklar altında toplamışlar. Örneğin çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, soslar, tatlılar, salatalar vs. En pratik olan, günün mönüleri. Standart bir gün için ayrı, diyettekiler için ayrı, akşama misafiri olanlar için ayrı bir mönü konuyor her gün. Siteye üye olursanız bu mönü her gün otomatik olarak bilgisayarınıza düşüyor. Ayrıca interaktif bir site olduğu için siz de tariflerinizi paylaşabiliyorsunuz. Yeni girilen tarifler moderatör tarafından değerlendirildikten sonra siteye ekleniyor. Derya Sevgin, "Benim kardeşimin eşi bile tarif girip, 'Beğendin mi?' diye beni arıyor," diyor. Bir de şöyle bir olanak var sitede. Diyelim buzdolabınızda bazı malzemeler var, bozulmadan onları kullanmak istiyorsunuz ama ne yapacağınızı bilemiyorsunuz. Sitedeki 'Tarif Sihirbazı' bölümüne elinizdeki malzemeleri giriyorsunuz, karşınıza onlarla yapabileceğiniz yemek tarifleri geliyor. Böylece mutfak ekonomisi de yapmış oluyorsunuz. Ayrıca Ramazan'da da o aya özel tarifler sitede yer alacakmış. Bunların dışında sitede videolu tarifler, mutfak terimleri sözlüğü, besin kalori cetveli, sağlıklı beslenme, sofra düzeni, sebzemeyvelerin ve balıkların mevsim bilgileri, mutfakla ilgili püf noktaları gibi bölümler de yer alıyor. İşte sitedeki bilgilerden küçük bir derleme...
Püf noktaları
* Mantarları, çok kirli olmadığı takdirde sadece silerek temizlemek yeterli.
* Dereotu kıyarken tahtayı ıslatın. Kuru tahta dereotunun suyunu çeker. Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katın.
* Karnabahar hem kar gibi beyaz olur hem de kötü kokmaz.
* Kızartma yağının etrafa sıçramaması için, tavaya iki parça ekmek kabuğu atın. Peynirin kesik kenarlarına tereyağı sürersiniz sertleşip kurumaz.
* Pasta ve keklerinizde kullanacağınız taze meyvelerin daha lezzetli ve dayanıklı olması için toz şekere bulayın.
* Granül kahve için süt kalmadıysa kahve fincanlarının içine çok az miktar tereyağı koyun. Çok lezzetli olduğunu göreceksiniz.
* Zeytinyağlı yemek soğumadan tencerenin kapağı açılmamalı. Yoksa rengi kararır ve vitaminini kaybeder.
* Maydanozu, baş aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
* Taze limonu, kolay sıkılması ve bol su vermesi için üç dakika suda beklettikten sonra kullanın.
Mutfak Terimleri Sözlüğü'nden...
Benmari: Bir tencereye yarıya kadar sıcak su doldurulur. İçine daha küçük bir kap, tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konur, kaynayan suyun sıcaklığında eritilir.
Çentmek: Sebze ya da meyveleri bıçakla, dikine her yönde kesikler yaparak küçük küçük doğramak.
Fiske: Başparmakla işaret parmağı arasında kalan miktar.
Flambe: İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen ad.
Gato: Pastaların pandispanyasına verilen ad.
Jülyen doğramak: Malzemelerin ince çubuklar halinde doğranması.
Karanfilli Soğan: Kabukları soyulmuş soğana iki-üç diş karanfil saplanarak bazı yemeklerin haşlanması sırasında kullanılır.
Kaşe: Yoğun et suyu. Sığır, koyun, kümes hayvanları, av eti, balık veya sebzelerden yapılır.
Kef: Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpük.
Krim: Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.
Meyane: Eşit miktarlarda un ve yağ kullanılarak hazırlanır. Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır ateşte pişirilir.
Poşe Etmek: Yiyeceğin, kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesi. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak kaynaması durdurulur.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.