Giriş Tarihi: 10.07.2010

Şile ile Almanya'nın kardeşliğinin sonu lezzetli oldu

Almanya'nın Idstein kasabasıyla Şile, 'kardeş' belediyeler oldu. Şile'de düzenlenen festivalde ise Türk ve Alman amatör aşçılar, geleneksel lezzetleriyle yarıştı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın projeleri arasında, 'İstanbullu Belediyeler Avrupalı Kardeşleriyle Buluşuyor' da yer alıyor. Bu nedenle geçen hafta sonu Şile Belediyesi'nin gerçekleştirdiği 'Yemeğin Dili Yok' adlı festivale, Şile'nin Almanya'dan seçilen kardeş kasabası Idstein'in belediyesi de davetliydi. Festivalin en ilginç bölümlerinden biri olan yemek yarışmasında, Idstein'den gelen altı Alman yarışmacıyla Şile'den elemeler sonunda seçilen altı ev kadını yarışmacı, ikişer kişilik ekipler oluşturdu. Birbirini hiç tanımayan ve dillerini anlamayan bu yarışmacılar, 'yemeğin ortak dilini' konuştular. Tüm ekipler, aynı yemekleri pişirdi. Geleneksel Alman ve Şile yemekleriydi bunlar: Pırasalı patates çorbası (Idstein usulü), balkabaklı börek (Şile usulü), kaymaklı sarma (Şile usulü), kremalı dana eti, yanında spesiyal makarnayla (Idstein usulü), irmik helvası ve Alman irmik tatlısı (Idstein ve Şile ortak). Jüri masasında ise zor beğenen isimler oturuyordu: Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, Pera Palas Oteli Baş aşçısı Maximilian J. W. Thoame, Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Esin Sungur, gazeteci Mehmet Yaşin, Şile Turizm Derneği Genel Sekreteri Tümay İmamoğlu, Dedeman Şile Otel Müdürü Kamil Erenyatır ve Şile'nin yemek kültürünü iyi bilenlerden Şile Yardımseverler Dernek Başkanı Müşerref Sönmem. Yarışma sürerken Şile ve Idstein Belediye Başkanları da kardeş şehir protokolünü imzalayarak kardeşliği resmileştirdi. Yarışmada üçüncülüğü kazanan Birsen İncebacak - Rudolf Schön ekibi 500 avro, ikinci Saadet Mutlu-Brigitte Stricker ekibi 750 avro, birinci Müesser Duran-Elke Bördner ekibi ise bin avro para ödülü kazandı. Biz de payımıza düşen bir yemek tarifini aldık.
ÜZERLİ SARMA (KAYMAKLI SARMA)
Malzemeler: Yaprak, bulgur, pirinç, nane, soğan, tuz, toz şeker, kaymak.
Yapılışı: Soğan, bulgur ve pirinçle iç hazırlanır. Nane, biber gibi baharatlar eklenir. Yapraklara sarılıp pişirilir. İndirmeye yakın üzerine kaymak konulup, biraz daha pişirilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.