Çarşamba 28.10.2020 09:45
Son Güncelleme: Çarşamba 28.10.2020 10:30

Buldan’da 810 dekar alanda 300 ile 350 ton arası kestane hasadı devam ediyor

Denizli’nin yüksek rakımlı ilçelerinden Buldan’da kestane hasadı devam ediyor. Toplam 810 dekar alanda 300 ile 350 ton kestane üretimi yapılırken İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya bölgeye giderek çiftçilerle bir araya geldi.İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, 'Buldan ilçesinde yaklaşık 800 metre ve daha da yüksek rakımlı yerlerde hasadı devam ediyor. Dağların kuzey yamaçlarında en iyi yetişme ortamı bulan kestane doğal ve kültüre alınmış şekilde yetiştirilmeye devam ediyor. Bölge itibariyle dışarıdan aşı kalemi ve fidan getirilmediği...

Denizli’nin yüksek rakımlı ilçelerinden Buldan’da kestane hasadı devam ediyor. Toplam 810 dekar alanda 300 ile 350 ton kestane üretimi yapılırken İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya bölgeye giderek çiftçilerle bir araya geldi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, "Buldan ilçesinde yaklaşık 800 metre ve daha da yüksek rakımlı yerlerde hasadı devam ediyor. Dağların kuzey yamaçlarında en iyi yetişme ortamı bulan kestane doğal ve kültüre alınmış şekilde yetiştirilmeye devam ediyor. Bölge itibariyle dışarıdan aşı kalemi ve fidan getirilmediği için kestane hastalıklarının görülmemektedir. Yayla köylerinde bulunan kestane ağaçlarının yetiştiği alanlar genellikle orman içi olup, deniz seviyesinden yüksekliği 780 ile bin 175 metre arasındadır. Yöre ekolojik açıdan kaliteli organik kestane yetiştiriciliğine uygun olması ve bu yörelerdeki kestaneliklerde mürekkep hastalığı, dal kanserinin bulunmaması, Buldan kestane yetiştiriciliğinin ülke açısından önemini göstermektedir. Kestane yetiştiriciliğinde, kaliteli kestane, orman içi arazilerden elde edilmektedir. Toplam 810 dekar alanda 300-350 ton kestane üretimi yapılırken üretilen kestaneler organik ürün sertifikasına sahiptir.
Sabahın ilk ışıklarıyla 40 ile 50 metre yükseklikteki ağaçlardan çırpılarak yere düşürülen kestaneler üreticiler tarafından toplanıp selelere doldurularak çuvallara yerleştiriliyor. Bu yıl tane olarak küçük ama lezzeti aynı olan kestaneler önceden hazırlanan ’kuzuluk’ denilen kuyulara gömülür ve üzeri eğrelti otları ile kapatılır. Bir ay boyunca kuyularda bekleyen kestaneler kendine has tat ve aromaya bu aşamada kavuşuyor. Sonrasında da makine ile dış kabuğu çıkarılarak büyüklük ve kalitesine göre sınıflandırılıp satışa hazır hale getirilen kestaneler yurtiçinde daha çok Bursa, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlere ve Körfez ülkelerine ihraç edilmektedir" dedi.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Denizli Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Denizli Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

DENIZLI HAVA DURUMU

2 Mayıs 2024 Perşembe

27 º

27 º / 15 º
Parçalı Bulutlu
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.