Giriş Tarihi: 12.3.2023 19:31

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, çalışmalarını SABAH’a anlattı

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Tekstil Merkezi’nde depreme dayanıklı, çelikten beş kat daha güçlü, çelikten 4 kat daha hafif olan karbon fiber ürünlerin AR-GE’sinin yapıldığına dikkat çekerek: “Türkiye’deki yapılaşmada, güçlendirmelerde bu karbon fiberin, depreme son derece dayanıklı olduğu ispatlanmış durumdadır. Bu sadece binalarda değil, otobanlarda, köprülerde, yol yapımlarında kullanılan bir üründür. Çalışması olanları merkezimize bekliyoruz” dedi.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur, deprem bölgesine yapılan yardımlar ve Denizli'nin iş dünyası başta olmak üzere depreme karşı ne durumda olduğunu Sabah Gazetesi Denizli muhabiri Bayram Coşkun'a anlattı. Başkan Uğur Erdoğan, Denizli Teknik Tekstil'de Türkiye'nin deprem yol haritasına yön verecek çalışmalar yaptıklarına dikkat çekti.

Ar-Ge çalışmaları içinde depreme dayanıklı, çelikten beş kat daha güçlü, çelikten 4 kat daha hafif olan karbon fiber ürünlerin çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan bu anlamda çalışma yapacak olan herkese kapılarının açık olduğunu söyledi.

ÖNCELİKLE İLK İHTİYAÇLAR İÇİN ÇALIŞTIK

Denizli'de deprem bölgesine yapılan yardımlar hakkında bilgi veren Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ilk olarak öncelikli ihtiyaçlar üzerine seferber olduklarına dikkat çekerek: "Öncelikle milletimize başsağlığı diliyorum. Geride kalanlara sağlık diliyorum. Yüzyılın en büyük felaketi ile ülkemiz karşı karşıya geldi. Biz de 6 Şubat sabah 08:00'de ticaret odamıza gelerek, deprem ile ilgili gelen talep ve destekleri anında yerine getirmek için, ekibimizle beraber çalışmamızı ortaya koyduk. İHH ekiplerinin deprem bölgesine gitme noktasına talepleri oldu. Biz 45 dakika içinde gerekli hazırlıkları yapıp, ilk ekiplerin çıkması noktasında desteğimizi verdik. Gün içerisinde, yine bölgeden gelen aynı zamanda sayın Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla koordinasyon içerisine girerek, yaralarımızı en hızlı şekilde sarmanın gayretini ortaya koyduk. Sayın Valimiz bölgeye koordinatör olarak gitti. Sürekli Valimiz ile istişare ederek istek ve talepleri yerine getirdik. Tabi istek ve talepler her gün değişiyordu. Depremin 1. ve 2. günü özellikle gıda ile ilgili olsun su ile ilgili olsun, çadır ile ilgili olsun, ısıtıcı ile ilgili olsun çok hızlı bir şekilde aynı gün akşamında saat 21:00-22:00'ye kadar hazırlığımızı yaptık ilk tırımızı çıkardık. Orada birçok kadınımız vardı. Çocuğumuz vardı. İnsanlarımız vardı. Onlara acil olarak ihtiyaç malzemeleri gönderdik. Aynı zamanda Denizli'de kurulan AFAD ve Vali vekilimiz ile beraber bölgeye gidecek olan tüm konteynırlardan, tutun ihtiyaç malzemelerinin gitmesi noktasında da Denizli Ticaret Odası olarak, katkılarımızı ortaya koyduk" dedi.

550 KİŞİLİK ÇADIR KENT KURDUK

Denizli Ticaret Odası olarak kısa sürede bölgenin ihtiyacına karşılık çalışmaların ardından çadır kent kurduklarını belirten Uğur Erdoğan: "Denizli'de 100'ün üzerinde tır çıkışını sağlayıp, 10-12 günlük süre içerisinde ilgili şehirlere intikalini sağlamaya çalıştık. Özellikle birinci ve ikinci gün çadır ile ilgili çalışmalar yaptık. Orada şükürler olsun Ticaret Odası olarak 550 kişinin barına bileceği, soğuk geçirmeyen özellikle bir çadır kent kurduk. Aynı zamanda banyo ve tuvalet ihtiyacı çok acildi. Onunla ilgili 20'ye yakın 3. gün yine deprem bölgesine 5 bin kaleme yakın ürünün gitmesi noktasında Denizli hayırseverlerimizin katkısıyla oraya ulaştırdık. Tabi ki bu yeterli mi değil, tabi ki depremin ilk günlerinde acil istenilen acil ihtiyaç olan, ürünler olduğu, için gönderdik" dedi.

TÜRKİYE BİRLİK VE BERABERLİĞİNİ YİNE GÖSTERDİ

Bu zor günlerde ülkenin birlik ve beraberlik içinde olmasının önemine değinen Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan: "Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız tamamen bölgedeydi. Valiler, kaymakamlar, aynı zamanda sivil toplum kuruluşları olarak Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanımız olarak, buna benzer birçok sivil toplum kuruluşu, duyarlı insanlarımız tamamen oradaydı. O yaraları sarmak, o insanlarımıza katkı vermek için Türkiye deprem bölgesindeydi. Şükürler olsun bu yaraları sarma noktasında birlik beraberlik ülkemizde oluşmuş durumda. İnsanımızla Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşı olmaktan da onur duyduğumuzu, böyle bir milletin böyle hayırsever, bir evladı olarak da tüm insanlarımız adına da gurur duyuyorum. Zor günde ve dar günde birlikteliği ortaya koydu. İnşallah bundan sonra ki süreçte bu yaraları daha kalıcı şekilde sarabilmek, o bölgelerde tekrar insanımızın ticari faaliyetini verebilmesi noktasında, sanayideki çarklarımızın, çalışabilmesi noktasında da hem hükümet, hem devlet hem sivil toplum kuruluşları, bu konular ile ilgili bir çok girişimlerde ve çalışmalarda bulundu" dedi.

EVİM YUVAN OLSUN VE KALICI KONUT KAMPANYALARI BAŞLADI

İhtiyaç malzemeleri yardımlarını hemen ardından, "Evim Yuvan Olsun" ve "Kalıcı Konut" kampanyalarının Denizli'de de hızlı başladığına dikkat çeken ve hayırseverleri kampanyaya destek vermeye davet eden Uğur Erdoğan: "Denizli bugün sanayide, ihracat ve ticaret şehri, biz de o bölgelerimizle ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Oradaki çarkların tekrar geri dönebilmesi orada kalıcı konutların oluşabilmesi noktasında da hem Ticaret Bakanımızla hem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız ve oda ve borsa başkanlarının bir araya gelerek, kampanya çalışmasına başladık. Bu kampanya çok önemli ve çok değerli. Kalıcı konutları artık Türkiye Odalar ve Borsalar birliğimiz üstlenmiştir. Biz burada bu kampanyaya başlattık. Denizli'mizde de birçok üyemiz katkı ve destek verdi. Ama bundan sonraki sürecimizde de kampanyanın şekli ve yöntemi ile ilgili daha etkin daha güçlü adımlar atmayı planlıyoruz, çalışıyoruz, projelerimizde bu yönde olacak. Ayrıca "Evim Yuvan Olsun" kampanyasını da biz çok değerli buluyoruz. Çünkü depremzede kardeşlerimizin ev tedariğinde boş evi olan veya kullanılmayan evlerde kalabilmesi noktasında veya kiralık evlerde kalabilmesi için de üyelerimizin ve Denizli'deki tüm vatandaşlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Biz en azından evimiz yoksa da kira desteği yaparak bunların yaralarına derman olma noktasında da bir çağrımız var. Bu konuda da Denizli insanımızın ve Türk Milleti'nin duyarlı olduğunu bu depremle de, geçmiş dönemdeki sıkıntılarda da bir araya gelip, elimizin tamamen taşın altında olup, desteğimizi hiç esirgemeden yerine getirdik. Bu konuda da biz hem şahsımız olarak hem Denizli Ticaret Odası olarak da bu tür destekleri veriyoruz kampanyamızı da artırarak devam edeceğiz" dedi.

KEFEN VE CESET TORBASI ÜRETTİK

Denizli Valisi Ali Fuat Atik'in deprem bölgesinde koordinatör Vali olarak görevlendirilmesi ile ihtiyaçlar noktasında hızlı hareket ettiklerini belirten Uğur Erdoğan, özellikle defin işlemleri konusunda da Denizli'den kefen ve ceset torbası ürettiklerini belirterek: "Özellikle bu 6 Şubat'tan sonra bugüne kadar Denizli yüzlerce erzak ve ihtiyaç malzemesini tedarik etti. Yine biz sivil toplum kuruluşları, oda başkanlarımızla yine bir araya geldik. Deprem bölgesinde 20'nin üzerinde hem tuvalet ihtiyacı, hem banyo yapabilme noktasında, gerekli hazırlığımızı yaptık. Bugün sevkiyatlarını bölgeye çıkaracağız. Bölgeden ve AFAD'dan gelen talepler noktasında Denizli Platformu, sanayici, tüccar yani Sanayi Odamız, Ticaret Odamız, Borsamız, İhracatçılar birliği ve onun dışındaki tüm odalar ile beraber bir araya gelip bu ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile bir araya geliyoruz, Sayın Valimizle toplantı yaptık. Bölgenin ihtiyacı olan işte havlusundan, bornozundan, aklınıza gelebilecek neleri varsa o konularda da tedarik sağlıyor. Bizim dediğimiz gibi avantajımız orada koordinatör Valimizin olması. Büyükşehir Belediye Başkanımızın olması. Orada o günkü ihtiyaçların neler olduğunu, yerinde görüp tespit etme noktasında, bizim de burada olmamızdan dolayı, hayırsever bir Denizli olmasından dolayı, kefen noktasında çok ciddi anlamda Denizli sanayicimiz, Denizli hayırseverimiz katkı sağladı. Aynı zamanda ceset torbası üretimimiz yoktu, çok acil ihtiyaçtı. Burada firmalarımızı devreye koyarak, hızlı üretim yaparak onların da tedarik etme noktasında bulunduk. Hatta çok fazla yaptırdık, bunları da yine Afad'a teslim ettik. İnşallah böyle bir felaket ile ülkemiz ve milletimiz karşılaşmaz. Ama her an her şey yaşam içerisinde olacakmış gibi her türlü , güçlü etkin tedbirler alarak hazırlıklarımızı yapmamız gerektiğini buradan ifade etmek isterim" ifadelerine yer verdi.

DEPREM YOL HARİTASI ÇIKARACAĞIZ

Denizli'nin deprem bölgesinde olduğu için acil yol haritası çıkaracaklarına değinen Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan: "Denizli 2000'li yıllar sonrasında Türkiye'de hazırlık çalışması yapan, planı projesi ile kaliteli malzemesi ile ürünü ile hazır olduğunu düşünüyoruz. Tabi ki biz bunu teknik bir çalışma ortaya koyarak da ileriki süreçte bunları ortaya koyacağız. Biz zaman zaman biliyorsunuz 20 bini aşan bir üyemiz var. Burada inşaat sektörümüzden tutun da mühendis ve aynı zamanda yapı denetim buna benzer 2000 üzerinde firmamız var. Mimarı var, mühendisi var, inşaatcısı var, kontrolcüsü var. Bunlarla da bir araya gelip şehrimizle ilgili istişarelerde bulunuyoruz. Arkadaşlarımızın bize hazırlamış oldukları raporları da, ilgili bakanlıklara tabii ki sunacağız. Yine önümüzdeki günlerde şehrimizle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer belediye başkanlarımız, Valimiz ile bir araya gelerek şehrin geleceği ile ilgili de bir çalışma ortaya koyup, Güçlü Türkiye, Güçlü Denizli, Güçlü Yapı nasıl oluşuru daha etkin hala getirmek için bunları masamızın üzerine koyup çalışmaları Denizli olarak ekip olarak, Üniversite olarak yapmamız gerekiyor. Denizli bu konu da gayet iyi noktada. Daha da iyi olabilmek için bunları da artıracağız" dedi.

DEPREME DAYANIKLI İNŞAAT MALZEMELERİ ÜRETİYORUZ

Denizli Teknik Tekstil Merkezi'nde yapılan ar-ge çalışmalarında portatif ürün çalışmalarında depreme dayanıklı inşaat malzemeleri ürünler yer aldığına dikkat çeken Uğur Erdoğan: "Biz bu Teknik Tekstil Merkezi'ni kurarken şöyle bir algı oldu. Bu sadece tekstille ilgili sanılıyor. Ama biz üç yıldan beri hep şunu anlatmaya çalıştık, Denizli Teknik Tekstil Merkezi'nde 12 ayrı kaleme hitap eden ürünler var. Onlardan bir tanesi de demişti ki, inşaatta kullanılabilecek, çelikten beş kat daha mukavemeti güçlü çelikten 4 kat daha hafif olan karbon fiber ürünler var. Şu an bunların artık bundan sonra Türkiye'deki yapılaşma da, güçlenmesi noktasında bu karbon fiberin, depreme son derece dayanıklı olduğu ispatlanmış durumda. Bu sadece binalar da değil, otobanlarda, köprülerde, yol yapımlarında kullanılan, dediğim gibi çelikten daha güçlü ve daha hafif hem binaya ağırlık ve yük vermiyor. Artık bizim teknik özellikli ve gücü itibari ile de depreme dayanıklı veya darbeye dayanıklı, bu konularda da ülke olarak bu konulara geçiş yapmamız gerekiyor. Bu deprem yüz yılın en büyük hem can kaybı açısından, hem yıkım açısından, hem psikolojik anlamda hem bir sürü vatandaşımız 50 bine yakın vatandaşımız şehit oldu. Binlerce kardeşimiz yaralı, binlerce çocuğumuz şu an bu depremin psikolojisinden çıkmaya çalışıyor. Bunların üstesinden gelebilmek için bunları artık bir daha yaşamamak için, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili bakanların çok güçlü etmeleri ve çok güçlü, etkin kararlar aldıklarını izliyor ve görüyoruz. Bu ileriki süreçte daha netlik kazanacak. Artık Türkiye deprem bölgesi içerisinde olduğu için ondan sonraki yapılaşmayı artık bilime dayalı, teknolojiye dayalı bir hal içerisinde yürütmemiz gerekiyor ki, bu acıları bir daha yaşamayalım. Onun için bu konuda da güçlü bir irade var, artı konularla ilgili üniversiteler şu an çalışıyor, aynı zamanda sivil toplum kuruluşları olarak bizlerde, bu konularla şu an ilgileniyoruz, içindeyiz" dedi.

FİKRİ OLAN, ÇALIŞMASI OLAN HERKESİ MERKEZİMİZE BEKLİYORUZ

Depreme dayanıklı ürünler noktasında, sektöre katkı sunacak herkese Denizli Tekstil Merkezi'nin kapısının açık olduğunu belirten Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan: "Biz Denizli Teknik Tekstil Merkezi'ni kurarken, sadece Denizlimize değil, bölgemize ve Türkiyemize hizmet edebilecek, analiz yapılabilecek, test yapılan, ar-ge yapılan bir merkez olarak inşaa ettik.

Teknik Tekstil Merkezimiz de, inşaat ile ilgili de olan içinde 12 ayrı alanı ilgilendiren ar-ge çalışmaları var. Fakat Denizli Tekstil Merkezimizdeki özellikle inşaatlarda kullanılacak olan karbon fiberin önemi ve kıymeti bu deprem felaketi ile daha çok ortaya çıktı. Bundan sonraki bu tür konularla ilgili Denizli Tekstil Merkezimiz ülkemizdeki tüm sanayicimiz, esnafımız, tüccarımız, sektörle ilgili arkadaşlarımız bu konuda da teknik tekstil merkezimizde, faydalanabilirler. Biz burada bu tür ar-ge'sini yapıyoruz, portatif üretimini sağlıyoruz. Artık ülkemizin, insanımızın can kaybı, mal kaybı olmaması noktasında bu tür girişimlere ülke olarak, Denizli'den de başlatmaya da büyük bir onur ve gurur duyarız. Çünkü bu gerçek anlamda çelikten beş kat daha güçlü, hafifliği de çelikten dört kat daha hafif olduğu için, artık inşaatlarda, özellikle büyük binalarda, kamu kurumu kuruluşlarında, sitelerde bununla ilgili çalışmayı artık masamızın üzerine koymak gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Denizli Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Denizli Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

DENIZLI HAVA DURUMU

30 Mayıs 2024 Perşembe

28 º

28 º / 15 º
Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.