Alkollü sürücüye astronomik ceza
Rusya'da alkollü araç kullananlara 12 bin liraya yakın para cezası öngören yasa teklifi kabul edildi. Uygulama için Putin'in onayı bekleniyor
ÖDEYEMEYENE KAMU CEZASI
Yasa çerçevesinde alkollü araç kullanma eyleminin tekrarlanması durumunda ehliyete süresiz el konulacak. Ceza ödeyemeyecek durumda olan sürücüler 480 saat kamu hizmetlerinde çalışacak ya da 6 ay hapis cezasına çarptırılacak. Alkollü sürücünün ölümlü kazalara neden olması durumunda ise 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. İki ya da daha fazla ölümlü kazaya neden olmuşsa 4 - 9 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacak. Yasa teklifi iktidar partisi Birleşik Rusya milletvekili ve Duma Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı İrina Yarovaya'nın başını çektiği bir grup milletvekili tarafından verildi. Yarovaya, oturumda yaptığı açıklamada alkollü sürücülerin neden olduğu kazalarda her yıl 2 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve 18 bin kişinin de yaralandığını söyledi.
7 ÖLÜMDEN SONRA GÜNDEME GELDİ
Rusya'da alkollü sürücülere yönelik sert yaptırımlar, eylül ayında bir sürücünün aracın kontrolünü kaybedip otobüs durağına dalması ve 7 kişinin yaşamını yitirmesine neden olmasından sonra gündeme alınmıştı. Kısmen artırılan ve yılbaşında yürürlüğe giren uygulamaya göre alkollü sürücülere kesilen cezalar 30 bin rubleye (bin 715 lira) çıkarılmıştı.
BÖYLE CEZA OLUR MU?
Rusya'da alkollü sürücüler için gündeme gelen rekor yasa tasarısının Türkiye'de uygulanabilirliğini Türk uzmanlara sorduk. İşte cevaplar:
Av. Sami Güleçyüz (Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı)
ADALETİ SAĞLAMAZ
Trafik cezalarını ne kadar artırırsak caydırıcılık oranı da o kadar artar. Ama adalet sağlayacağını düşünmüyorum. Türkiye'de trafiğin mutlaka teknolojiden faydalanarak, kameralarla otomatik olarak denetlenir hale getirilmesi gerekir.
Hitay Güner (Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı)
EKONOMİYE KATKISI OLUR
Derneğimizin uzun zamandır savunduğu bir konudur bu. İnsanların kurallara uyması için eğitilmesi ve cezaların da caydırıcı olması gerekiyor. Böyle bir düzenleme o ülkenin ekonomisine bile katkı sağlar. İnsanlar toplu taşımaya yönelir.
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı (Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi)
DENETİM HİSSEDİLİR OLMALI
Cezanın rakamsal olarak artırılması değil insanlarda bilincin oluşturulması lazım. Türkiye'de öncelikle hata tespiti ve denetimler artırılmalı. En önemli şey denetimin sürekli hissedilir olmasıdır. Bu nedenle elektronik denetime geçilmeli.
Rıdvan Ege (Türkiye Trafik Kazaları ve Yardım Vakfı Başkanı)
ÖNCE EĞİTİM ARTIRILMALI
Dünyanın hiçbir yerinde trafik cezaları artırılarak trafik kazalarının ve ihlallerinin önüne geçilemiyor. Bunun için çocukluktan itibaren yoğun bir trafik eğitimi verilmeli.
EN SON HABERLER
- 1 İran’dan ABD’nin ilettiği son teklife ilişkin açıklama: Ek hususlar karşı tarafa gönderilecek
- 2 Arakçi’den ABD’ye hem tehdit hem de diplomasi mesajı: Adaletli bir çözüm için hazırız
- 3 ABD’de ‘süper zeka’ için özel ekip kuruldu: Trump yönetimi risklere karşı 120 günlük çalışma başlattı
- 4 İran’dan ABD’ye Hürmüz resti: 7 şart uygulanmadan açılmayacak
- 5 Trump Türkiye modeline yöneliyor: Yaz-kış saati uygulaması kaldırılmalı
- 6 Paris-Ankara yakınlaşması Atina’yı sarstı: Fransa ekonomik çıkarlarını tercih etti!
- 7 Eski OpenAI sorumlusundan yapay zeka uyarısı: “Çok daha tehlikeli”
- 8 Hürmüz Boğazı’nda petrol tankerinde patlama
- 9 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: “Ekonomik baskı arttı”
- 10 Eski OpenAI sorumlusundan yapay zeka uyarısı: “Çok daha tehlikeli”