SON DAKİKA| Bakan Fidan ve Ukraynalı mevkidaşından müzakere mesajı: Zelenskiy ve Putin görüşmesi için İstanbul’u işaret etti
Son Dakika: Rusya-Ukrayna savaşında diplomasi yeniden hız kazanırken gözler bir kez daha Türkiye’ye çevrildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Karadeniz uyarısının ardından Kiev yönetimi, “Müzakerelerin, özelikle de Zelenskiy ve Putin arasında gerçekleşebilecek olası görüşmelerin Türkiye'de yapılabileceğini ifade ediyoruz” dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha’nın “Ateşkese hazırız” mesajı ise barış umutlarını yeniden canlandırdı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Fidan, mevkidaşıyla, devam eden savaşı ve barış çabalarını konuştuklarını aktardı.
"Savaşın getirdiği yıkımı ve etkileri görürken diğer yandan da Ukrayna halkının sergilediği dirayet ve dayanışmayı takdirle gözlemliyoruz." diyen Fidan, yaşanan bu acıların bir an önce son bulmasının millet olarak en büyük temennileri olduğunu, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine yönelik desteği bir kez daha teyit etmek istediğini belirtti.
Fidan, görüşmelerde savaşı sona erdirmeye yönelik çabaları kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını, son dönemdeki gelişmelerin kaygı verici olduğunu dile getirdi.
SON DAKİKA | Bakan Fidan: Savaşın Karadeniz'e taşınmasını istemiyoruz
"MÜZAKERELERDE İSTANBUL FORMATI DEVAM ETMELİ"
Diplomatik çabalarda durgunluk yaşandığını, çatışmaların daha da şiddetlendiğini gördüklerine işaret eden Fidan, son dönemde sivil altyapıya ve yerleşim yerlerine yönelik artan saldırılardan endişe duyduklarının altını çizdi.
Fidan, süratle müzakere masasına dönülmesi ve diplomatik çözüm arayışlarının kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.
Bakan Fidan, müzakerelere İstanbul formatı ile devam edilmesi gerektiğini belirterek, "İstanbul görüşmeleri ile yürütülen Türkiye müzakerelerinin aynı şekilde devam etmesinin çok faydalı olacağına inanıyorum" dedi.
Bugünkü görüşmelerinin kısa süre önce ev sahipliğini yaptıkları NATO Ankara Zirvesi'ni hemen ardından gerçekleşmesi bakımından da ayrı bir anlam taşıdığını belirten Fidan, şöyle devam etti:
"NATO Zirvesi'nde müttefikler olarak Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesine yönelik güçlü mesajlar verildi. Türkiye, savaşın ilk gününden beri Ukrayna'ya hem siyasi hem de askeri destek vermektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın NATO liderler oturumunda belirttiği üzere, Türkiye olarak Ukrayna için önceliklendirilmiş ihtiyaçlar listesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Zirveyi müteakiben bu hafta başında Paris'te düzenlenen Gönüllüler Koalisyonu Liderler Zirvesi'ne Sayın Cumhurbaşkanımızı temsilen katıldım. Burada da Ukrayna'ya desteğimizin farklı veçhelerini muhataplarımızla ele alma imkanımız oldu."
Fidan, Türkiye'nin savaşın başından bu yana iki tarafla da doğrudan temaslarını sürdürdüğünü hatırlatarak, haziranda Moskova'ya gerçekleştirdiği ziyarette savaşın mümkün olan en kısa sürede ve barışçıl yollardan sonlandırılmasına yönelik telkinlerini bir kez daha ilettiklerini söyledi.
"Önümüzdeki dönemde müzakerelere tekrar ev sahipliği yapmak da dahil olmak üzere doğrudan diplomatik çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz." diyen Fidan, Ukrayna'yla ikili ilişkilerin her geçen gün daha da derinleştiğini, Türk şirketlerinin devam eden savaşa rağmen Ukrayna'daki faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getirdi.
Fidan, Türk şirketlerinin yeniden imar başta olmak üzere Ukrayna'nın toparlanma ve ekonomik gelişim süreçlerine savaş sonrası dönemde de katkı sağlayacağından emin olduklarını aktardı.
Ukrayna ile Türkiye arasında 2022'de imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın ziyaretinden bir gün önce Ukrayna Parlamentosunda onaylanmasını ve anlaşmanın yürürlüğe girmesini büyük memnuniyetle karşıladıklarını belirten Fidan, emeklerinden dolayı meslektaşına teşekkür etti.
Fidan, bu anlaşmayla var olan dinamik ticaret iş birliğinin çok daha ileriye taşınacağını, savaş sonrası dönemde Türkiye-Ukrayna ekonomik ilişkilerinin stratejik bir seviyeye yükseleceğini, sadece iki ülke arasında değil bağlantısallık imkanları da kullanarak bölge için ve bölge dışındaki diğer ticaret ortakları için de büyük fırsat sunacağına inandığını söyledi.
Ukrayna'nın büyük tarım arazilerine ve sanayi alanına sahip bir ülke olduğuna işaret eden Fidan, Türkiye'nin de benzer kabiliyetleri, yetenekleri ve imkanları olduğunu vurguladı.
Fidan, 2025 itibarıyla savaş şartlarına rağmen iki ülke arasında 6,6 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin savaştan sonra Serbest Ticaret Anlaşması'nın da etkisiyle çok daha yükseklere çıkacağına inandığını ifade etti.
Enerji ve ulaştırma alanlarında iş birliğini ilerletmeye büyük önem verdiklerinin altını çizen Fidan, Ukrayna'nın enerji güvenliğine ve mal tedarikine katkıda bulunmanın en güvenilir ve en etkin yolunun Türkiye'nin gelişmiş altyapısından yararlanmak olduğuna inandıklarını belirtti.
Fidan, iki ülke ilişkilerinde Kırım Tatarlarının müstesna bir yere sahip olduğunu vurgulayarak "Kırım'ın yasa dışı ilhakı konusunda en başından beri ilkeli tutumumuzu muhafaza ediyor, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu vesileyle Türkiye'nin her daim Kırım Tatar soydaşlarımızın arkasında olacağını bir kez daha vurgulamak isterim." dedi.
Mevkidaşıyla Orta Doğu'daki gelişmeleri de görüştüklerini aktaran Fidan, Suriye dahil olmak üzere Körfez'e giden ticari yollara Ukrayna'nın katılımı ve yeni bağlantısallıkta bu imkanları hep birlikte nasıl kullanabileceğini de değerlendirdiklerini anlattı.
Fidan, Türkiye'nin Ukrayna'da uluslararası hukuk temelinde adil ve sürdürülebilir barışın sağlanması için öncü ve etkin çabalarını bundan sonra da sebatla sürdüreceğini vurguladı.
"SAVAŞIN KAZANANI OLMAZ, BARIŞIN DA KAYBEDENİ OLMAZ"
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fidan, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi konusuna "Savaşın kazananı olmaz, barışın da kaybedeni olmaz." ilkesiyle yaklaştığını belirtti.
Fidan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün teyit altında ve Ukrayna'nın haklı bir direniş içerisinde olmasının savaşı başka bir boyuta taşıdığını ifade ederek "21. Yüzyılda Avrupa'da beş yıl konvansiyonel bir savaşın, giderek daha yıkıcı bir şekilde devam etmesinin hiçbir izahı yok. Giderek daha büyük yaygınlaşma riski de gösteren bir savaş. Hem coğrafi olarak hem yeni hedefleri içeren maalesef altyapılara doğru yönelmek durumunda hem de, Allah korusun, yeni silah çeşitlerinin devreye sokulması bu yayılma riskini artırıyor. Dolayısıyla bizim barışa her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var." dedi.
Türkiye'nin Ukrayna'ya desteğini sürdürdüğüne dikkati çeken Fidan, aynı zamanda Türkiye'nin, her iki ülkeyle de temaslarını barış yolunda nasıl artırılabileceği konusunda çaba gösteren sayılı ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.
Fidan, Moskova ziyareti sırasında da Rus tarafının görüşlerini dinleme imkanı yakaladığını belirterek, bu analizleri arabuluculuk faaliyeti gösteren ABD dahil iki tarafla da paylaştıklarını aktardı.
EN SON HABERLER
- 1 Yunanistan’da siyasi kriz: Libya-Türkiye mutabakatı Atina’yı birbirine düşürdü! ‘Telafisi zor bir yenilgi’
- 2 Mekke İttifakı üyesi ülkelerden Tahran'a dikkat çeken ziyaret: Kritik görüşmede neler konuşulacak?
- 3 Sincar’da kritik dönüm noktası: PKK’nın uzantısı silah bırakıyor! Bölgede kontrol Irak ordusuna geçiyor
- 4 Üç ülkede seçim heyecanı: Kazananlar ve kaybedenler belli oldu
- 5 ‘Gazze Kasabı’ talimat verdi, ‘IDF’ karşı çıktı! Islak imzalı belge iddiası
- 6 Bedir İttifakı Tel Aviv’de alarm zillerini çaldırdı: İsrail’in bölgesel hesaplarını bozuyor
- 7 Lula’dan seçim zaferinin ardından meydan okuma: Brezilya kimsenin arka bahçesi değildir
- 8 ABD Başkanı Trump'tan İran mesajı: Yeni saldırı olmayacak!
- 9 Brezilya'da devlet başkanlığı seçimini Lula da Silva kazandı
- 10 Trump'tan İsrail seçmenine çağrı: Netanyahu'ya oy verin