Endonezya'da felaket üçgeni
Endonezya'yı vuran 7.7'lik deprem, tsunami ve volkan felaketlerinde can kaybı yükseldi.
Öte yandan bu felaketin bin 300 kilometre ötesinde Cava'da patlayan yanardağ nedeniyle ölenlerin sayısı 30'a çıktı. Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun Vietnam ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndüğü de kaydedildi.
200 nüfuslu Betu Monga köyünün adeta haritadan silindiği belirtildi. Turistlerin ve sörfçülerin sıklıkla ziyaret ettiği Mentawai Adası'nda da 10'u Avustralyalı olmak üzere bir grup yabancı turiste ulaşılamadı. Kayıpların tsunami sırasında yüksek yerlere çıkmış olabileceği düşünülüyor. Ancak Endonezya Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi, her ihtimale karşı kayıpların bulunduğu köylere 200 ceset torbası gönderildiğini de duyurdu.
3. FELAKET; VOLKAN
Deprem ve tsunamiyle mücadele eden ülke bir yandan da iki gündür aktif hale geçeceği uyarıları yapılan Merapi Volkanı ile uğraşıyor. Endonezya makamları, komşu Java adasında kısa süre önce faaliyete geçen ülkenin en aktif yanardağı Merapi'nin püskürmesi sonucu ölenlerin sayısının da 25'e yükseldiğini bildirdi.
Gökyüzünde 1,5 km yüksekliğe zehirli duman ve kül püskürten Merapi volkanından fışkıran lavlar sonucu ölenler arasında yanardağ ile ismi özdeşleşen ve "Merapi'nin ruhani koruyucusu" diye bilinen Mbah Marijan da bulunuyor.
Yaşı 80 civarındaki Marijan'ın kratere 4 km uzaklıktaki evinde yanmış vaziyette bulunduğu belirtildi.
Amerikan Başkanı Barack Obama da, Endonezya'nın karşılaştığı felaketlerle ilgili bir mesaj yayınlayarak, dost ülke Endonezya'daki can kayıplarından büyük üzüntü duyduğunu ve ABD'nin her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi.
YENİ DEPREM UYARISI
Afet yönetimi yetkilileri, depremin ardından oluşan 5 metrelik dev dalgaların yüzlerce evi sürüklediğini açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarının, köyleri basan sular, yıkılan evler ve kötü hava şartları nedeniyle yavaş ilerlediği belirtildi. Depremin şiddetli hissedildiği bölgelerde 150 evin yıkıldığı, 2 bin 586 kişinin evsiz kaldığı kaydedildi.
Ayrıca Hint Okyanusu'nda bazı gemilerin mürettebatıyla irtibat kurulamadı. Uzmanlar ise Mentawai Adası açıklarında yeni bir şiddetli depremin uyarısını yaptı. Olası yeni deprem sonrasında ise, 2004'teki 9.1'lik depremin yol açtığı ve 230 bin kişinin yaşamını yitirdiği tsunamiye benzer bir felaketin meydana gelebileceği belirtildi.
EN SON HABERLER
- 1 Polonya'da darbe girişimi iddiası: Anayasa Mahkemesi Başkanı açığa alındı! Muhalefetten halka sokak çağrısı yapıldı...
- 2 ABD Başkanı Trump'tan İran değerlendirmesi: Savaş yakında sona erecek!
- 3 Almanya’da ilk kuşak Türkler daha yoksul
- 4 Türkiye, Feridun Sinirlioğlu'nu BM Genel Sekreterliği için aday gösterdi
- 5 Gazze’ye yok Oleşki’ye var
- 6 Avrupa’da hafta sonu seferberliği
- 7 Batı, İsrail’de demokrasinin ölmesine de sessiz
- 8 Polonya’da gergin gece! Yargı krizi kaosa dönüştü
- 9 Yapay zekâ seçimleri tehdit ediyor
- 10 ABD'de ara seçimlerde gözler 8 kritik eyalette