Gizli diplomaside Kürt pazarlığı...
Diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan ve İsrail'in, 2014'ten beri 5 kez gizlice masaya oturduğu ve 7 adımlık bir plan hazırladığı ortaya çıktı. Planın Türkiye'yi en yakından ilgilendiren kısmı ise sınırda bir Kürt devleti kurulması
3 ÜLKEDE TOPLANTILAR YAPTILAR
Farklı tarihlerde Hindistan, İtalya ve Çek Cumhuriyeti'nde bir araya geldikleri belirtilen 2 ülkenin, 7 adımlık planının ana hatları da gün yüzüne çıktı. Adımların; İsrail ve Araplar arasında bir barış planının yapılması, Tahran'da bir rejim değişikliği, ortak bir Arap ordusunun oluşturulması ve Türkiye sınırında bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını içerdiği belirtildi. Planın diğer noktaları ise Körfez ülkelerinin birlikte hareket etmesi, Yemen'de barış sağlanması ve Arap dünyasındaki demokratik hareketlerin desteklenmesi gibi hususları içeriyor. Washington'daki toplantıda Enver Eşki, çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. "Barış içinde çalışarak, bölgede Türkiye'nin, İran'ın ve Irak'ın amaçlarını engellemek için Büyük Kürdistan'ın kurulmasını sağlamalıyız" diyen Eşki, bu yeni devletin 3 ülkenin topraklarında kurulacağına vurgu yaptı. Toplantıya katılan bir diğer isim İsrailli emekli General Şimon Şapira, İsrail ve Suudi Arabistan'ın İran konusunda 'aynı sorunlara, aynı güvensizliklere ve bazı durumlarda da aynı çözümlere sahip olduğunu' söyledi. Dore Gold da "Bu toplantıda bir araya gelmiş olmamız, aramızdaki sorunları çözdüğümüz anlamına gelmez. Fakat önümüzdeki dönemde, yıllardır süregelen bu sorunların üstesinden gelebileceğimizi umuyoruz" dedi.
AMAÇ 'YENİ OSMANLI'YI ÖNLEMEK
Siyasi analistler 2 ülkenin yeni bir Osmanlı Devleti'nin kurulmasından ve bölgedeki en etkin güç olarak ortaya çıkmasından da endişe ettiğini söylüyor. İran asıllı Fransız gazeteci Armin Arefi'nin LePoint gazetesinde çıkan analizinde, "Nükleer güce sahip bir İran ihtimali, 2 zıt kutbu birbirine yaklaştırdı" ifadelerini kullandı. İran'ın P5+1 ülkeleriyle masaya oturmasına hem Suudi Arabistan hem de İsrail açık bir şekilde karşı çıkmıştı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD ve İran'ın yakınlaşmasını eleştirmiş, uluslararası camiaya "İran'a güvenmeyin" çağrısında bulunmuştu.
EN SON HABERLER
- 1 İran'dan ABD'ye barış çağrısı: "Her şey onların siyasi aklına bağlı"
- 2 İran-ABD arasında diplomasi çıkmazı: “Hürmüz ancak bu durumda açılır”
- 3 Avrupa’da 6 yolcu uçağında bomba paniği!
- 4 Rusya'dan Ukrayna'nın kritik noktalarına saldırı: Zelenski'den ABD'ye yardım çağrısı!
- 5 Sevgilisine attığı son mesaj yürekleri dağladı: Uçağın düşmesine dakikalar kala gönderdi!
- 6 Varşova’da peş peşe bomba ihbarları: Yolcular uçaklardan apar topar tahliye edildi
- 7 Disney’de büyük tasfiye hazırlığı: Binlerce çalışan gözden çıkarıldı
- 8 Avrupa’nın market zincirlerinde siber saldırı alarmı büyüyor: Bir ülke daha hedef alındı
- 9 Hollywood yıldızından Müslüman adaya seçim desteği: Sayed'in yanında durmaktan gurur duyuyorum
- 10 Washington’da kader günü: Oy verme işlemi başladı! Demokratlar ve Cumhuriyetçiler son kozlarını oynuyor