Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Nizar Amedi oldu
Irak Meclisi, Nizar Amedi’yi ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak seçti.
Meclis'te yapılan oylamada, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) adayı Nizar Amedi (58) ikinci tur oylamada 329 sandalyeli mecliste 227 oyla Cumhurbaşkanı seçildi. Toplamda 229 vekil oy kullandı.
Irak'ta 2003 sonrası kurulan siyasi denkleme göre cumhurbaşkanı Kürt partilerin adayları arasından seçiliyor.
Söz konusu görev için Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) mevcut Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'i aday gösterirken, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de Nizar Amedi'yi aday göstermişti. Söz konusu makam için KDP ve KYB adayı dahil toplam 17 kişi yarışa girmişti. Amedi, seçildikten sonra mecliste yemin ederek görevine başladı.
Irak anayasasına göre cumhurbaşkanının görev süresi 4 yıl ve aynı cumhurbaşkanı sadece bir kez daha yeniden seçilebiliyor.
Irak Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra en geç 15 gün içinde parlamentodaki en büyük blokun (Şii) adayını hükümeti kurmakla görevlendirir. Irak'ta parlamento seçimleri 11 Kasım 2025 tarihinde yapılmıştı. Ülkede yaşanan siyasi anlaşmazlıklardan dolayı yeni hükümet henüz kurulamadı.
Mevcut hükümet ise "günlük işleri yürütme hükümeti" olarak görevini sürdürüyor.
Yeni Cumhurbaşkanı, KYB Bağdat Büro sorumluluğunun yanı sıra, Irak Cumhurbaşkanlığı danışmanlığı ve Çevre Bakanlığı görevlerini yürütmüştü.
EN SON HABERLER
- 1 Fransa Cumhurbaşkanı Macron eylemcilere ateş püskürdü! “Hiç kimse cezasız kalmayacak”
- 2 Paris'teki gösterilerde gerginlik tırmanıyor! Polis biber gazı ve şok bombaları kullandı
- 3 Körfez İşbirliği Konseyi’nden ABD-İran krizi ve Hürmüz’de seyrüsefer özgürlüğü çağrısı!
- 4 Irak’taki İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı sona erdi! Öncelikli güncem Filistin meselesi oldu
- 5 Zelenskiy’den istihbarat açıklaması: “ABD yeniden başlattı”
- 6 Rusya'dan Ukrayna açıklaması: Zelenskiy müzakere istemiyor
- 7 Yunanistan’da uçak düştü: 2 kişi öldü!
- 8 Arakçi’den ABD’ye rest: Tehditlere boyun eğmeyeceğiz
- 9 İran'ın yeni Savunma Bakanı’ndan ilk açıklama: Siyonistlerle savaşmak için hazırız
- 10 Siyonist İsrail Gazze’de ateşkesi hiçe sayıyor: 5 Filistinli katledildi