Kansere karşı dev adım!
Avustralyalı bilim adamları kanser hastalığının nesiler arasında nasıl geçiş yaptığını ortaya çıkardılar.
Yeni buluşa göre MLH1 genlerinin içinde değil fakat dışındaki çok önemli küçük değişikler bu genin yeni nesillere kanseri taşıması için yeterli olabiliyor. Buluş, NSW Üniversitesi ve Batı Avustralya üniversiteleri tarafından nesillerinde kanser vakaları olan aileler üzerine ortaklaşa yapılan bir araştırma ile yapıldı. Araştırmaya konu olan Batı Avustralyalı bir ailenin rahim ve iki ayrı çeşit bağırsak kanseri hastası büyükannesinin 5 çocuğundan ikisinin kolorektal kanserine yakalandığı görüldü. Yapılan genetik testlerde büyükanneden çocuklara geçen MLH1 genlerinde benzerlik gösteren bir değişiklik görülmedi. Ancak MLH1 genlerinin dışanda dikkat çekmeyecek kadar küçük kimyasal bir değişiklik keşfedildi. İşte yeni nesillerde kanser riskini arttıran bu çok önemli fakat bir o kadar da küçük değişiklikti. Bu değişiklik DNA zincirindeki MLH1 geni sıralamasındaki bir çeşit harf hatasından kaynaklandığı için uzmanlar tarafından "heceleme hatası" olarak tanımlanıyor. İşte MLH1 genindeki bu hata methylation adı verilen ve DNA zincirinin üstüne oturan biyokimsala davetiye çıkarıyor. Methylation ise kanserle savaşan MLH1 geninin bu yeteneğini engelliyor. Araştırmanın başındaki NSW Üniversitesi'nden Dr. Megan Hitchins,"MLH1 geninin yakınındaki bu minicik değişiklik, bir çeşit mıknatıs ortamı oluşturuyor ve methylation biyokimyasalını kendine çekiyor. Yani kansere neden olan şey bizim şu ana kadar zannettiğimiz gibi methylation biyokimyasalı değil fakat bu maddenin DNA zincirinde meydana getirdiği değişikliktir." Artık bilim adamları, MLH1 geninin dışındaki değişikliğin kanser riskini arttırdığını biliyorlar.
Bu buluşun önemini ise Prof. Robyn Ward şöyle açıklıyor, "Bu buluş sayesinde kanser riskli aile üyelerinin hangilerinin risk altında olduğunu, hangilerinin risk taşımadığını anlayabiliriz. Çünkü hangilerindeki MLH1 genlerinde değişiklik olduğunu fark edebiliyoruz."
EN SON HABERLER
- 1 Fransa'da siyasi gruplardan çağrı! ‘Meclis hafta sonu kapalı olmalı’
- 2 Dört ülke savunma sanayisinde güçlerini birleştiriyor: Türkiye öncülüğünde mutabakat Katar’da imzalanacak
- 3 Google Cloud altyapısında elektrik kesintisi!
- 4 Siyonist İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenledi
- 5 Nijerya'da silahlı çete üyelerinin kaçırdığı 27 kişi kurtarıldı
- 6 İsrailli aşırı sağcı bakandan Türkiye itirafı: Türk donanması çok büyük! Ankara korkusuyla Yunanistan ittifakına sarıldı
- 7 SON DAKİKA: Libya’dan kritik Türkiye kararı! Parlamento onayladı
- 8 Mısır'da korkunç trafik kazası: 13 ölü, 30 yaralı
- 9 Kolombiya’da ‘tehlikeli koridorda’ helikopter yere çakıldı: 19 asker yaralandı
- 10 Meksika’da doğa felaketi can aldı: 10 ölü