Cumartesi 10.10.2009 13:38
Son Güncelleme: Cumartesi 10.10.2009 19:01

Obama'nın ödülü dünyayı böldü

ABD Başkanı Barack Obama'ya Nobel Barış Ödülü verilmesi olumlu tepkilerin yanı sıra bazı sert eleştirileri beraberinde getirdi.Eleştiriler, göreve başlayalı henüz 9 ay olan Obama'nın dikkate değer bir dış politika başarısı göstermediği yönünde.

Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland gazetecilerin, Obama'ya ödülün ''vaktinden önce verilip verilmediği'' yönündeki sorularına, ''Obama'nın şu ana kadar yaptıklarıyla ödülü hak ettiğini ve bu ödülün onun yapmaya çalıştıklarına katkıda bulunmasını umdukları'' cevabını verdi.
Ödülün en güçlü adaylarından biri olarak gösterilen Zimbabve Başbakanı Morgan Tsvangirai, Obama'nın ödülü hak eden bir aday ve ''sıra dışı bir örnek'' olduğunu belirtti.
AHTİSAARİ: NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NÜN OBAMA'YA VERİLMESİNE ŞAŞIRDIM
2008 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, 2009 yılı Nobel Barış Ödülü'nün ABD Devlet Başkanı Barack Obama'ya verilmesine şaşırdığını söyledi. Ödülün Obama'ya verilerek Ortadoğu'daki barış arayışlarına destek vermesinin cesaretlendirilmiş olabileceğini söyleyen Ahtisaari, "Nobel Barış Ödülü şimdi gerçek varoluş amacına uygun olarak veriliyor. Ödülün Obama'ya verilmesi Ortadoğu'daki barış görüşmelerinde tarafları cesaretlendirebilir." dedi.
Öte yandan Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Hallonen de Obama'ya bir kutlama mesajı yolladı. Hallonen mesajında şöyle dedi: "Bu ödüle layık görüldüğü için Obama'yı kutluyorum. Obama uluslararası politikalara yeni bir diyalog dili getirdi. Umarım Obama global sorunların çözümünde dayanışma ve ortaklığı cesaretlendirmeye devam eder."
BM GENEL SEKRETERİ BAN: ''BAŞKAN OBAMA,ABD HALKI VE BM İÇİN HARİKA BİR HABER''
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Başkanı Barack Obama'nın, nükleer silahların azaltılması ve dünya barışına katkılarından dolayı Nobel Barış Ödülü'nü almasının hem kendisi, hem de ABD halkı ve BM için harika bir haber olduğunu söyledi.
Ban, BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Obama'nın iklim değişikliğinden nükleer silahsızlanmaya dek pek çok güvenlik sorununun çözümü yolunda yeni bir diyalog ruhunu temsil ettiğini belirterek, ''Başkan Obama'nın BM ile işbirliği yaparak dünya sorunlarına eğilmesi, dünya halklarına umut ve gelecekle ilgili olumlu beklentiler vermektedir'' dedi.
''BM olarak başkan Obama'yı gönülden kutluyoruz ve Nobel komitesini de seçimi dolayısıyla alkışlıyoruz'' diyen Ban, BM ile ABD arasındaki işbirliğini daha iyi ve güvenli bir dünya için daha da derinleştirmeyi istediğini vurguladı.
PERES'TEN KUTLAMA
ABD Başkanı Barack Obama'nın Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesi Orta Doğu'da farklı tepkilerle karşılandı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Obama'yı kutlarken, Parlamento Başkanı Reuven Rivlin durumu "çok garip" bulduğunu belirtti. Filistinli Başmüzakereci Saib Erakat ödülün Obama'ya verilmesinden memnun olurken, Hamas karara tepki gösterdi, Gazze'deki İslami Cihad ise "siyasi" dedi.
Nobel barış ödülü sahibi İsrail Cumhurbaşkanı Peres, ABD Başkanını kutladı ve "Liderliğiniz altında barış gerçek bir gündem olmuştur" ifadesini kullandı. Peres, gönderdiği mesajda, "Obama'nın tüm insanlığın umutlarını tazelediğini, dünyada çok az liderin böyle kısa bir süre içerisinde dünyanın havasını değiştirmeyi başarabildiğini" belirtti.
"Obama'nın liderliği altında, barışın gerçeklik ve anahtar konumdaki gündem maddesi haline geldiğini" kaydeden Peres, "milletler arasında anlayış ve diyalog çanlarının yeniden çalacağına güveninin tam olduğunu" ifade etti.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da kararından dolayı Nobel Komitesi'ne destek vererek, Obama'nın Orta Doğu'ya barış getirme yolundaki çabalarını övdü.
İsrail Parlamentosu (Knesset) Başkanı Reuven Rivlin ise bu konudaki görüşünü, "Obama'nın kazanması çok garip" sözleriyle açıkladı. Rivlin, ödülü kazandığı için Obama'nın şimdi İsrail'i bir barış anlaşmasına zorlamasının mümkün olduğunu belirtti.
Filistinli Hamas örgütü ödülün ''zamanından önce verilmiş'' olduğunu ileri sürdü.Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri, ''Obama'nın ödül hak etmesi için daha çok yolu var. Obama sadece sözler verdi, dünya barışına gerçek bir katkıda bulunmadı. Arap ve İslam dünyasındaki sorunların adil şekilde çözüm sağlanması için hiçbir şey yapmadı'' dedi.
Filistin barış müzakereleri Başmüzakerecisi Saib Erekat, ödülün Obama'ya verilmesini memnuniyetle karşıladığını ve Obama'nın Orta Doğu'ya barış getirebileceğine inandığını söyledi.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise Nobel barış ödülü için doğru kişinin seçildiğini belirtti.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid'in tepkisi ise, ''Nobel Barış Ödülü mü? Obama'ya şiddeti artırma ve sivilleri öldürme ödülü verilmeli'' şeklinde oldu.Bağdat'taki bir işçi ise, ''Obama bu ödülü hak etmiyor. Irak ve Afganistan'daki sorunlar çözülmedi. 'Değişim adamı' henüz hiçbir şeyi değiştirmedi'' diyerek ödülün Obama'ya verilmesine tepki gösterdi.
Pakistan'daki İslam Cemaati grubunun liderlerinden Liyakat Baluh da, ödülün ''utandırıcı bir şaka'' olduğunu söyledi.
İRAN, OBAMA'YA ÖDÜLÜ "ZAMANSIZ" BULDU
İran, ABD Başkanı Barack Obama'ya Nobel barış ödülü verilmesini "erken" buldu, ancak teşvik amacı taşımasına itirazları olmadığını bildirdi.
Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, 2009 Nobel barış ödülünün Obama'ya verilmesini değerlendirirken, "Bu konuda karar alınırken acele ve erken davranılmış" ifadesini kullandı.
Mutteki, "ödül, önceki Amerikan yönetimlerinin tek taraflı ve savaşçı siyasetlerinin yerini barış ve adalete dayalı politikaya bırakmasını teşvike yönelikse buna itirazlarının olmadığını" kaydetti.
Dünya Uygur Komitesi lideri Rabia Kadir de ödülün Obama'ya verilmesinin, tüm dünyada insan haklarının savunulduğunu görme ümidini arttıracağını söyledi.ABD'de sürgünde yaşayan, Uygurların lideri Kadir, "Ödülün Barack Obama'ya verilmesine çok memnun oldum. Şimdi bir şeyler yapmalı. Bu baskı altındaki ulusların savunulduğunu görme beklentilerini artıracak" diye konuştu.
Obama'nın Kenya'nın başkenti Nairobi'de yaşayan üvey kardeşi Said Obama da ödülün Başkanın Kenyalı ailesi için onur olduğunu kaydetti.Said Obama, "Bu ailemiz için bir onur. Aramızdan biri bu ödüle layık görüldüğü için çok mutluyuz. Barack'ı kutluyoruz" diye konuştu.
Honduras'ta askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırılan devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ABD Başkanı Barack Obama'yı kutladığını ifade etti.
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI STEINMEIER
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ABD Başkanı Barack Obama'nın Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesiyle ilgili olarak, Nobel Barış Ödülü Komitesi'nin kararının, Obama'nın ortaklığa dayanan politikasını desteklemek açısından önemli bir işaret olduğunu söyledi.
NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİN YORUMLARI
Nobel Barış Ödülü sahibi isimlerden de farklı tepkiler geldi.
Güney Afrikalı rahip Desmond Tutu, ödülün, Obama'dan gelecek yıllarda çok büyük işler beklendiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Tutu ödülün, ''Obama'nın, yıllarca devam eden düşmanlığın ardından Arap dünyasına ulaşma çabalarının anlaşılması'' olduğunu belirtirken, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed El Baradei, ''Obama bir yıldan az bir sürede kendimize ve yaşadığımız dünyaya bakışımızı değiştirdi ve barış içinde bir dünya umudumuzu yeniden yeşertti'' diye konuştu.
Lech Walesa ise ödülün erken verildiğini düşünenlerden.
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, ''Bu ödülün önemi, barışa katkıda bulunabilecek güce sahip birisine verilmesidir'' yorumunu yaptı.
AMERİKAN BASINI, OBAMA'NIN ÖDÜLÜ GERÇEKTEN HAK EDİP ETMEDİĞİNİ SORGULAYAN YORUMLARA YER VERDİ
CNN televizyonunun internet sitesinde çıkan yazıda, Amerikalıların, "elle tutulur" bir başarısı olmayan Obama'nın bu ödülü hak edip etmediği konusunda bölündüğü belirtiliyor.
Yazıda, bir Amerikalının, "Biri bana bu adamın nasıl Nobel ödülü aldığını söyleyebilir mi? Üzgünüm, ama bu ödülün meşruluğu değerini yitirdi. Obama bir savaşı sona erdirebildi mi? Hayır. İşleri daha da kötüye götürdü. Herkese sağlık sigortası sunabildi mi? Hayır. Kongrede felakete yol açtı. Göreve geldikten sonra ilk icraatı olacağını söylediği Guantanamo'yu kapattı mı? Onu bile yapamadı" şeklindeki yorumu aktarılıyor.
CNN'in yazısında bir başka Amerikalı da, Obama'nın bu ödülü hak edecek bir şey yapmadığını savunurken, yaşananların, Nobel'i adeta "sahte bir ödüle" dönüştürdüğünü ileri sürüyor.
Obama'nın kendisinin bile ödüle şaşırdığına dikkat çekilen yazıda, ödülün Amerikan başkanına verilmesine olumlu yaklaşanların görüşleri de mevcut. Bir yorumcu, ABD'yi saldırgan bir ülke olmaktan dünyanın geri kalanıyla birlikte çalışmak isteyen ülke konumuna sokmanın, barışa uzanan yol olduğu görüşünü dile getiriyor.
CNN'in sayfasındaki bir başka yazıda da, ödülün Obama'ya verilmesinin birçok gözlemci tarafından sürpriz olarak nitelendiğine dikkat çekilirken, bazı uzmanların, ödülün Afganistan'da yeni bir savaş stratejisi oluşturmaya, İran ve Kuzey Kore ile ilişki kurmaya çalışan Obama'ya ek bir nüfuz sağlayabileceği şeklindeki görüşleri dile getiriliyor.
"SİYASET KOKUYOR"
Washington Post gazetesindeki yazıda da, Obama'ya verilen ödülün "siyaset koktuğunu" düşünen bazı uzmanların görüşlerine yer veriliyor.Yazıda adı geçen uzmanlar, Obama'ya görevine başlayalı daha 9 ay bile olmadan Nobel ödülü verilmesinde Avrupa'nın etkisini sorgularken, ödül komitesinin Obama'yı, "Avrupa değerlerine yakın bir kişi" olduğu gerekçesiyle böyle bir ödüle layık görmüş olabileceğini savunuyor.Bazı uzmanlar da, ödül komitesinin Obama'ya bu kadar erken bir zamanda barış ödülünü vererek, özellikle Orta Doğu'da beklentileri çok yükseğe çıkarma riskini yarattığı şeklinde görüşler ortaya atıyor.
Gazetedeki bir başka yazıda da, bazı Amerikalıların ödülün Obama'ya verilmesini, "büyük bir başkanın nihai teyidi", bazılarının ise "karizmanın galip geldiği" şeklinde değerlendirdiği, "mucize" ya da "şaka gibi" gibi nitelendirmelerde bulunanların da olduğu kaydediliyor.
Los Angeles Times gazetesinde yayımlanan başyazıda da, "Obama'yı başkanlık görevine layık gördük ve onu bir önceki başkana kesinlikle tercih ederiz. Ama başkan olduktan bu kadar kısa süre sonra bu ödülü nasıl hak ettiğini anlamak zor. Nobel komitesi, sadece Obama'yı utandırmakla kalmadı, ödülün güvenilirliğini de azalttı" yorumunda bulunuluyor.
Obama'nın "bir George Bush olmadığı için" bu ödüle layık görüldüğü izleniminin kaçınılmaz olduğuna işaret eden gazete, "Diğer siyasi liderler, Nobel ödülünü sağladıkları gerçek başarılardan dolayı aldı. Obama'nın girişimleriyse, en kibar ifadeyle, bir arzudan ibaret" ifadesini kullanıyor.
Boston Globe gazetesi de, Obama'nın bile ödülü hak ettiğinden emin olmadığını belirtirken, Cumhuriyetçi eleştirmenlerin, hatta Obama'nın yandaşlarının bile, gelişmeden "dehşete düştüğü" yorumuna yer veriyor.
Time dergisi de, "Nobel ödülü: Obama'nın ihtiyacı olan son şey" başlıklı yazısında, "Barışı sağlamak, arzuların dile getirilmesinden çok, ustalıkla alakalı bir şey" ifadesini kullanıyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.