Ölü kuşların sırrı çözülüyor
Avrupa'nın kuzeyinde İsveç'te ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyinde Arkansas'taki ölü kuşların esrarı çözülüyor.
Osman İkiz'in aktardığına göre İsveç'in Falköping kentinde önceki gece yol üstünde bulunan ölü kuşların ölüm nedeniyle ilgili ilk araştırma tamamlandı.
Uzmanlar devlet veteriner laboratuarındaki incelemelerden yaptıkları açıklamada kuşların ölüm nedenini çarpma olarak değerlendirdi.
Kuşlarda enfeksiyon ve virüse rastlanmadı
Salı akşamı Falköping kentinde yol üstünde görülen ölü kuşlar panik yaratmış çevre halkı bulaşıcı hastalık korkusuyla evlerine kapanmıştı.
Dün yapılan laboratuar incelemeleri korkulacak bir durumun olmadığını ortaya çıkardı.
Ölü kuşlar üzerinde yapılan incelemelerde enfeksiyona rastlanmadığı açıklandı. Uzmanlardan Marianne Elvander, kuşların ölümüne yol açan iç kanamanın şiddetli çarpma yüzünden meydana gelmiş olduğu sonucuna vardıklarını söyledi.
Bir kamyon sürücüsü de salı akşamı ölü kuşların bulunduğu yoldan geçerken bir sürüye çarpmış olduğunu bildirdi.
Sürücü çevrede çok sayıda canlı kuş gördüğünü de belirtti.
Uzmanların yorumuna göre kuşlar büyük bir olasılıkla yolda buzlanmayı önlemek amacıyla dökülmüş olan tuzu yemek için oradaydılar.
Amerika'da da benzer olayın yaşanması çeşitli teorilerin ortaya atılmasına yol açtı.
Arkansas'taki kuş ölümlerinin noel gecesi atılan havai fişeklerle bağlantısı olabileceği üzerinde durulduğundan Falköping'deki kuş ölümlerinin de benzer bir nedenden kaynaklanmış olabileceğini ileri sürenler oldu.
Bu teze göre havai fişeklerin yol açtığı gürültünün kuşları strese sokabileceği ve strese kapılan kuşların yol kenarlarındaki trafik işaret levhalarına çarpmış olabileceği ileri sürülüyor.
Öte yandan kargaların karanlıkta iyi görmedikleri için geceleri uçmayı sevmedikleri de biliniyor.
Bu yüzden gece meydana gelen kuş ölümlerinin herhangi bir nedenden dolayı paniğe kapılan kuşların çatılardaki yuvalarından havalandıkları tahmin ediliyor.
EN SON HABERLER
- 1 Sırbistan'da Vucic seçim mağlubiyetini kabul etti
- 2 Husiler, Suudi Arabistan'daki 3 kritik noktayı balistik füzelerle hedef aldı
- 3 Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimi sandık çıkış anketleri açıklandı
- 4 Zelenski duyurdu: Ukrayna ve Rusya arasında barış görüşmeleri başlıyor! O tarihte yapılacak...
- 5 ABD Başkanı Trump'tan İran mesajı: Yeni saldırı olmayacak!
- 6 İran'dan ABD'ye müzakere çağrısı: "Tek taraflı taleplerinizden vazgeçin"
- 7 Putin’den Avrupa’ya sert tepki: Protestoların nedeni kendi hataları!
- 8 Sırbistan’da halk sandık başına gitti: İki güçlü liste arasında başa baş yarış
- 9 Bulgaristan’da kritik cumhurbaşkanlığı yarışı başladı: Anketlerde kim önde?
- 10 Türkiye’nin yükselen gücü Yunanistan’ı yalnızlaştırıyor: Ankara silah ihracatını diplomatik nüfuza dönüştürüyor