Rusya: İsrail'in saldırıları nükleer felakete sürüklüyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in İran'daki barışçıl nükleer tesislere saldırılarının yasa dışı olduğunu, uluslararası güvenliğe tehdit oluşturduğunu, dünyayı nükleer felakete sürüklediğini bildirdi
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in İran'a şiddetli saldırılarıyla başlayan çatışmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
"İran ve İsrail arasında gerginliğin artmasının öncelikle İsrail ve İran ile sınır ülkeler ve tüm bölge için riskler oluşturduğuna" işaret edilen açıklamada, Batılı ülkelerin, İsrail'in yıkıcı eylemlerini desteklediği ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) kendi görüşlerini empoze ettiği kaydedildi.
Açıklamada, "Batı'nın, küresel nükleer yayılmanın önlenmesi rejimini manipüle etme ve bunu uygun olmayan ülkelerle siyasi hesaplaşma amacıyla kullanma yönündeki girişimleri uluslararası topluma pahalıya mal oluyor. Bu kabul edilemez." ifadelerine yer verildi.
İsrail'in İran'a yönelik eylemlerinin eleştirildiği açıklamada, şunlar aktarıldı:
"İsrail'in İran'daki barışçıl nükleer tesislere yönelik devam eden yoğun saldırıları uluslararası hukuk açısından yasa dışı. Bunlar, uluslararası güvenliğe kabul edilemez tehditler oluşturuyor ve dünyayı sonuçları İsrail dahil her yerde hissedilecek nükleer felakete sürüklüyor. Rusya, İsrail yönetimini aklını başına almaya ve UAEA'nın denetimine tabi olan nükleer tesislere yönelik saldırıları derhal durdurmaya çağırıyor."
Açıklamada, UAEA'nın, en kısa zamanda İran'daki nükleer enerji tesislerine verilen zararla ilgili tarafsız değerlendirmelerde bulunması gerektiği vurgulandı.
İran'ın, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'na (NPT) bağlı kaldığına, İsrail'in saldırılarını durdurması şartıyla ABD ile nükleer programı konusunda temasları yeniden başlatmaya hazır olduğuna işaret edilen açıklamada, Moskova'nın bu yaklaşımı desteklediği, meselenin ancak diplomasi ve müzakere yoluyla çözülmesinden yana olduğu kaydedildi.
EN SON HABERLER
- 1 İsveç yapay zekaya kapıları kapattı: Hassas veriler için güvenlik alarmı! ChatGPT ve Claude modelleri yasaklandı
- 2 Netanyahu’nun seçim oyunu deşifre oldu: Yenilgi halinde o kirli plana sığınacak! Hedefte Filistinli Arap seçmenler var
- 3 İsrail’de son yılların en kritik seçimi: Sandıktan çıkan sonuç neleri değiştirecek? Tel Aviv’de siyasi fırtına patlak verecek
- 4 İki kademeli karar mekanizması! Bedir’de detaylar netleşiyor, SABAH açıklıyor
- 5 Brezilya'dan Trump'ın seçimlerde usulsüzlük iddiasına tepki
- 6 Mekke İttifakı üyesi ülkeler Tahran’da: Kritik toplantı sona erdi! Bölgesel güvenlik ve İsrail vurgusu...
- 7 İran'dan ABD'ye müzakere çağrısı: Tahran'ın 7 şartı kabul edilmeli
- 8 Trump, hileli seçim ihbarına para ödülü vereceğini açıkladı
- 9 Star Trek oyuncusu Walter Koenig hayatını kaybetti
- 10 İran'dan Hürmüz açıklaması: "Boğaz'ın kontrolü bizdedir"