Türkiye'nin Afrika'da etkisi artıyor
Türkiye'nin Afrika kıtası ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek için son 20 yılda gösterdiği çaba, kıtada dikkati çekici bir varlığa dönüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17-20 Ekim tarihlerinde Angola, Togo ve Nijerya'ya yaptığı ziyaret ile Afrika'daki 54 ülkeden 30'unu ziyaret etmiş oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17-20 Ekim tarihlerinde Angola, Togo ve Nijerya'ya yaptığı ziyaret ile Afrika'daki 54 ülkeden 30'unu ziyaret etmiş oldu. Yapılan ziyaretler Afrika ülkeleriyle ilişkileri geliştirirken kıtanın farklı noktalarında faaliyete geçen kurumlar da Afrika ülkeleriyle ilişkilerin derinleşmesi ve ilerlemesine katkı sağladı.
Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkiler, diplomatik misyonların yanında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Hava Yolları (THY), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türkiye Maarif Vakfı (TMV) gibi kurumlar ve farklı alanlarda yapılan anlaşmalarla devam ediyor.
Afrika kıtasındaki ilk büyükelçiliğini 1925'te Mısır'ın başkenti Kahire'de açan Türkiye, Sahra Altı Afrika'daki ilk büyükelçiliğini ise 1926'da Etiyopya'da faaliyete geçirdi. Kıta ile diplomatik ilişkilerini her geçen yıl daha da güçlendiren Türkiye, 2009'dan bu yana kıta genelinde 31 büyükelçilik açtı. Söz konusu yıldan önce Afrika'nın sadece 12 ülkesinde büyükelçiliği bulunan Türkiye'nin kıtadaki büyükelçilik sayısı, atılan adımlarla 43'e çıktı.
Batı Afrika ülkelerinden Gine Bissau'nun başkenti Bissau'da 44'üncü büyükelçiliğini açmayı planlayan Türkiye, kıtadaki büyükelçilik sayısını 50'ye yükseltmeyi hedefliyor.
EN SON HABERLER
- 1 İran basını duyurdu: Pezeşkiyan Rusya’ya gidecek!
- 2 Bakan Fidan, Yemen Dışişleri Bakanı Al-Zuba bir araya geldi
- 3 İran’dan ABD ve İsrail’e açık tehdit: “Düşmanın en ufak hatasına katbekat cevap vereceğiz”
- 4 Fransa'daki Sarı Yelekliler eyleminde polis şiddeti iddialarına ilişkin yeni soruşturma
- 5 SON DAKİKA… Fransa’da kıyamet günü! Sarı Yelekliler eylemi için sıkı tedbirler alındı: 70 bin polis ve jandarma sokakta!
- 6 Zelenskiy duyurdu: “Üçlü bir toplantı yapılması konusunda anlaştık”
- 7 SON DAKİKA I Trump'tan İran'a yeni operasyon sinyali! Tom Barrack tarih verdi
- 8 Irak Başbakanı duyurdu: “Kalkınma Yolu Projesi'nin temel atma törenine Başkan Erdoğan'ı davet edeceğiz”
- 9 SON DAKİKA I Trump'tan İran'a yeni operasyon sinyali! Tom Barrack tarih verdi
- 10 Zelenskiy duyurdu: “Üçlü bir toplantı yapılması konusunda anlaştık”