Ege, otunu sahiplendi
Ege Bölgesi mutfağının vazgeçilmez ürünleri otlar artık dağlardan ve yaylalardan toplanmayacak. Arapsaçı, turpotu, deniz börülcesi, radika, sarmaşık ve ısırganotu tarlalarda da üretilip sofralarımıza kadar gelecek
5 OT KÜLTÜRE ALINACAK
Şevketi bostan gibi İzmirliler'in vazgeçemediği en az 5 otun daha kültüre alınacağını belirten Güldal, bunların hangileri olacağı konusunda çalışılmaların ise devam ettiğini söyledi. Kültüre alınması düşünülen otların zaman içerisinde doğada yok olmak üzere olan otlar arasından seçileceğini dile getiren Güldal, Ege otlarının gelecekte de hem şifa dağıtmaya hem de damaklarda güzel bir tat bırakmaya devam edeceğini söyledi.
Arapsaçı
Yapraklarında bulunan ve uçucu bir yağ olan rezene sayesinde anasona benzer etkili ve güçlü bir kokuya sahiptir. Gaz söktürücü ve süt artırıcı etkileri vardır. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır.
Ebegümeci
Zeytinyağlı yemeği yapılan bu bitki yurdumuzun değişik yörelerinde yetişir. Kol ve bacak çürüklerinde, ciltteki şişlik ve çıbanlara losyon şeklinde tatbik edilen bitki kaynatılıp içildiğinde sinirleri kuvvetlendirir.
Turpotu
Haşlanıp salata olarak yenildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılarak da yenir. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özellikleri vardır.
Deniz börülcesi
Deniz kıyılarında suyun gel git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama çok lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbaharda deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak yenir.
Şevket-ibostan
Süt dikeni olarak da bilinir. Kuzu etiyle yemeği yapıldığı gibi haşlanıp salata olarak da yenir. Haşlama suyu sabahları aç karnına içildiğinde böbrek taşı ve kumu için iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.
Radika
Hindiba olarak da bilinir. böbreklere çok faydalıdır. Taş düşürmek için suyu içilir. Haşlanıp zeytinyağı, limon, sarımsakla dünyanın en lezzetli salatalarından birine dönüşen ottur.
EN SON HABERLER
- 1 Bodrum yeni yılda Paris’le yarışacak
- 2 Avşar Emaye ihracatı ile yıldızlaştı
- 3 İkbal Thermal Hotel & SPA dünya üçüncüsü
- 4 Artuk Aviation ihracata başlıyor
- 5 Atom Karınca’nın hedefi büyük
- 6 Avrupa’nın ilk ve tek yanmaz bandını ürettiler
- 7 Ödüllerini Bakan Varank’tan aldılar
- 8 Oruçoğlu Yağ Afyon’un gururu
- 9 Türkiye’nin ilk yeşil OSB’si olacak
- 10 Termal otellere örnek oluyor