Urla dünyaya açılıyor
İzmir Valisi Cahit Kıraç, Klazomenai, Limantepe ile Karantina Adası'nın tanıtılması ve destinasyonlara alınması için çalışmalara başladıklarını söyledi
KAZILAR DEVAM EDİYOR
Gezi, dünyanın en eski modern zeytinyağı işliği ve Klozemenai kazı alanı turuyla başladı. Saat 10.00'da Urla Klozamenai yağ işliğinden tanıtıma başlandı. Yağ işliği kazı ekibinden Alim Ertan İplikçi, "5000 yıl önce İyon'lar tarafından inşa edilen yağ işliği dünyanın ilk yağ işliklerinden birisidir" şeklinde bilgi verdi. Yağ işliğinden ayrılan heyet Urla İskele Balıkçı Barınağında Pera Otelde sabah kahvaltısı yaptı. İkinci gezi alanı tahaffuzhane oldu. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü Urla Müdürü Şaban Koçoğlu, "Tahaffuzhanenin 1850'li yıllarda Fransızlar tarafından yapıldığını biliyoruz" dedi. Koçoğlu, bu tahaffuzhanelerden dünyada 3 adet olduğu ve sadece Urla'da bulunan tahaffuzhanenin ayakta kaldığını belirtti. Son gezi alanı Urla İskelesi'nde bulunan ve halen kazı çalışmaları karada ve denizde devam eden Limantepe kazı alanı oldu. Ankara Üniversetesi Öğretim Görevlisi ve Kazı Başkanı Hayat Erkanal, Limantepe kazı alanında kazıların devam ettiğini sualtı ve karadan çıkan tarihi eserlerin İzmir Müzesi'nde sergilendiğini belirtti. Gezi sonunda bir değerlendirme yapan Vali Cahit Kıraç, tanıtımın büyük önem taşıdığını söyledi. Kıraç, Klazomenai'nin uygun bir örenyeri haline gelmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile müşterek bir çalışmanın yapılabileceğini ifade etti. Kıraç, "Urla'yı dünyaca bilinen bir destinasyon yapmak lazım" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Bodrum yeni yılda Paris’le yarışacak
- 2 Avşar Emaye ihracatı ile yıldızlaştı
- 3 İkbal Thermal Hotel & SPA dünya üçüncüsü
- 4 Artuk Aviation ihracata başlıyor
- 5 Atom Karınca’nın hedefi büyük
- 6 Avrupa’nın ilk ve tek yanmaz bandını ürettiler
- 7 Ödüllerini Bakan Varank’tan aldılar
- 8 Oruçoğlu Yağ Afyon’un gururu
- 9 Türkiye’nin ilk yeşil OSB’si olacak
- 10 Termal otellere örnek oluyor