"Ekmek israfını önlememiz şart"
İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Nejdet Durmuş, "2013'ü ekmek israfını önleme yılı ilan ettik. İzmir'de her gün 600 bin ekmeğin çöpe atılmasını engelleyeceğiz"dedi
Odanız hakkında bilgi verir misiniz?
- 1964 yılında İzmir Fırıncılar Esnaf Derneği olarak kuruldu. 17 Mayıs 1991 yılında Oda oldu. 2002 yılında meslektaşlarımın istekleri doğrultusunda yeniden oda başkanı oldum. İlk işimiz, bir yol haritası çizmek oldu. O zamanlarda fırınların yüzde 38'i kayıtdışıydı. Birliğimizin önderliğinde Gıda Tarım Kontrol Şube Müdürlüğü ile işbirliği yaparak çalışmalar yaptık. Günümüzde kayıtdışını yüzde 1'lere kadar düşürdük. İlk göreve geldiğimizi de İzmir halkına taahhüdümüz olmuştu. Sağlıklı ekmek üreteceğiz. Kaliteli ekmek üreteceğiz. Gramajı tam ekmek üreteceğiz. Bol çeşitli ekmek üreteceğiz. Üretici tüketici arasındaki iletişimi sağlayacağız. İzmir halkına en iyi hizmeti sağlayacağız. Şükürler olsun bunların hepsini yerine getirdik. Büyükşehirler başta olmak üzere atıl kapasitede birçok fırın var. İzmir'de yüzde 70 kapasitemiz boş. İzmir'de 900 fırın var. Bizim üye sayımız 480 civarında.
Çalışmalarınız hakkında örnekler verir misiniz?
- Biz 2012 yılını eğitim yılı ilan ettik. 4 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazete'de 28163 sayılı Türk Gıda Kodeksi Tebliğ yayınlandı. Buradaki bu tebliğin amacı, tuz miktarını düşürmek, undaki kepek oranını arttırmaktı. İlk defa Türkiye'de çalışanlara yönelik hijyen eğitimi kurslarını biz başlattık. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, EBSO ve İTO'da da bilgilendirme toplantıları yaptık. 6 kez de hijyen eğitim kursları verdik. İlçeler dahil İzmir'de 1800 kişi bu kurslara katıldı.
Ekmek israfı için neler söylemek istersiniz?
- Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekmek israfı ile ilgili bir genelgesi yayınlandı. Biz İzmir Fırıncılar Esnaf Odası olarak bu yılı ekmek israfının önlenmesine yönelik bir yıl olarak ilan ettik. Ekmek israfını 1980'li yıllardan bugüne kadar her toplantımızda dile getirdik. Ekmek israfı ile mücadeleyi başlattık. Kamu kuruluşlarına yönelik genelge yayınlanması çok önemlidir. İzmir'de günde 3.5 milyon ekmek üretiliyor. Önceleri İzmir'de 900 bin ekmek israf ediliyordu. Kamuoyuna yönelik bilinçlendirme çalışmaları ile bunu 600 bine düşürdük.
EN SON HABERLER
- 1 Bodrum yeni yılda Paris’le yarışacak
- 2 Avşar Emaye ihracatı ile yıldızlaştı
- 3 İkbal Thermal Hotel & SPA dünya üçüncüsü
- 4 Artuk Aviation ihracata başlıyor
- 5 Atom Karınca’nın hedefi büyük
- 6 Avrupa’nın ilk ve tek yanmaz bandını ürettiler
- 7 Ödüllerini Bakan Varank’tan aldılar
- 8 Oruçoğlu Yağ Afyon’un gururu
- 9 Türkiye’nin ilk yeşil OSB’si olacak
- 10 Termal otellere örnek oluyor