CAN AKSIN: Sızma zeytinyağı
SAĞLIK İÇİN SIZMA YAĞ
Bugün sızma zeytinyağın sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Özellikle sızma zeytinyağının. Sızma zeytinyağı "antioksidan" açısından çok zengindir. Oksitlenmeyi yani paslanmayı önler. Çünkü oksitlenme, yani paslanma bütün bizim hastalıkların temelindeki ana unsurdur. Açık havada bırakılan demirin paslanmasını önlemek için, nasıl "antipas" boya kullanıyorsak, vücudumuzdaki paslanmayı önlemek için de "antioksidana" ihtiyaç vardır. Antioksidanları ağırlıklı olarak sebze ve meyvelerden elde edebiliyoruz. Bilimsel olarak ıspatlanmıştır ki, eğer bir hayvan merada yüzde 100 yeşillikle besleniyor, asla başka yabancı gıda almıyorsa, o hayvanın sütünden elde edilen tereyağı dünyanın en iyi yağlarından biridir. Ama marketten satın alınan tereyağı, ahırda, pancar küspesi, mısır silajı veya başka tahıllarla beslenen hayvanların sütlerinden elde edilen bir yağdır ve asla tavsiye etmem. Sağlığımızı korumak için ne yediğimize bakmamız gerekiyor. Yaptığımız en büyük hata yağ seçiminde oluyor. Biz ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin ya da endüstriyel tereyağı yediğimiz sürece hasta olmaya mahkumuz. Mutlaka endüstriyel üretimlerden uzak durmalıyız. Onun için zeytinyağı demiyor "sızma zeytinyağı" diye vurguluyorum. Çünkü, rafine zeytinyağı da endüstriyel aşamalardan geçip soframıza giriyor. O da şöyle oluyor: Piyasa değeri olmayan, çok koyu, kokulu zeytinyağlar fabrikaya gönderiliyor. 70-80 dereceye kadar ısıtılıyor; sonra da içine eter katılarak yağ elde ediliyor. İlk etapta elde edilen yağ, rafine zeytinyağı oluyor. Hiç kokusu ve tadı olmayan bu rafine zeytinyağına, yüzde 5 sızma zeytinyağı katılınca "riviera" tipi zeytinyağı elde edilmiş oluyor. Marketlerde gördüğümüz bu yağlar, fabrika eseri bir yağdır ve karışık değil, saf zeytinyağıdır. En büyük eksiği ise sızma zeytinyağında var olan antioksidanlardır. Zeytinyağı antioksidanlardan çok zengindir ve kalp hastalıklarına karşı koruyuculuğu önemli oranda antioksidanlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Ama biz onu ısıttığımız, yani rafine zeytinyağı elde ettiğimiz zaman, bu unsurları geniş ölçüde kaybeder. O yüzden mükün olduğu sürece sızma zeytinyağı kullanmalıyız ve çocuklarımıza da bu tadı alıştırmalıyız.
EN SON HABERLER
- 1 Bodrum yeni yılda Paris’le yarışacak
- 2 Avşar Emaye ihracatı ile yıldızlaştı
- 3 İkbal Thermal Hotel & SPA dünya üçüncüsü
- 4 Artuk Aviation ihracata başlıyor
- 5 Atom Karınca’nın hedefi büyük
- 6 Avrupa’nın ilk ve tek yanmaz bandını ürettiler
- 7 Ödüllerini Bakan Varank’tan aldılar
- 8 Oruçoğlu Yağ Afyon’un gururu
- 9 Türkiye’nin ilk yeşil OSB’si olacak
- 10 Termal otellere örnek oluyor