Giriş Tarihi: 25.02.2014

Bu projelerle Hayat bulacak

AK Parti Büyükşehir adayı Binali Yıldırım, İzmir için hazırlanan ve Yüzyılın Şehircilik Hareketi olarak nitelediği projelerini açıkladı. Açıklamada; istihdamdan turizme, tarımdan toplu ulaşıma, yeşil dokudan kentsel dönüşüme 1414 proje var

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İzmir'in geleceğine yönelik şehircilik hareketi projelerini açıkladı. Toplamda 1414 projenin bulunduğu 'Hayat İzmir' şehircilik hareketi toplantısı Kaya Thermal Convention Otel'de yapıldı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı toplantı öncesi platformun arkasındaki 6 sinevizyondan konuklara projelerle ilgili görüntüler izletildi. Binali Yıldırım, ismi anons edilince salonda kopan alkış tufanı arasında platforma geldi. "Umarım az önce izlediğiniz film, Yüzyılın Şehircilik Hareketi Hayat İzmir hakkında bir fikir vermiştir" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sunumda bütün projelerin detayına girecek değilim. Her projeye 1 dakika ayırsam 23 saat sürer. Kısa kısa her bölümle ilgili ana başlıklara alt başlıklara değineceğim. Hayat İzmir kentin sorunlarını çözmeye amaçlayan bir şehircilik hareketidir. Gücünü İzmirli'den alan, mahallelerinden ilçelere kadar uzanan, kendini yenileyen bir yerel yönetişim biçimidir. Hayat İzmir'in içinde 9 ana başlık var" dedi. Ekonomide Hayat başlığındaki projelerle hedeflerinin İzmir'i kalkınmada lokomotif hale getirmek olduğunu söyleyen Yıldırım, tarım, sanayi, turizm ve kültürü seçtiklerini açıkladı, "İzmir Türkiye'nin sadece nüfus olarak üçüncü büyük kenti. Bütün göstergeler daha geride. Haksızlık etmeyelim. İmarsız yapılaşma ve sağlıksız yapılanmada İstanbul'dan sonra 2. sırada. İzmirli hep geçmişiyle övünüyor. Çünkü tarihçi Heredot, Evliya Çelebi, Büyük İskender, Victor Hugo hep övgüyle bahsetmiş. İzmir geleceğinden ümitli değil. Bunda İzmirlinin suçu ne? Suç kenti yönetenlerdedir. Biz seçimimizi İzmir olarak yaptık. Şimdi seçme sırası hemşerilerimizde. Seçilirsek, elimizi değil başımızı taşın altına koyarak bu projeleri gerçekleştireceğiz" dedi.
İLK ADIM TARIM
Yıldırım, kendisi için zor olanın hemen, imkansızın ise biraz zaman alacağını belirttiği konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben zoru severim. İzmir'in geleceği için çok önemli hazırlıklar yaptık. İzmir artık çok kolay diyorum. Çünkü 80 vilayette yaptıklarımız İzmir için yapacaklarımızın çok çok kolay olduğunu kanıtlıyor. Bütün ilçelerde işine hakim, ne yapacağını bilen, ortak yönetişim anlayışını benimsemiş bir ekiple yola çıkıyoruz. İzmir'de İyonyalılar, Selçuklular, Osmanlılar çok güzel eserler bıraktı. Bu eserleri geleceği aktarmak birinci görevimizdir. Ekonomide Hayat'ın ilk adımı tarım. Tarımda tam 107 proje tamamladık."

DENİZ ÜRÜNLERİ

Sıcak suyu etkin kullanabilmek için jeotermal seracılık organize sanayi bölgeleri kuracaklarını belirten Yıldırım, "Fidancılık ve süs bitkileri organize sanayi bölgeleri kurulacak. Güzelbahçe'de deniz ürünleri borsası kuruyoruz. İzmir'deki 135 çeşit tarım ürününün marka haline gelmesi için e-cifci marketleri kuracağız. Ekonomideki önemli 2. başlık turizmdir. 4 milyonluk İzmir 1.4 milyon yabancı misafir ağırlayabiliyor. 2013'te İTO Başkanımız Ekrem Demirtaş ile kruvaziyer konusunda önlemler almasaydık, çok farklı olabilirdi. İzmir Fuarı panayıra dönüşmüş. Kentte 45 bin yatak var. 5 yıldızlı oteller sadece Konak, Alsancak civarında. Karşıyaka'da bile yok. Süratle konaklama tesislerinin sayısını ve kalitesini artırmamız lazım. Doluluk oranları da vahim. Yüzde 50'inin altında. Erişim, ulaşım çok önemli. Artırmamız lazım" dedi.

MÜZEDEN ARKEOPARKA

Binaların yüzde 55'inin sağlıksız olduğunu söyleyen Yıldırım, şehrin yarısının yaşadığı binaların risk altında olduğunu vurguladı. Yıldırım, İzmirli'nin Körfez'e ulaşamadığını da söyledi, şöyle dedi: "Körfez Narlıdere'den Çiğli'ye kadar 65 kilometrelik sahil bandında açık hava müzesi olarak bütün sahili fonksiyonlandırdık. Karşıyaka İskelesi'ne bağlanacak Zübeyde Hatun müze gemisi İstanbul'da hazır. Bayraklı denize ulaşamıyor. Bilim, Teknoloji ve Açıkhava Müzesi'ni Bayraklı'ya kuruyoruz. Bayraklı'daki Anadolu Bulvarı yer altına inecek. En büyük botanik orman buraya kurulacak. 30 bin farklı bitki olacak." Balçova'da devasa bir Su Dünyası Müzesi kurulacağını belirten Yıldırım, "İkiçeşmelik'te yerel el sanatları sokağı ile yaşayan kültür devam edecek. Arkeopark, 18 yeni yat limanı yapacağız. 1900 olan konaklama ye bağlama kapasitesi 9 binin üzerine çıkacak. Türkiye'nin kültür ve turizm başkentini İzmir yapacak bir proje tasarladık. İzmir film platosu olacak. Mürselpaşa Caddesi ile Liman arasında kalan 210 hektarlık alanı medya bilişim moda sanat kültür endüstrilerinin yerleştirdiği bir site haline getiriyoruz. Bugünkü haliyle işlevsiz olan depolar hem görsel hem işlevsel olarak kötü bir durumda. Buraya 1000 dönümlük bir küçük şehir parkı ilave ediyoruz. Açık ve kapalı spor alanları, gösteri merkezi planlanan yerler, kruvaziyer limanı ile irtibatlandırılacak" dedi.
170 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI
İzmir'de yatırımcıya ot yoldurulduğunu anlatan Yıldırım, "Yerel yöneticilerin İzmir'in derdiyle dertlenmeleri lazım. Dertlenselerdi burada olmazdık. İzmir işsizlikte de yüzde 14.5 oranıyla Türkiye ortalamasının üzerinde. Bu projelerle, sanayi tesislerinde yapacağımız düzenlemelerle İzmirlilere iş aş sağlayacağız. Toplam istihdam 130 bini bulacak. 261 projeyi birlikte düşündüğümüzde 170 bin hemşerimize iş imkanı sağlıyoruz. İzmir ekonomisine 34 milyar katmadeğer gelecek. Toplam ekonomi yatırımı 25 milyar lira. Bütün projelerin yatırım maliyeti 65 milyar lira. Yarın 'İzmirli sizi seçti. Ne ile yapacaksın bunları? Para nerede, kaynak nerede?' diye sorulabilir. Bu soru bana 2003'te de soruldu. 2013'ün sonuna geldiğimizde 166 milyar lira yatırımı yapmış olarak karşınıza geldik. İzmirliler rahat olsun. 35 yıllık bir mühendisim. Hiçbir zaman para problem olmadı. Kaynakları nasıl ortaya çıkaracağımızı biliyoruz. Bu projelerden kendi kaynaklarımızla yapacağımız 14-15 milyarı geçmiyor. Hükümet desteğiyle çoğu projeyi yapacağız" dedi.

TOPLU ULAŞIM YETERSİZ
Yıldırım, İZBAN ile biraz rahatlama olsa da, İzmir'de toplu ulaşımın çok yetersiz olduğunu hatırlattı, "Otobüs yetersiz, deniz unutulmuş. İlk etapta 26.5 kilometre metro, 2. etapta 65 kilometrelik ve İzmir'in iki yakasını birleştirecek İZKARAY ile tramvay hattı var. Karşıyaka ve Göztepe rekabeti devam etsin. O rekabete sözümüz yok. Ancak hizler yapılsın. Biz ulaşımda İzmir'i birbiriyle birleştireceğiz. Yolların yarısı park olarak kullanılıyor. Son 10 yılda 5 bin 300 araçlık otopark yapıldı. Bu sürede 700 bin araç trafiğe girmiş. Adnan Menderes Havalimanı'na yaptığımız otopark kadar İzmir'e yapılmamış. Türkiye'nin her yerinde durum aynı. Paralar alınır ve ancak otopark yapılmaz. Bu uygulamaya son veriyoruz" dedi. Yıldırım, akıllı ulaşım sistemiyle kente 35 dal çık yapacaklarını da söyledi, trafiğin 7/24 takip edileceğini açıkladı. Akıllı telefonlarla gidilecek güzergahların görülebileceğini söyleyen Yıldırım, "Konak Meydanı 3 kat büyüyor. İzmir yeşil alan fakiri bir il. Türkiye'de ortalama 10 metrekare yeşil alan düşüyor. İzmir'de 4.3 metrekare. Kent parkları projeleri gerçekleştireceğiz. İzmir'in çöpleri hem enerjiye, hem yeşil alana dönüşecek. Bunu İstanbul, Ankara başardı" dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HALKIN GÜVENCESİYİZ
Kentsel dönüşüm lafının İzmir'de çok yıprandığını dile getiren Yıldırım, "İzmir'de kentsel dönüşüm rantsal dönüşümü gündeme getiriyor. Boğaziçi Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada 6.5 büyüklükteki bir depremde, İzmir'de 196 bin konut yıkılıyor. 226 bin konut orta, 283 bin konut hafif hasarlı. 5 bin ile 20 bin arasında can kaybı, 50 binin üzerinde yaralanma riski var. Buna karşı bir tedbir yok. Kimsenin yerinden yurdundan etmeden kentsel dönüşüm yapacağız. Kendi rızalarıyla yapacağız. Biz onlar adına kontrol edip denetleyeceğiz. Bunları kooperatiflere, müteahhitlere yaptıracağız. Vatandaşımızın güvencesi biz olacağız. Şu ana kadar İzmir'de 1600 konut yıkıldı. 650 lira kira yardımı var. 18 ay oturacaklar. Şimdi 24 aya çıkarılacak. Dönüşüm adına şu anda İzmir'de elle tutulur iş TOKİ'nin yaptığı 14 bin konuttur." dedi.

TEMEL ATILIYOR

7 hastaneden oluşan Bayraklı Şehir Hastanesi'nin temelinin 12 Mart'ta atılacağını söyleyen Yıldırım, "İzmir sağlıkta ve sporda önemli bir yer haline gelecek. Seferihisar'da uluslararası kamp ve spor merkezi kuracağız. Spor kulüpleri gelip kamp yapacak. 206 bin engelli vatandaşımız var. İzmir'in kamu binaları, parkları engelli kardeşlerimizin erişeceği şekilde yapılmadı. Onları kentin günlük yaşamına entegre etmek öncelikli görevlerimizden biri olacak."
HANGİ ALANDA KAÇ PROJE VAR
"Hayat İzmir" kentin tıkanmış damarlarını açmak için tasarlanmış bir şehircilik hareketi olarak tanımlanıyor. Toplumsal mekan üretimine odaklanmış kentsel bir hareket ve dünyanın en özgür, en katılımcı kent yönetimi sistemi olduğu belirtiliyor. 1414 proje içinde; Ekonomi'de Hayat için 261, Ulaşım'da Hayat için 196, Ekoloji'de Hayat için 179, Kentsel Hayat için 142, Sağlıklı Hayat için 75, Kültür ve Sanat'ta Hayat için 210, Sosyal Hayat için 220, Engelsiz Hayat için 96,, Teknolojik Hayat için 35 proje var.
17 İLÇEDE 24 SANAYİ
On binlerce kişiye iş sağlayacak olan projeler ise şöyle: Sanayide 35 bin kişiye yeni iş. Yıllık 3.4 milyar lira katkı ile 17 ilçede 24 sanayi projesi. Tarım da 30 bin kişiye yeni iş. Her yıl 11 milyar lira ilave katkı ile 107 tarım projesi. Turizmde 30 bin kişiye yeni iş. Her yıl 9 milyar lira katkı ile 122 turizm projesi.
İZMİRLİ KIYI İLE BULUŞUYOR
Dünyanın en büyük kıyı festivalleri artık Körfez'de olacak. Çiğli'den Narlıdere'ye uzanan kıyı bandında "İzmir'e 65 kilometre altın gerdanlık" sloganıyla, yat limanları, yeni iskeleler ve su parkları ile Körfez İzmirli'ye el uzatacak. 65 kilometrelik kesintisiz yaya aksı, insanlara etkinlik, eğlence, konserler ve spor alanları sunacak. Kent parkları, kültürel tesisler ve meydanlar eşliğinde İzmirli kıyıya kavuşacak. Çiğli'de Doğa Müzesi ve Ekolojik Kent Açık Hava Müzesi. Karşıyaka'ya Kültür Sanat Açık Hava Müzesi ve Cumhuriyet Açık Hava Müzesi, Bayraklı Bilim Teknoloji Açık Hava Müzesi, Konak'a Kentler Tarihi Açık Hava Müzesi, Balçova'ya Su Dünyası Açık Hava Müzesi, Narlıdere'ye Kentsel Tarım Müzesi, Körfez'e değer katacak.
TOPLANTIYA KİMLER KATILDI
Yıldırım, toplantıya eşi Semiha Yıldırım ile geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkan adayları ile iş ve sanat dünyasından çok sayıda isim de toplantıya katıldı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.