Pazar 16.03.2014
En çok ayçiçek yağı tüketiyoruz
Küçükbay Yağ Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Türkiye'de en fazla ayçiçek yağı tüketildiğini, margarinden sonra üçüncü sırada ise zeytinyağı ve mısıryağı tüketiminin geldiğini belirtti. Türkiye'de yılda ortalama 1 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini ve bunun yüzde 85'ini ayçiçek yağının oluşturduğunu belirten Küçükbay, yapılan araştırmalara göre ülkemizin batı bölgelerinin bitkisel sıvı yağları, iç ve doğu bölgelerinin ise margarini tercih ettiğini söyledi. Ülkemizde bitkisel sıvı yağ ve margarin üretiminde gelişen teknolojilerin hızla takip edildiğini, kalitenin yanında nüfüsun artması ile doğru orantılı olarak tüketimde yükseliş sağlandığını sözlerine ekleyen Küçükbay, "Her şeye rağmen ülkemizde önemli ölçüde yağ açığı bulunuyor. Bu da ham yağ üretiminde dışarıya bağımlı olmamızdan kaynaklanıyor. Tarımda yağlık tohumların üretimi daha çok desteklenmeli. Yerli üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 40 ktörünün en önemli sorunu, yağlı tohum üretiminin yetersiz olması" dedi.