Pazar 27.04.2014

Ünlü 200 bilim adamı 'sarı pas'ı ele alacak

40 ülkeden gelecek 200 bilim insanı, buğdayda ciddi üretim kayıplarına yol açan mantar hastalığı konusuna çözüm bulmak için yarın İzmir Hilton Otel'de sempozyuma katılacak

Sarı pas dünyanın bir numaralı kültür bitkisi olan buğdayda, ciddi üretim kayıplarına yol açan mantari bir hastalıktır. Menemen'deki Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE), dünyadaki 5 önemli merkezden biri haline getirilirken, yüzde 50 verim kaybına neden olabilen sarı pasa karşı dayanıklı buğday çeşitlerinin geliştirilmesi konusunda fikir alış verişi yapmak amacıyla 40 ülkeden 200 bilim adamı İzmir'de buluşuyor. Yarın başlayacak 2. Uluslararası Buğday Sarı Pas Sempozyumu, 30 Nisan'a kadar Hilton Oteli'nde düzenlenecek. Sarı pas konusunda uluslararası üne sahip 40 ülkeden 200 bilim adamı, sarı pasın dünyadaki durumu ve dayanıklı buğday çeşitlerinin geliştirilmesi konusunda fikir alış verişinde bulunacak. Sempozyumun sonuç raporu, tüm dünyaya yayınlanarak ülkelerin ortak mücadelesinin temelini oluşturacak. Konuklar arasında tarım alanında Nobel kazanan tek isim olan ünlü buğday araştırmacısı Norman Borlaug'un kızı Jeanny Borlaug da yer alacak. Sempozyumda sarı pasın dünyadaki mevcut durumu, önümüzdeki yıllarda olması muhtemel gelişmeler, buğdayda sarı pasa dayanıklılık ile ilgili yapılan son bilimsel çalışmaların dünya bilimsel arenasına sunumu, değişik ülkelerde sarı pasa dayanıklı çeşitlerin tohumluk üretimleri ve bunların üreticiler tarafından kullanım durumu, sarı pasın zararlarına karşı güçlerin birleştirilmesi için kurumlar ve ülkeler arası işbirliklerinin geliştirilmesi gibi konular ele alınacak.
İNCELEMELER BAŞLADI
İzmir-Menemen' deki Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü içinde kurulan Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi, sarı pasa karşı dayanaklı buğday çeşitleri geliştirmek üzere 16 bin farklı buğday türü üzerinde incelemelerine başladı. Kuzey Afrika'dan, Asya'ya kadar çok geniş bir alandan sorumlu olan merkez, yapacağı çalışmalar sayesinde, buğdayda verim ve kalitenin düşmesine neden olan sarı pasa karşı en dayanıklı buğday çeşitlerini bulacak. Dayanaklı çeşitler, hem ülkemizdeki hem de merkezin sorumluluk bölgesindeki buğdayı pas hastalıklarından koruyacak.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.