Cumartesi 21.05.2016
‘Açık süt’ tüketimi sağlığı tehdit ediyor
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nde, 'sağlıklı süt için' uyarısı yaptı. Kamuoyunda "çiğ süt daha doğal ve sağlıklıdır" gibi bir algı oluştuğunu söyleyen Korkut, açıkta satılan sütlerin hiçbir denetim ve kontrolden geçmediğini hatırlattı, ""Ülkemizde çok az süt tüketiliyor ve kullanılan sütlerin yüzde 40'ı açıkta satılıyor. Açık süt birçok hastalığa neden olabiliyor" dedi. Pastörize edilmeyen, ambalajsız sütün her zaman riskli olduğunu anlatan Korkut, "Fazla kaynatıldığında ise besin değerini büyük ölçüde kaybediyor. Çocuk, yaşlı, kadın, erkek herkesin temel besin maddesi olan süt ve süt ürünlerini bilinçli tüketmeliyiz. Kaynağını ve hangi şartlarda taşındığını ve muhafaza edildiğini bilmediğimiz, kontrol edemediğimiz sütler sağlık için büyük tehlike oluşturuyor. Sağlık için özellikle sütte ve süt ürünlerinde, etiketinde doğru bilgiler olan ambalajlı ürünler tercih edilmelidir" diye konuştu. Türkiye'nin birçok bölgesinde tüketicinin 'daha sağlıklı' diyerek tercih ettiği açık süt satışına değinen Korkut, "Anadolu'da çok yaygın olan, büyük şehirlerimizde sitelerin kapısına kadar gelen açık sütlerin kaynağını çok iyi sorgulamalıyız. Gıda güvenliği emek ve yatırım istiyor. Büyük ve güvenilir firmalar bu yatırımı yapıyor. Açıkta satılan süt ve süt ürünleri ile soğutucu bulunmayan satış noktalarından uzak durun" dedi.
?1991 YILINDAN BU YANA KUTLUYORUZ
Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF)'nun 1956 yılında aldığı kararla 21 Mayıs, bütün üye ülkelerde Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kararıyla ülkemizde de 1991 yılından bu yana 21 Mayıs Dünya Süt Günü ve 21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan Dünya Süt Haftası'nda, süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve özellikle okul çağındaki çocuklara süt tüketim alışkanlığı kazandırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor.