YGS kalkıyor
Sınav sisteminde köklü değişiklik... İki yıldır uygulanan ve şifre iddialarıyla gündeme oturan YGS kalkıyor. YÖK Başkanı 'Yerine olgunluk sınavı geliyor' dedi.
OLGUNLUK SINAVI
Şifre skandalıyla gündemden inmeyen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) tarih olacak. Üstelik yerine de yine tarih olan bir başka sınav gelecek: Olgunluk Sınavı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, yeni üniversiteye geçiş sisteminden vakıf üniversitelerinin duruma kadar pek çok konuda 1.7 milyon öğrenciyi ve ailelerini ilgilendirecek çarpıcı açıklamalarda bulundu.
ARTIK TOP MEB'DE
- En çok tartışılan konu YGS. Bu ülke üniversite sınavını sevmiyor. 1974'te de sevmedi. Değişiklik düşünüyor musunuz?
Yani 140-180 puan barajıyla üniversite çokken kontenjanlar boşken YGS'nin bu derece hedef noktasında olması sizi ve sistemi yormuyor mu? Yani daha farklı yöntemlerle öğrenci almak, öğrencileri daha farklı ölçmek gibi değişiklilerden bahsediyorum. Çalışmalarınız ne boyutta?
Katılıyorum, bir şeyler yapmak lazım. Öğrenciler çok yoruluyor, bütün hayatları boyunca bu imtihanları dikkate alarak çalışıyorlar ve bu yüzden müzik, fotoğraf gibi sosyal aktivitelerle hobileri gelişemiyor. İşin özeti yüksek öğretimi talep eden sayı biraz aşağı inerse biz bu sınavları başka şekilde yaparız. Üniversite sınavları o kadar merkeze oturdu ki artık liselerde ders yapılamaz oldu. Ama size söyleyeyim, biz çalışmayı tamamladık, MEB'e gönderdik. YGS'yi kaldırıp yerine 'olgunluk' sınavını getiriyoruz. Böylece lise bitirme sınavını getirip ortaöğretim başarı puanını da bu sınavın sonucundan alacağız. Bu sınavı MEB yapacak, biz sadece LYS yapacağız. Öğrenciler lise son sınıfta 'lise bitirme sınavı'na girecekler bu sınav öğrencinin lisede gördüğü derslerle ilgili olacak. Eğer hazırlıklarımızı yapabilirsek bu sınavda açık uçlu soru da sorabiliriz. İşte o zaman öğrencinin lise eğitimini desteklemiş oluruz. Öğrenciler bu sınavı geçmeden üniversiteye gidemeyecekler. Bu sınavı geçen öğrenciler LYS'ye katılıp tercih yapabilecekler. Sınavın bize bir faydası da öğrencinin hangi dersten başarılı olduğunu göreceğiz. O zaman belki LYS'de de öğrenciyi buna göre yönlendireceğiz. Ama tekrar söyleyeyim bundan sonra top MEB'dedir.
EN SON HABERLER
- 1 Türk akademisyenler dünyada bir ilki başardı! Öğrenme zorluklarını müzikle tedavi ettiler
- 2 Bisküvi Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Bisküvi Mi Yoksa Büsküvi Mi?
- 3 1 Yemek Kaşığı Kaç Gram? Tepeleme ve Silme Bir Yemek Kaşığı Şeker, Un, Tuz Kaç Gr Yapar?
- 4 YKS’de son viraj
- 5 YKS’de son viraj
- 6 Sakız Adası Nerede? Sakız Adası Nereye Bağlı ve Nasıl Gidilir?
- 7 Tecvid Kuralları - Kuran Okumada Tecvit Nedir, Tecvidli Kuran-ı Kerim Okuma Kuralları Nelerdir?
- 8 Prokaryot Hücre Nedir? Prokaryot Hücre Örnekleri, Özellikleri ve Yapısı
- 9 3 yeni özel eğitim kurumu açılacak
- 10 Biraraya Nasıl Yazılır? TDK'ye Göre Bir Araya Ayrı Mı Yazılır, Bitişik Mi?