Sıvı Ölçme Konu Anlatımı - Sıvı Ölçme Birimleri, Problemleri ve Çözümleri (2, 3, 4, 5. Sınıf)
Sıvı ölçe konu anlatımı matematikte sıvı maddelerin nasıl ve hangi ölçü birimleri ile bulunacağını öğrenmenizi sağlar. Sıvı ölçme konusu günlük hayat içerisinde kullanılırken bazı mesleklerde ise daha da ön plandadır. İşte 4. sınıf sıvı ölçme konu anlatımı - Sıvı ölçme birimleri ve problemleri.

Günlük hayatımızın içerisinde sıvı ölçü birimlerini sıklıkla kullanabiliriz. Birimi litre olan sıvı ölçe konusu içinde litre ile ölçüm her zaman yapılamayabilir. Bu noktada da mililitre ölçü birimi kullanılır. Bu ölçü birimleri parfüm, ilaç, bitki yağı gibi işlemlerde tercih edilir. Biz de bu yazımızda sıvı ölçe konu anlatımı ve birimlerini örnek problemler üzerinden sizler ile paylaşacağız.
SIVI ÖLÇME BİRİMLERİ
Sıvı ölçme birimi litredir. Ancak bazı sıvılar litre ile ölçülemeyeceği için mililitre kullanılabilir. Sıvı ölçme konusu matematik ders müfredatında yer aldığı gibi günlük hayatımızda da karşımıza çıkan bir konudur. Bu kapsamda sıvı ölçme problemlerini çözerken 4 temel matematik işlemi olan çarpma, bölme, çıkarma ve toplamadan faydalanabilir. Sıvı ölçe problemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı boktalar vardır. Bunlardan en önemlisi soruda sorulan birimin cevap kısmında çevrilmesidir. Eğer bir soru içerisinde litre olarak ölçü birimi verilmiş ve mililitre olarak cevabı isteniyorsa sonucu bulduktan sonra dönüştürme işlemini yapmalısınız.
SIVI ÖLÇME PROBLEMLERİ ÖRNEKLERİ
Soru:
Ayşe hafta içinde 3 kez duşa girer ve her duş aldığında da 35 litre su harcar. Bu kapsamda Ayşe'nin 6 hafta içerisinde harcadığı su miktarı kaç litredir?
Çözüm:
Yukarıda verilen problemde ilk olarak Ayşe'nin 6 haftada kaç gün duş aldığını bulmalıyız. Bu kapsamda haftada 3 gün duş Alan Ayşe'nin 6 haftada aldığı duş sayısını şu şekilde bulabiliriz:
6 x 3 = 18 gün
18 x 35 = 630 litre su harcar.
Soru:
Bir şişede 2 litrelik dezenfektan bulunur. Bu dezenfektan da 200 mililitre ölçüsündeki şişeler ile doldurularak satışa sunulacaktır. Burada 2 litre dezenfektanın doldurulması için kaç şişe gerekir?
Çözüm:
Soruda litre olarak verilen bir ölçü biriminin mililitre cinsinden cevabı istenmektedir. Bu noktada dezenfektanın eşit olarak şişelere doldurulması istendiği için bölme işleminden yardım alınır. Ancak işlemleri doğru ve kolay yapmak için sıvı ölçü birimlerinde dönüştürme yapmalısınız. Burada;
2 litre : 2 x 1000 = 2000 mililitredir.
2000 mililitre / 200 mililitre = 10 şişe gerekir.
EN SON HABERLER
- 1 Okul birincilerine YKS uyarısı
- 2 Listenizi istek sıranıza göre oluşturun
- 3 Öğretmen-veli iletişimi yerli ve milli yazılımla yapılacak
- 4 OBP yine mağdur etti
- 5 SON DAKİKA: YKS 2025 SONUÇLARI AÇIKLANDI! ÖSYM ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 sonuçları görüntüleme ekranı
- 6 Son dakika: 2025-YKS sonuçları açıklandı! Tıkla sonuçlarını öğren
- 7 İmam Hatipli LGS birincileri İstanbul’da buluştu
- 8 Mahalle mektepleri YKS’de fark attı
- 9 Yeni nesil üniversite kampüsü
- 10 Bilfen Okullarından 49 şampiyon çıktı