Ahmet Taşağıl Kimdir? Ahmet Taşağıl Hayatı, Kitapları ve Çalışmaları
Ahmet Taşağıl kimdir sorusu tarihle yakından ilgilenen yahut Tarih Bölümü öğrencileri tarafından gündeme getirilmektedir. Türk Tarihini en ince detaylarıyla eserlerinde sunmayı başarmış bir tarihçi yazar olan Ahmet Taşağıl hayatı ve biyografisiyle de bilinmesi gereken önemli kişilerdendir. Tarih arşivlerimizde özellikle İslam öncesi Türk Devletlerine ait bilgilere, Ahmet Taşağıl çalışmaları da katkıda bulunmuştur.

Kültürümüzün önemli kısımlarından biri de tarihimizdir. Tarih hakkında ne kadar bilgiye sahip olursak bir o kadar da kendi kültürümüze hakim, bilinçli kişiler oluruz. Bu sebeplerden okul sıralarında başlayan Tarih eğitimi her zaman iç içe olduğumuz bir alandır. Tarih konusunda büyük emekleri olan birçok tarihçi-araştırmacı üstat olması hepimiz için büyük şans. Ahmet Taşağıl kitapları ve makaleleri eski Türk Devletleri hakkında pek çok bilgi içeren kıymetli eserlerdir. Ülkemizin en önemli tarihçilerinden birisi olduğu için 'Ahmet Taşağıl kimdir?', bu sorunun yanıtlarını ele aldık.
Ahmet Taşağıl Kimdir?
Ünlü Türk tarihçisi Ahmet Taşağıl, 14 Şubat 1964 tarihinde İzmit ilimizin Karamürsel ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokul ve lise eğitimini İzmit'te tamamlayan tarihçi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden 1985 yılında mezun olmuştur. Mezuniyetinin akabinde Orta Asya tarihi ve kültürüne hakim olabilmek, bunun yanı sıra Çince öğrenebilmek adına Tayvan'a gidip çeşitli fakültelerde dersler ve seminerlere katılmıştır. Shih-fan Üniversitesinin Etnoloji Araştırmaları Enstitüsünde tarih dersleri ve Cheng-chih Üniversitesinin Çin Dili bölümünde Çince dersleri almıştır. Buradaki eğitimine devam ederken Çin arşivlerini inceleyerek Türk tarihine ait bilgiler araştırıp derlemiştir. Hemen hemen 1 yıl kadar sonra Türkiye'ye dönen Ahmet Taşağıl İstanbul Üniversitesinde 'Gök-Türk Ülkesine Gelen Çinli Elçilerin Raporlarına Göre Gök-Türk Çin İlişkileri' isimli teziyle yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Ardından aynı bölümde doktorasını da tamamlayan tarihçi Mimar Sinan Üniversitesinde akademik kadroya dahil olmuş, burada pek çok önemli çalışmalara imza atmış ve profesör unvanı kazanmıştır. Ahmet Taşağıl günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü başkanlığı ve rektör yardımcılığı görevini sürdürmektedir.
Ahmet Taşağıl Çalışmaları Ve Kitapları
Ahmet Taşağıl özellikle İslam öncesi dönemde var olan Türk Devletleri hakkında çokça araştırmalar yapmış, bu araştırmalarını derleyerek çok kez kitap ve tez haline getirmiş bir akademisyendir. Kendisi Çince, Rusça, İngilizce ile başta Kazakça ve Kırgızca olmak üzere pek çok Türk lehçesi bilmektedir. Türk Tarihçisinin eğitim ve kariyer hayatı boyunca yaptıkları çalışmalar ve kitapları şunlardır;
-
Gök-Türk Ülkesine Gelen Çinli Elçilerin Raporlarına Göre Gök-Türk Çin İlişkileri ( master tezi/1988)
-
Gök-Türkler 542-630 (doktora tezi/1991)
-
Kök Tengrinin Çocukları: Avrasya Bozkırlarında İslam Öncesi Türk Tarihi (2020)
-
Gök-Türkler (1995)
-
İlk Türkler: Bozkırdan Dünyaya Yayılanlar (2021)
-
Bozkırın Kağanlıkları: Hunlar, Tabgaçlar, Göktürkler, Uygurlar (2018)
-
Gökbörü'nün İzinde: Kadim Türklerin Topraklarında (2017)
-
Eski Türk Tarihi: Türklerin Kökeni Yönetimleri ve Çin ile İlişkileri
-
İslamiyet Öncesi Türkler (2022)
-
Türk Kağanlığı (2022)
-
Bilge Türk Tonyukuk (2020)
-
Bilge Kağan'ın Vasiyeti (2018)
-
Bozkırların İlk İmparatorluğu Hunlar (2021)
-
Ergenekon'dan Kağanlığa Türk Model Devleti Gök Türkler (2016)
-
Uygurlar 840'tan Önce (2021)
-
Eski Türk Boyları: Çin Kaynaklarına Göre MÖ 3.- MS 10. Asır (2020)
-
Türklerin Serüveni: Metehandan Atillaya, Fatihten Atatürke (2019)
-
Türk Tarihinde Liderler (2020)
-
Türklerin Büyükleri: Asyadan Avrupaya Hazardan Akdenize (2018)
EN SON HABERLER
- 1 Proje okullarında yeni dönem! Hamilik modeliyle daha kaliteli eğitim
- 2 Katılımcılar: 4 yıl lise eğitimi uzun
- 3 İzmir’in 3 asırlık eğitimi kitap oldu
- 4 MEB-AGS pazar günü yapılacak
- 5 Minikler için yaz tatilinde okullar açık
- 6 Ekran süresini kısaltın hayata daha fazla bağlanın
- 7 Bakan Yusuf Tekin 'Genç Canlarımızla Muharrem Ayı Lokma Sofrası'nda' buluştu
- 8 MEB'den öğretmenler için yapay zeka destekli eğitim rehberi
- 9 TÜGVA’nın ‘Yaz Okulu’ başladı
- 10 MEB'den yeni uygulama! YKS ve LGS adayları için 30 binden fazla "Tercih Danışmanlığı Birimi" oluşturdu