Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Anlamı, TDK Açıklaması ve Cümle İçinde Kullanımı
Bir fikri ya da nasihati gerek mecazi söylemlerle gerekse doğadan alıntılamalarla ifade eden vecizelere atasözü denir. Yıllarca söylenegelen, genelde anonim olan bu atasözleri arasında damlaya damlaya göl olur atasözünün anlamı ve hikayesi de merak ediliyor. “Damlaya damlaya göl olur atasözünün anlamı nedir?” sorusu TDK açıklaması ile yanıt buluyor. İşte bu deyimin anlamı ve cümle içinde kullanım örnekleri

Atasözleri, halkın ortak tecrübeleri sonucu edindiği bilgeliklerle oluşturulmuştur. Dolayısıyla her toplumun kendine has atasözleri mevcuttur. Ülkemizde de hem ulusal hem de bölgesel pek çok atasözü günümüze kadar ulaşmıştır. Bu özlü sözlerle ilgili araştırma yapanlar, "Damlaya damlaya göl olur atasözünün anlamı nedir?" sorusuna yanıt arıyor. Damlaya damlaya göl olur atasözünün TDK açıklaması ile anlamı, hikayesi ve cümle içinde kullanıldığı örnekler.
DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR TDK SÖZLÜK ANLAMI
TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre bu atasözü; "küçük şeylerin önemini biliniz, onları çarçur etmeyiniz, küçük şeyler birike birike büyük varlık oluşur" anlamında kullanılır. Yağmur damlalarının su birikintisine, su birikintilerinin derelere, derelerin göllere, göllerin denizlere dönüşmesi üzerinden oluşturulan bu metafor; insan davranışlarını yönlendirmek üzere kullanılır. Ayrıca günümüzde su tüketimini azaltmak ve kuraklığı önlemek amacıyla, gerçek anlamıyla da kullanılmaktadır.
DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR NE DEMEK?
Bu atasözü, hem olumlu hem de olumsuz anlamıyla kullanılmaktadır. Bazen israfa ve savurganlığa karşı bir tavsiye niteliği taşırken bazen de kötü alışkanlıkların gelişimiyle ilgili bir uyarı barındırır. Başta küçük gözüken şeyler bir araya geldiğinde büyük varlıkları ortaya çıkarır. Dolayısıyla, küçük yatırımlar, bir müddet sonra büyük birikimleri ortaya çıkarır. Küçük gözüken bir kötü alışkanlığın büyümeden ortadan kaldırılması için de bu atasözü kullanılabilir. Bu atasözü, tutumluluğu ve tasarrufu öğütlemek adına kullanılan pek çok özlü sözden yalnızca biridir.
DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR ÖRNEKLERİ
"Bozuk paralarını kumbaranda biriktir. Damlaya damlaya göl olur."
"Kimse bir anda zengin olmaz. Damlaya damlaya göl olur misali birikim yaparak belli bir seviyeye ulaşabilir."
"Her gün az da olsa ders çalışırsan damlaya damlaya göl olduğunu görürsün."
EN SON HABERLER
- 1 Sınava 1 ay kaldı... Ders ders LGS taktikleri
- 2 Geleceğin iklim elçileri
- 3 ALES başvuruları başladı
- 4 Kaşık Çatal Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Çatal ve Kaşık Hangi Elle Kullanılır?
- 5 Bıçak Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Bıçak Hangi Elle Kullanılır?
- 6 Yemek Bittikten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Konulur? Sofra Adabına Göre Yemekten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Bırakılır?
- 7 Peygamberler Şehri Olarak Bilinen İlimiz Hangisidir? Peygamberler Şehri Neresidir?
- 8 Mantı Çeşitleri ve İsimleri - Uluslararası Mantı Çeşitleri Nelerdir?
- 9 Sere Serpe Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Sereserpe Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 10 Efsanevi Kuşların İsimleri - Mitolojik Kuşların İsimleri Nelerdir?